Lader mobilen tregt? Sjekk løsningen!

Lader telefonen sakte eller ikke i det hele tatt? Det har som regel en naturlig årsak. Sjekk vår løsning.

LØSER PROBLEMET: Sliter du med mobilladingen, er sannsynligheten stor for at du kan fikse det med en tannpirker. Foto: Pål Joakim Pollen
LØSER PROBLEMET: Sliter du med mobilladingen, er sannsynligheten stor for at du kan fikse det med en tannpirker. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Dagens telefoner lader stadig raskere, og der man for noen år siden typisk hadde 5 watt å rutte med, er det ikke lenger uvanlig at det følger med langt kraftigere ladere i esken, som kan gi deg en hel dags bruk mens du er i dusjen på morgenkvisten.

Med tiden kan det imidlertid være at du opplever at telefonen ikke lader like raskt lenger, eller i verste fall – ikke i det hele tatt.

Det kan selvsagt skyldes mange ting, men én av de aller største (og vanligste) problemene er svært lett å avsløre – og fikse. Alt du trenger er en tannpirker.

MÅ VÆRE SPISS: En tannpirker av denne typen fungerer utmerket som verktøy for å rengjøre ladeporten. Foto: Pål Joakim Pollen
MÅ VÆRE SPISS: En tannpirker av denne typen fungerer utmerket som verktøy for å rengjøre ladeporten. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Smuss i ladeporten

Etter å ha tilbrakt flere måneder i bukselomma di, er det nemlig ganske sannsynlig at lommerusk har hopet seg opp i ladeporten.

Selv må vi innrømme at vi har hatt problemer på den fronten med flere telefoner den siste tiden, og det virker særlig som om USB-C-portens konstruksjon, med en «tapp» midt i hullet, gjør at støv og smuss virkelig får satt seg.

Ofte kan det feste seg så mye uhumskheter der inne at kabelen ikke vil sitte skikkelig når du kobler den til, og du kan oppleve at ladingen gradvis blir tregere fordi kontaktpunktene blir dekket til.

Om du ikke ser metall innerst i ladeporten, er det sannsynligvis på tide å rense den, for å si det sånn.

Rens med en tannpirker

En tannpirker i tre eller plast er alt du trenger for å gjøre rent. Selv om en nål kan være fristende å bruke, anbefaler vi deg å holde deg unna metall – å skrape metall mot metall i verste fall gjøre at du ødelegger porten.

Dra tannpirkeren rundt inne i porten og løft ut støvet underveis. Foto: Pål Joakim Pollen
Dra tannpirkeren rundt inne i porten og løft ut støvet underveis. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Fremgangsmåten er såre enkel: Slå først av telefonen, finn frem tannpirkeren og begynn å grave inni porten fra hjørne til hjørne, og deretter utover langs kanten.

Det kan godt være at du må holde på en liten stund før det begynner å løsne inni der, og husk ikke å være så hardhendt at tannpirkeren knekker.

Merk at tannpirkeren bør være ganske spiss – hjemme har vi flere varianter som ikke kommer skikkelig til.

Andre feilkilder

Dersom du ikke får ut noe støv med tannpirkeren, kan det være andre årsaker til at du ikke får ladet. Det mest nærliggende å teste ut først, er om kabelen er i orden – enten ved å lade en annen telefon eller prøve med en annen kabel.

Har du fortsatt ingen suksess, kan det være at hele porten er gåen. Det går an å kjøpe en ny og bytte selv, men det krever selvsagt litt verktøy og kunnskap. Søk for eksempel på «replace usb port (telefonmodell)» på din favorittsøketjeneste, så får du som regel opp både guider og produkter du trenger.

Alternativt må du en tur til et mobilverksted.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer