Lader telefonen fortere i flymodus?

Mange mener at mobiltelefoner lader raskere om de står i flymodus. Vi sjekket om det stemmer.

GÅR DET RASKERE? Mange hevder at det går raskere å lade telefonen om du setter den i flymodus. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
GÅR DET RASKERE? Mange hevder at det går raskere å lade telefonen om du setter den i flymodus. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en verden der de fleste smarttelefoner har batterikapasitet til en dags bruk og gjerne mindre om man bruker den mye, har flere produsenter forsøkt å bøte på problemet ved hjelp av hurtiglading.

Med høy strømstyrke og/eller spenning er det nå mange telefoner som kan lades opp ganske mye i løpet av en halvtime i laderen, som kan være en reddende engel når det er kort tid til du må bevege deg videre.

LES OGSÅ: Har selve kabelen noe å si når du skal lade?

Lader den raskere i flymodus?

Det finnes mange som hevder at telefonen lader raskere når den blir satt i flymodus, altså der du kutter tilgangen til mobilnettet slik at telefonen blir "offline".

Vi brukte nødladeren iWalk Extreme Trio, som viser i displayet hvor mye strøm som går ut av den. Denne prøvde vi på flere telefoner i disse fem modusene:

  • Skjerm på, ikke flymodus
  • Skjerm av, ikke flymodus
  • Skjerm på, med flymodus
  • Skjerm av, med flymodus
  • Telefonen helt avslått

ALLSIDIG: Nødladeren fra iWalk har innebygde kabler både for micro USB og Lightning, og i displayet kan man se gjenstående batteri, samt hvor mye strøm som går ut av den. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
ALLSIDIG: Nødladeren fra iWalk har innebygde kabler både for micro USB og Lightning, og i displayet kan man se gjenstående batteri, samt hvor mye strøm som går ut av den. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Her er hva vi fant:

Samsung Galaxy S7 Edge

Skjerm på, ikke flymodus: 1,1A
Skjerm av, ikke flymodus: 2,0A
Skjerm på, flymodus: 1,1A
Skjerm av, flymodus: 2,0A
Telefonen avslått: 2,0A

Samsung-telefonen lader altså dobbelt så rask så lenge skjermen er slukket. Det poengterer også Samsung i instruksjonene hva gjelder hurtiglading – at skjermen i så fall må være av. Men om telefonen står i flymodus eller ikke, har ingenting å si.

iPhone 6s Plus

Skjerm på, ikke flymodus: 2A
Skjerm av, ikke flymodus: 2A
Skjerm på, flymodus: 2A
Skjerm av, flymodus: 2A
Telefonen avslått: 2A

iPhone 6s Plus målte vi til to ampere over hele linja. Her spilte det ingen rolle hvorvidt skjermen var av eller på, flymodus eller ei. Vi prøvde også å sette den i spareblussmodus, men heller ikke dette gjorde noe fra eller til.

Fra tidligere erfaringer kan det forresten være verdt å merke seg at iPhone lader svært tregt hvis den er helt tom for strøm. Det er derfor det tar sin tid før den slår seg på når batteriet har blitt tappet helt.

Huawei P9

Skjerm på, ikke flymodus: 1,0A
Skjerm av, ikke flymodus: 1,0A
Skjerm på, flymodus: 1,0A
Skjerm av, flymodus: 1,0A
Telefonen avslått: 1,0A

Heller ikke her spilte det noen rolle om vi brukte flymodus eller ei, eller om skjermen var av eller på. Her hadde vi for øvrig forventet høyere ladestrøm – laderen som følger med er på 2A.

LES OGSÅ: Snart kan telefonene lades enda raskere

… men det kan allikevel oppfattes som raskere lading

Hvis du setter telefonen i flymodus vil det altså ikke drive mer strøm til batteriet. Men du kan likevel oppleve at telefonen lader raskere, rett og slett fordi telefonen selv bruker mindre strøm når den ikke har kontakt med mobilnettet, der bruk av bakgrunnsdata, push-varsler og den slags blir deaktivert.

Skjønt, vil du få ladingen til å gå enda raskere, vil det å slå av telefonen gjøre at du bruker enda mindre strøm enn å ha den i flymodus. Dog bruker dagens smarttelefoner litt tid på å starte opp, og da går det med litt ekstra med strøm.

Hvorvidt du sparer mest ved å sette den i flymodus eller slå den av beror derfor på hvor lang tid du har tenkt til å lade. Hvis det bare er i noen få minutter vil vinninga sannsynligvis gå opp i spinninga om du slår telefonen helt av, og du vil derfor være bedre tjent med å sette den i flymodus. Har du tenkt til å få batteriet helt fullt på kortest mulig tid, vil det nok være smartere å slå av telefonen helt.

LES OGSÅ: Nye USB-kabler kan ødelegge PC-en

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer