Test: Nomad Base Station Apple Watch Edition

Laderen for Apple-elskeren

Men hvor praktisk er det egentlig med trådløs lading?

DROPP KABLENE: Med en trådløs lader som denne fra Nomad trenger du ikke styre med kabler hver gang en av dingsene dine trenger strøm. Foto: KIRSTI ØSTVANG
DROPP KABLENE: Med en trådløs lader som denne fra Nomad trenger du ikke styre med kabler hver gang en av dingsene dine trenger strøm. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Trådløs lading av mobilen går tregere enn om du bruker kabel, men det er til gjengjeld mer praktisk.

Nå som det har begynt å komme trådløse ladere som lar deg lade flere dingser samtidig, blir det enda mer fristende. I stedet for ha to-tre ladekabler liggende på jobbpulten eller nattbordet, kan du skaffe deg en nett liten trådløs ladeplate hvor du slipper å fikle med de hersens kablene.

Det er - nesten - bare å slenge de på laderen for å fylle opp batteriet igjen.

Dette er den første av flere tester av trådløse ladeplater på Dinside fremover. Tips oss gjerne om produkter vi bør se nærmere på!

Lader tre ting på én gang

Nomad er en tilbehørsprodusent som har gjort seg kjente blant annet ved at de bruker skinn i produktene sine, det være seg mobildeksler eller trådløse ladere.

Vi har fått inn Apple Watch-utgaven av deres trådløse lader Base Station. Dette er ladeplate som kan lade inntil tre enheter trådløst samtidig, hvorav en av dem, ikke overraskende, er Apple Watch.

Noen ble skuffet da Apple valgte å skrote sin egen trådløse AirPower-lader, men denne fremstår som et finfint alternativ.

Det første som slår oss er hvor stilig den er. Elegant og minimalistisk, og bruken av skinn på selve ladeplaten er prikken over i-en, både utseendemessig og funksjonelt - den gjør at i hvert fall iPhone med sin glass-bakside holder seg på plass. På undersiden sitter det to anti-skli-strips som forhindrer at laderen sklir rundt på bordet.

PEN: Nomad Base Station Apple Watch Edition tar seg godt ut på nattbordet. Den er også slank, om enn litt stor. Lademodulen til smartklokka kan ikke vippes ned, så den egner seg ikke så godt til reise. Foto: Kirsti Østvang
PEN: Nomad Base Station Apple Watch Edition tar seg godt ut på nattbordet. Den er også slank, om enn litt stor. Lademodulen til smartklokka kan ikke vippes ned, så den egner seg ikke så godt til reise. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

For Apple-brukerne

Selve ladeplaten kan i teorien lade to enheter av gangen, men i praksis bare én mobil (iPhone) på grunn av plasseringen til den magnetiske lademodulen for Apples smartklokke.

For øvrig en kjekk plassering, for det gjør at man kan sette Apple Watch i vekkerklokke-modus.

Ladeplaten har tre ladespoler innebygd, så du kan enten lade iPhone når den er plassert vertikalt på tvers av ladeplaten eller vertikalt på høyre side.

Akkurat dette kan være et minus, i hvert fall om man har tenkt til å dele laderen med flere - typisk hjemme.

SÅNN: iPhone Xs Max tar faktisk opp hele ladeplaten når den ligger på denne måten. Foto: Kirsti Østvang
SÅNN: iPhone Xs Max tar faktisk opp hele ladeplaten når den ligger på denne måten. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
ELLER SÅNN: Du kan også legge mobilen på denne måten, og da er det plass til å lade for eksempel de nyeste Airpods-øreproppene med trådløst ladeetui. Foto: Kirsti Østvang
ELLER SÅNN: Du kan også legge mobilen på denne måten, og da er det plass til å lade for eksempel de nyeste Airpods-øreproppene med trådløst ladeetui. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Nomad har riktignok en enklere utgave av Base Station kalt Hub Edition med kun ladeplaten (minus Apple Watch-lademodul) hvor det er plass til å lade to mobiler trådløst samtidig.

Har du Android-telefon, er dette også et bedre alternativ, da den støtter raskere lading på 10 watt.

Trådløst = tregt

Hva gjelder ladestyrke støtter Nomad Base Station Apple Watch Edition nemlig lading på bare 7,5 watt. Dette er makskapasiteteten Apple tillater på iPhone.

Noen Android-telefoner støtter riktignok opptil 15 watt - det vanlige er dog 10 watt. Med andre ord vil det gå raskere å lade en Android-mobil trådløst, men hvor mye raskere avhenger av hvilken modell det er snakk om.

Som nevnt innledningsvis går det tregere å lade trådløst enn via kabel. Faktisk så mye tregere at mange nok vil oppleve at ulempene veier opp for fordelene.

Nomad Base Station Apple Watch-edition 7,5 W Apple iPhone-lader 5 W Apple iPad-lader 12 W
30%1 time 30 minutter50 minutter20 minutter
100%5 timer og 11 minutter3 timer og 13 minutter2 timer og 12 minutter

Det tok oss 1,5 time å få iPhone Xr fra 0 til 30 prosent, og drøye 5 timer å få den fulladet.

Med Apples gamle iPad-lader på 12 watt, som vi foretrekker å lade iPhone med, tok det kun 25 minutter å komme til 30 prosent. Mobilen var fulladet på 2 timer og 12 minutter.

(Merk at den var på 80 prosent allerede etter 1 time og 11 minutter, så det tok nesten en time å gå fra 80 til 100 prosent. Det er dog vanlig at det går tregere å lade de siste 10-20 prosentene.)

Med iPhone-laderen på 5 watt tok det 50 minutter å lade opp til 30 prosent, og 3 timer og 13 minutter fulladet.

Tregt til tross, det funker - og det er kjekt å bare kunne slenge en mobil, en smartklokke og kanskje et par trådløse ørepropper til lading på bordet - om man har god nok tid.

Samtidig som man kan tenke at det passer ypperlig på nattbordet, blir man jo ofte frarådet å lade elektronisk utstyr på natta. På jobbpulten eller hjemmekontoret, hvor man gjerne går en del til og fra, egner det seg kanskje bedre.

Litt vanskelig å treffe

I motsetning til noen trådløse ladere mangler Nomad Base Station indikator for å vite hvor ladespolene er plassert, så det er ikke alltid like enkelt å legge mobilen riktig, i hvert fall ikke iPhone Xs Max.

Det må gjerne litt justering til, noe vi riktignok opplever med de fleste slike trådløse ladere.

Inne i esken til laderen er det heldigvis tegnet opp hvor disse ladespolene befinner seg, med forslag til hvordan du kan legge mobilen og eventuelt AirPods-etuiet ditt. Det er omtrent som dette:

LADESONER: Skal du lade to enheter, må du legge de på 1 og 3, mens om du skal lade bare én, kan du legge den på 2. Foto: Kirsti Østvang
LADESONER: Skal du lade to enheter, må du legge de på 1 og 3, mens om du skal lade bare én, kan du legge den på 2. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

I bunnen av ladeplaten er det tre indikatorlys som viser hvilken ladespole som er i bruk.

Dette er nyttig, selv om man som regel vil kunne se på mobilen, klokka eller annet om den faktisk blir ladet. Smart nok tilpasses lysstyrken etter omgivelsene, slik at de ikke vil lyse like sterkt på kveldstid.

LYSER OPP: Du ser om ladeplaten er aktiv eller ikke. Når mobilen ligger på langs, lyser det midterste lyset. Foto: Kirsti Østvang
LYSER OPP: Du ser om ladeplaten er aktiv eller ikke. Når mobilen ligger på langs, lyser det midterste lyset. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
GIGANTISK STRØMADAPTER: Ok, det var kanskje å overdrive, men vi har sett nettere løsninger. På plussiden følger det med utskiftbare støpsler for både Europa, UK og USA - så du kan enkelt ta den med på reise om du har plass i bagasjen. Foto: Kirsti Østvang
GIGANTISK STRØMADAPTER: Ok, det var kanskje å overdrive, men vi har sett nettere løsninger. På plussiden følger det med utskiftbare støpsler for både Europa, UK og USA - så du kan enkelt ta den med på reise om du har plass i bagasjen. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Konklusjon

Nomad Base Station Apple Watch Edition er en fin trådløs ladeplate for deg som er fullt investert i Apples mobile produkter. Veldesignet, nesten så en skulle tro Apple hadde laget den selv (minus den klumpete strømadapteren).

Har du iPhone som støtter trådløs lading, de nye AirPods-ene med trådløst ladeetui og Apple Watch, er den det perfekte tilbehøret du bare kan slenge dingsene på når de trenger strøm.

Men - det går ikke veldig kjapt, uten at dette nødvendigvis er produsentens feil. Apple støtter for eksempel ikke mer enn 7,5 watts trådløs lading. Det vil derfor fremdeles gå raskere å lade på gamlemåten med kabel.

Og selv om dette er en «multilader», kan du bare lade én iPhone av gangen.

Den norske prisen ser også ut til å ligge på rundt 1500 kroner, noe som er ganske mye for «bare en lader». Den bruker riktignok Apple-sertifiserte komponenter, inkludert Apple Watch-laderen, noe som kan være noe av forklaringen.

Vi har riktignok ikke sett mange penere løsninger der ute; markedet for trådløse ladere er fylt opp av alternativer som havner i «stygge plast-plater»-kategorien - og ikke alle er billige engang ...

Testresultat

Nomad Base Station Apple Watch Edition

Pen og praktisk design, kan lade flere enheter samtidig, supert tilbehør for den som har iPhone, Apple Watch og AirPods

Trådløs lading vesentlig tregere enn tradisjonell, litt vanskelig å plassere mobilen riktig, lader bare én mobil (iPhone) av gangen, høy pris

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer