Lag en miniplanet med telefonen

Miniplaneter er morsomme. Ikke er de vanskelige å lage heller.

LITEN PLANET: En morsom bildeeffekt som er lett å få til med mobiltelefonen. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
LITEN PLANET: En morsom bildeeffekt som er lett å få til med mobiltelefonen. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På bildet over ser du en miniplanet vi lagde på et par minutter med en mobiltelefon. Den ble riktignok ikke helt strøken med tanke på skarphet (den observante vil også se et par sko midt i bildet), men det er dog en ganske fiffig fotofunksjon som ikke er vanskelig å få til.

Alt du trenger er et panoramabilde og en app som «vrenger» bildet rundt et punkt slik at resultatet ser ut som en planet.

Det beste resultatet får du med et panoramabilde som går i alle retninger (altså som er sfæriske), men det er også mulig med et «vanlig» panoramabilde.

Les også: Slik lager du flotte kollasjer på mobilen

Her er remediene du trenger:

SLIK GJØR DU: Med Photosynth beveger du kameraet rundt i alle retninger for å lage et sfærisk panoramabilde.
SLIK GJØR DU: Med Photosynth beveger du kameraet rundt i alle retninger for å lage et sfærisk panoramabilde. Vis mer


iOS

På iOS anbefaler vi at du tar bilder med Photosynth (App Store, gratis); Microsofts sfæriske panorama-app. Den skrev vi om allerede i 2011 og lar deg på en enkel måte stifte sammen bilder i alle retninger slik at du senere kan titte rundt på samme måte som «street view»-funksjonen til Google.

Når du har laget et panoramabilde med Photosynth, kan du velge «share» og «save to camera roll» for å lagre panoramabildet. En lignende app er 360 Panorama (App Store, kr 7,-)

Et alternativ er også å bruke den innbakte panorama-funksjonen i standardkameraet på iOS, men da må du være ekstra påpasselig med å holde horisonten rett og tilstrebe at bildekantene matcher hverandre slik at du unngår rare skjøter i planeten.

Deretter henter du inn bildet i Tiny Planet Photos (App store, kr 7,-), og derfra gjøres bildet til en planet som deretter kan lagres til kamerarullen eller deles i sosiale medier.

SMÅ: Tiny Planet Photos lar deg både lage jordkloder og «kaninhull».
SMÅ: Tiny Planet Photos lar deg både lage jordkloder og «kaninhull». Vis mer


Ved å kjøpe ekstrapakken til syv kroner, kan du få høyere oppløsning og mulighet til å rotere planetene du lager. Appen støtter også det «motsatte» – et såkalt «rabbit hole» som gjør at verdenen fremstår som om du ser opp fra et hull i bakken.

Les også: Frontback - en ny måte å ta selfies på.

Android

Har du en ny telefon som kjører Android v4.4 (KitKat), kan du laste ned den offisielle Google Kamera-appen (Google Play, gratis) og løse alt derfra. Du velger Photosphere, følger instruksjonene og tar et sfærisk panoramabilde.

Når du så ser bildet i etterkant, trykker du på rediger-knappen (blyant) og velger «Lag miniplanet». Derfra kan du velge størrelse og rotasjon, og så lagrer du bildet. Det var slik vi lagde bildet på toppen av denne artikkelen; riktignok påført et Instagram-filter fordi det opprinnelige bildet var mørkt.

Har du ikke mulighet til å bruke den offisielle kameraappen, er Tiny Planet FX Pro (Google Play, kr 18,-) å anbefale. Den gjør et panoramabilde til en liten planet og tilbyr en rekke innstilligsmuligheter slik at du kan få planeten akkurat slik du ønsker.

De fleste telefoner har panoramafunksjon innebygd i kameraappen, men mangler du en slik funksjon, kan du for eksempel bruke 360 (Google play, gratis) eller Cycloramic (Google play, gratis) for å fange panoramabildene.

Les også: Ti smarte måter å bruke mobilkameraet på

GØY: Tiny Planets PRO er en Windows Phone-app som lar deg lage små planeter av panoramabilder.
GØY: Tiny Planets PRO er en Windows Phone-app som lar deg lage små planeter av panoramabilder. Vis mer


Windows Phone

Tiny Planets Pro (Windows Phone store, kr 9,-) kan brukes på samme måte som de andre Tiny Planet-appene for å lage planeter av panoramabilder.

Også for Windows Phone finnes Photosynth (Windows Phone store, gratis) for å ta sfæriske panoramabilder.

Les også: Rediger bildene rett i nettleseren

Tips for å få gode bilder

KJAPT: Etter å ha lastet ned Photosynth og Tiny Planets, tok det bare fem minutter før Thomas på desken hadde klart å få til et rimelig greit bilde.    Foto: THOMAS STRZELECKI
KJAPT: Etter å ha lastet ned Photosynth og Tiny Planets, tok det bare fem minutter før Thomas på desken hadde klart å få til et rimelig greit bilde. Foto: THOMAS STRZELECKI Vis mer

Til slutt noen tips for å få planetene gode:

  • Roter kroppen rundt kameraet – de beste resultatene får du når kameralinsa blir stående på det samme punktet gjennom hele panoramabildet; ikke vri kameraet rundt kroppen.
  • Unngå store objekter som er veldig nærme, for eksempel høye bygninger du står rett ved siden av.
  • Hold kameraet rett hvis du tar et horisontalt kamerabilde. Sett gjerne på hjelpelinjer om kamera-appen din støtter det, og sørg for å at horisonten hele tiden blir liggende på det samme høydenivået når du dreier rundt.
  • Pass på at lysforholdene er de samme i endekantene av bildet, hvis ikke vil du få en tydelig skjøt.
  • Sørg for å få med mye himmel, ellers vil de høyeste elementene stikke ut av bildekanten.
  • Hvis du bruker en sfærisk panoramaapp (som Photosynth eller Google-kameraet); prøv å flytte deg når du tar bildet rett ned slik at skoene dine ikke vises på bildet.

For inspirasjon – søk gjerne etter tiny planet på Flickr.

Samleside: Foto

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer