Lanserer familieoppsett på Apple Watch i Norge

Nå kan ungene bruke Apples smartklokke uten å måtte ha iPhone.

HOLD KONTAKTEN: Med sin egen Apple Watch kan barna ringe og sende meldinger til deg og andre familiemedlemmer. Foto: Apple
HOLD KONTAKTEN: Med sin egen Apple Watch kan barna ringe og sende meldinger til deg og andre familiemedlemmer. Foto: Apple Vis mer
Publisert

Fra og med mandag 14. desember blir familieoppsett på Apple Watch tilgjengelig i Norge.

Det betyr at foreldre kan sette opp og administrere Apples smartklokke for barn eller eldre familiemedlemmer som ikke har iPhone.

Slik funker det

Et barn med familieoppsett vil få sitt eget telefonnummer, og vil kunne ringe og motta telefonanrop, sende og motta meldinger eller bruke Apples walkietalkie-funksjon.

Barnet vil få tilgang på mange av de samme Apple Watch-funksjonene og appene du som forelder ville fått. Musikk, podkaster, meldinger, urskiver, været, kart, alarmer, taleopptak og Siri, for å nevne noe. Tredjepartsapper kan også lastes ned på direkten.

Som forelder vil du ha mulighet til å styre hvem barna kan tekste eller ringe, skru på stedsvarsler og ikke forstyrr-modus når de er på skolen og så videre.

Du kan spore hvor barnet ditt befinner seg via GPS i «Hvor er?»-appen (tidligere Finn iPhone), og sette opp varsler når de ankommer eller forlater et spesifikt sted. Du kan dessuten få et varsel om de ikke befinner seg på et visst sted til en angitt tid.

Lanserer familieoppsett på Apple Watch i Norge

Når det gjelder aktivitetssporing, har Apple satt en rekke begrensninger sammenlignet med hvordan det vanligvis fungerer. Varsling om høy og lav puls er kun tilgjengelig om barnet er over 13, mens fallregistrering er det 18-årsgrense på. Funksjoner som EKG-måling og søvnsporing er ikke tilgjengelig i det hele tatt, ifølge The Verge.

Apple har også tilpasset aktivitetsringene slik at de kun viser antall aktive minutter, ikke antall forbrente kalorier. Treningsappen er fremdeles tilgjengelig, men er også tilpasset barn.

Lanserer familieoppsett på Apple Watch i Norge

Skoletid er en funksjon som nærmest sperrer funksjoner på klokka når barnet er på skolen. Med skoletid-modus aktivert, får man opp en gul sirkel på urskiven, og tilgangen på apper er begrenset samtidig som ikke forstyrr er aktivert. Foreldre kan lage en tidsplan som gjør at den skrur seg av og på til bestemte tider.

Lanserer familieoppsett på Apple Watch i Norge

Med en egen Apple Cash Family-funksjon vil det også være mulig å overføre penger som barna kan bruke med Apple Pay, men foreløpig er dette bare tilgjengelig i USA.

Tilpasset eldre

Apple har også gjort tilpasninger av familieoppsett for eldre familiemedlemmer, slik at man får tilgang på potensielt livreddende funksjoner som fallregistrering og varsling om ujevn hjerterytme.

Lanserer familieoppsett på Apple Watch i Norge

En forstørret urskive skal dessuten gjøre det enklere for eldre å se hva klokka er.

Lover krypterte data

Det har tidligere vært en del skriverier om dårlig sikkerhet i GPS-klokker for barn.

I en pressemelding om familieoppsett-funksjonen påpeker Apple at «alle personopplysninger, inkludert opplysninger om posisjon, kommunikasjon, trening og helse, skal krypteres på en sikker måte på enhetene og i iCloud».

- Familieoppsett er utviklet for at foreldre og brukere skal ha kontroll over tilgangen til personopplysninger, skriver selskapet.

Kun Telia

For å bruke familieoppsett, må du ha en Apple Watch SE eller Apple Watch Series 4 eller nyere samt ha installert iOS 14.3 og watchOS 7.2, som blir tilgjengelig for nedlasting mandag 14. desember.

Du er også nødt til å tegne et eget mobilabonnement for klokka som skal tas i bruk. For øyeblikket virker det som det kun er Telia som tilbyr dette. Vi har spurt Telenor om deres planer og avventer svar på det.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer