Samsung Galaxy Z Flip:

Lanseres allerede i februar

Samsung gjør et nytt forsøk på en brettbar telefon - denne gangen med glass.

FLIP: Samsungs nye brettbare telefon kan stå av seg selv og kommer i salg 21. februar i Norge. Foto: Samsung
FLIP: Samsungs nye brettbare telefon kan stå av seg selv og kommer i salg 21. februar i Norge. Foto: Samsung Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Samsung Galaxy Fold var en helt spesiell telefon som Samsung lanserte før jul. Den kunne nemlig brettes ut til nettbrett-størrelse.

Nå står koreanerne på trappene til å lansere sin andre brettbare telefon. Med Galaxy Z Flip går de heller andre veien, der en telefon av relativt vanlig størrelse kan brettes i to slik at den blir ekstra kompakt å ha i lomma.

Denne gangen skal det også være snakk om et bøybart glassmateriale på fronten, og ikke plast som på Fold-telefonen. Hvorvidt det vil gi en synlig skjøt når den er brettet ut, blir spennende å se.

Vi pakker opp Samsung Galaxy Fold og tar en liten titt på hvordan den fungerer. Vis mer

Knøttliten ekstraskjerm

Ikke at den 4,6 tommer store skjermen på utsiden av Galaxy Fold er spesielt stor i dagens mobilmarked, men den på forsiden av Z Flip er knøttliten.

Den måler bare 1,1 tommer over diagonalen (300x112 piksler) og brukes da typisk bare til å vise deg tiden eller siste varsel når telefonen er klappet sammen.

Det grå feltet nederst til venstre er den lille utenpå-skjermen på 1,1 tommer. Foto: Samsung
Det grå feltet nederst til venstre er den lille utenpå-skjermen på 1,1 tommer. Foto: Samsung Vis mer

Ringer det noen, kan du besvare samtalen uten å brette den opp. Får du et SMS-varsel, kan du trykke på det og åpne telefonen, for så å begynne på svaret direkte.

I sammenbrettet tilstand måler Z Flip 17,3 mm på sitt tykkeste.

Ny hengsling

Med Z Flip debuterer også Samsungs nye hengsel kalt «hideaway hinge». Det er stivt nok til at telefonen kan holde posisjonen sin selv om den ikke er helt brettet ut eller inn, altså på samme måte som en bærbar PC. Samsung oppgir 70-110 graders vinkel på akkurat denne muligheten.

Dermed har du på en måte et innbakt stativ også, som du enten kan bruke for å ta bilder mot nattehimmelen eller spille inn video av deg selv uten å måtte støtte telefonen mot noe.

Samsung skal ha jobbet tett med Google rundt tilpasning av grensesnittet på telefonen, som er delt opp i to firetommers skjermer når den ikke er brettet helt ut.

KAN STÅ SELV: Med en vinkel fra 70-110 grader kan telefonen stå av seg selv, slik at du også får et slags innebygd «stativ». Foto: Samsung
KAN STÅ SELV: Med en vinkel fra 70-110 grader kan telefonen stå av seg selv, slik at du også får et slags innebygd «stativ». Foto: Samsung Vis mer

Stor skjerm i 21,9:9-format

Når telefonen er brettet ut, måler den 6,7 tommer over diagonalen i et 21,9:9-format, altså enda litt større og enda mer avlang enn den 6,5 tommer store Xperia 1 fra Sony, med 21:9-skjermaspekt.

Paneltypen er den samme som i de nye S20-modellene, altså såkalt Dynamic Amoled display, selv om oppløsningen er noe lavere, med 1080 piksler i bredden kontra 1440.

Z Flip-skjermen måler 6,7 tommer over diagonalen og har et 21,9:9-aspekt. Foto: Samsung
Z Flip-skjermen måler 6,7 tommer over diagonalen og har et 21,9:9-aspekt. Foto: Samsung Vis mer

Det brede formatet vil gjøre at 21:9-filmer spilles av nesten uten sorte felter rundt, selv om 16:9-filmer da vil få desto mer sort på sidene.

Dobbeltkamera bak

Hva gjelder kameraer stiller ikke Z Flip like sterkt som S20-modellene. Frontkameraet er på 10Mp med blenderåpning på f/2,4, mens de to kameraene på baksiden er et «vanlig» vidvinkelkamera (12Mp, f/1,8) og et ultravidvinkelkamera (12Mp, f/2,4).

Akkurat her tror vi Samsung hadde gjort det smartere heller å velge et telekamera til portrettbilder, siden telefonen så tydelig frir til bloggere og moteinteresserte.

Ellers kan telefonen filme med 4K-oppløsning og ser ut til å ha en Snapdragon 855-prosessor fra Qualcomm innabords (selv om det ikke er detaljert i pressemeldingen), og altså ikke Samsungs egen Exyonos-prosessor. Det kan nok henge sammen med at dette neppe blir en voldsomt masseprodusert telefon, og at Samsung da velger ett produksjonsløp.

I USA har selskapet nemlig brukt Qualcomm-prosessorer i en årrekke fordi Qualcomm-patenter ville ha gjort det veldig dyrt å bruke Exynos-prosessoren.

På innsiden finner vi også 8 GB arbeidsminne, 256 GB lagringsplass og et batteri på 3.300 mAh. Telefonen kan også lades trådløst og har fingeravtrykksleser på siden.

Rett rundt hjørnet

Z Flip blir å finne i norske butikker allerede 21. februar, altså om halvannen uke. Tilgjengelige farger blir sort og lilla.

Og prisen?

16.000 kroner.

Sjekk også ut de nye S20-modellene:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer