SNIKTITT: Apple iPhone 12 og 12 Pro

Lanseres i dag - her er forskjellene

To av årets nye iPhoner har salgsstart i dag, mens de to siste kommer neste måned.

Publisert
Sist oppdatert

Fredag er salgsstart for årets nye iPhone-modeller, I hvert fall for to av dem. Fra i dag av kan du bestille iPhone 12 og iPhone 12 Pro - de to «midterste» av årets totalt fire nye iPhone 12-modeller.

Den minste, iPhone 12 Mini, og den største, iPhone 12 Pro Max, er tilgjengelige fra 13. november.

Vi trenger fortsatt mer tid med telefonene før vi kommer med full test, men i mellomtida deler vi gladelig våre førsteinntrykk av iPhone 12 og 12 Pro.

DOBBEL AMOLED: I år har også den «vanlige» iPhone-modellen fått Amoled-skjerm - i fjor var den forbeholdt Pro-modellene. Foto: Pål Joakim Pollen
DOBBEL AMOLED: I år har også den «vanlige» iPhone-modellen fått Amoled-skjerm - i fjor var den forbeholdt Pro-modellene. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Meget gode skjermer, men …

Det forbauser oss nesten litt hvor små forskjellene er på 12 og 12 Pro-modellene i år. I fjor var skjermen et av de tyngste argumentene for å gå for Pro-modellene, som var av Amoled-typen og ikke LCD, som på iPhone 11. I år har de begge samme skjerm, altså av Amoled-typen.

Som alltid er den meget god, med korrekte farger og høy lysstyrke når det er påkrevd, samt HDR-støtte med Dolby Vision og alt det der. Men det er én ting vi virkelig savner, og det er at oppfriskningsraten fortsatt er på 60 Hz – ikke 90 eller 120, som har kommet for fullt hos Android-konkurrentene, og som du nå faktisk får på telefoner som koster under 5.000 kroner. Egentlig litt rart, siden Apple var blant de aller første med såpass høy bildefrekvens på iPad Pro for tre år siden.

For etter stort sett å ha brukt 90/120Hz-skjermer det siste halvåret, merker jeg godt at iPhone-skjermen bare er 60 Hz. Selv om telefonene aldri hikker, merkes det at skrolling av nettsider eller sveiping mellom hjemskjermer ikke går like smooth for seg som når skjermen har høyere bildefrekvens. Akkurat denne ekstra glatte brukeropplevelsen er jo noe Apple tradisjonelt har vært veldig gode på.

Her synes jeg rett og slett Apple har bommet kraftig, for selv om det sitter voldsom maskinkraft på innsida, er ikke den opplevde hverdagslige ytelsen like god som hos langt rimeligere Android-konkurrenter. I det minste kunne Pro-telefonene ha vært utstyrt med det, så man fikk nok et argument for å bruke 3.000 kroner ekstra over iPhone 12, for det føles også mer behagelig å se på en skjerm med høyere bildefrekvens. I videoen på toppen kan du se et saktefilmklipp som illustrerer denne forskjellen.

RETTE KANTER: iPhone 12-modellene har et design som i stor grad minner om iPhone 4/5-modellene, evtentuelt iPad Pro. Foto: Pål Joakim Pollen
RETTE KANTER: iPhone 12-modellene har et design som i stor grad minner om iPhone 4/5-modellene, evtentuelt iPad Pro. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

iPhone 12 og 12 Pro nøyaktig like store. Dekslene vi har fått med fra Apple, er merket med begge modellnavnene og kan derfor brukes fritt om hverandre. Som du ser på bildene, minner de nye 12-modellene i stor grad om telefonene i iPhone 4/5-serien, eventuelt iPad Pro, for å bruke en nyere referanse. Verdt å merke seg er også at glasset skal være sterkere enn noen gang, med keramiske elementer som gjør at motstandsdyktigheten mot fallskader skal være fire ganger så høy som tidligere.

Og bare for å understreke det: Samtlige av de nye iPhone 12-modellene støtter 5G-nettet, som de norske operatørene nå er i gang med å rulle ut over hele landet.

Magnetisk

En ny designvri Apple har gjort i år, er at de nye modellene har en metallring under baksiden, som gjør at deksler, trådløs lader og andre ting kan smekkes på.

HENGER SELV: Her har vi på ett av Apples nye deksler, og selv med det på, er magneten sterk nok til å holde telefonen på plass. Foto: Pål Joakim Pollen
HENGER SELV: Her har vi på ett av Apples nye deksler, og selv med det på, er magneten sterk nok til å holde telefonen på plass. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Dermed er Magsafe vekket til live igjen, som Apples Macbook-maskiner hadde tidligere - før de gikk over til USB-C. Der var ladekontakten magnetisk festet til maskinen, slik at den var veldig lett å få på plass og bare løsnet om du snublet i ledningen, i stedet for at hele maskinen falt i gulvet.

Fra Apple har vi også mottatt den trådløse Magsafe-laderen (kr 479,-) til test, som bare smekker på plass så fort den berører baksiden av telefonen og da treffer spolene perfekt.

På trådløs lading har Apple nå økt ladeeffekten til 15 watt - vi gikk fra 34 til 54 prosent på 20 minutter, altså med ett prosentpoeng i minuttet, som ikke er spesielt kjapt, særlig siden batteriet også ryktes å være godt under 3.000 mAh. Og etter én time og åtte minutter hadde vi fortsatt bare kommet fra 34-75 prosent, som egentlig virker mistenkelig lavt - kanskje lader den tregere gjennom dekselet enn om du har det av, men det får vi forske på videre.

TVILLINGER: Lite skiller iPhone 12 og 12 Pro. De er like store, men kanten er av børstet stål på Pro-modellen og baksiden av matt glass. På iPhone 12 er baksiden blank, og kantene av aluminium. Foto: Pål Joakim Pollen
TVILLINGER: Lite skiller iPhone 12 og 12 Pro. De er like store, men kanten er av børstet stål på Pro-modellen og baksiden av matt glass. På iPhone 12 er baksiden blank, og kantene av aluminium. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

For det er langt bak mange av konkurrentene - nye Mate 40 Pro fra Huawei støtter for eksempel trådløs lading med hele 50 watts effekt, og da vi testet 40 watts trådløs lading på P40 Pro+ tidligere i år, gikk vi fra 19-50 prosent på 17 minutter, og det på et batteri som er omtrent 50 prosent større enn på iPhone 12-modellene.

De magnetiske dekslene (kr 579,-) smekket ikke så elegant på plass som jeg hadde forestilt meg ut fra markedsføringen. Fremdeles må du trykke ned den ene siden før du lirker inn den andre. Kult synes vi imidlertid det er at du kan smekke en kortholder (kr 699,-) på utsida av dekselet igjen, og her kommer det nok til å dukke opp enormt mye ekstrautstyr. Kanskje er magneten også så sterk at du ikke trenger et spesialdeksel for å feste den magnetisk i en bilholder, for eksempel.

Laderen er borte

Og merk det, altså, at det ikke følger med noen ladekloss i esken (ei heller ørepropper) – bare selve kabelen. Apple argumenterer med at dette vil spare miljøet, og det er jo for så vidt sant det, men samtidig: Kabelen som følger med har lightning-kontakt i den ene enden og USB-C-kontakt (den lille) i den andre. Og vi tror egentlig ikke at det er mange som har en ladekloss med USB-C-utgang fra før.

TYNN: Her er iPhone 12 og iPhone 11-eskene side om side. Uten ørepropper og ladekloss er den nye så vidt over halvparten så høy. Foto: Pål Joakim Pollen
TYNN: Her er iPhone 12 og iPhone 11-eskene side om side. Uten ørepropper og ladekloss er den nye så vidt over halvparten så høy. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

En slik variant har nemlig Apple bare lagt ved sine 11 Pro-modeller fra i fjor og enkelte nyere iPader. Men du kan selvsagt bruke en eldre lightning-kabel og tilhørende kloss om du har det liggende.

Du får også kjøpt en ny ladekloss med USB-C-utgang ved siden av til et par hundrelapper om du trenger.

Men der konkurrentene altså legger ved ladere på både 30, 40 og over 60 watt, får du ikke med en lader på de nye iPhone-modellene.

12 OG 12 PRO: Den største forskjellen på de to er på kameraet. Foto: Pål Joakim Pollen
12 OG 12 PRO: Den største forskjellen på de to er på kameraet. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

12 vs. 12 Pro

Som nevnt er de to første tolvermodellene i stor grad like. Du får omtrentlig samme maskinvare på innsida (6GB arbeidsminne på Pro-utgaven kontra 4 GB på iPhone 12), identiske skjermer og identisk formfaktor.

Baksiden er av glass på begge telefonene, men har en matt finish på Pro-utgaven og blank på iPhone 12. Ellers er sidekantene av aluminium på iPhone 12 og rustfritt stål på 12 Pro. Det gjør også at vekten på 12 Pro-modellen faktisk er så mye som 25 gram mer, og det merkes i hånda! Men det er mer at iPhone 12 føles lett enn at 12 Pro føles tung - 164 gram på en såpass stor toppmodell føles ganske lett.

Men smekker du et deksel på dem begge, vil det jo ikke spille så stor rolle hvordan sidekantene og baksiden ser ut, så er det nevnt.

Den største forskjellen: kameraet

iPhone 12 har to kameraer på baksiden, mens Pro-utgaven har tre. I tillegg får du en såkalt LIDAR-scanner på Pro-utgaven, som hjelper til med autofokus og dybdemåling. Den gjør også at gjenkjenning av gulv og liknende i AR-apper (augmented reality) går raskere.

3 VS 2: iPhone 12 Pro har et ekstra tele-kamera, samt en såkalt Lidar, som hjelper til med autofokus i mørket og kartlegging av dybden i bildet. Foto: Pål Joakim Pollen
3 VS 2: iPhone 12 Pro har et ekstra tele-kamera, samt en såkalt Lidar, som hjelper til med autofokus i mørket og kartlegging av dybden i bildet. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

De to kameraene de har felles er helt like. Vi har tatt bilder side om side med de to modellene, og det er rett og slett ingen merkbar forskjell på dem.

Dermed får du, på begge to:

  • Vanlig vidvinkelkamera (~26 mm) med f/1,6 blenderåpning, 12 megapiksler, 1/2,55" sensor, 1,4µm pikselavstand og optisk stabilisering
  • Ultravidvinkel (~13 mm) med f/2,4 blenderåpning, 12 megapiksler, 1/3,6" sensor

Verdt å merke seg her er at Apple har byttet ut glasset på hovedkameraet siden sist, og at blenderåpningen nå er f/1,6 versus f/1,8 på fjorårets modeller. Det gir et større lysinnslipp på drøye 26 prosent. I tillegg gjør en større blenderåpning at uskarpheten i dybden blir større.

I tillegg får du altså et ekstra kamera på Pro-utgaven:

  • Normalobjektiv/"tele" (~52 mm), f/2,0 blenderåpning, 12 megapiksler, 1/3,4" sensor, 1µm pikselavstand, optisk stabilisering

I år har Apple valgt en litt ny vri på optisk zoom-betegnelsen. For 12 Pro står det at den har 4x optisk zoom, men den dekker akkurat det samme brennviddeområdet som før. Forskjellen ligger i at Apple nå dividerer den største på den minste brennvidden, altså tele delt på ultravidvinkel (52: 13), som blir 4.

Dette har ingen produsenter hatt tradisjon for fram til nå - de fleste angir zoomfaktoren som den lengste brennvidden dividert på brennvidden til hovedkameraet, men her har man altså satt ultravidvinkelen under brøkstreken.

Nattbilde tatt med iPhone 12 Pro (komprimeres av publiseringsverktøyet vårt, så se heller Google Foto-albumet under). Foto: Pål Joakim Pollen
Nattbilde tatt med iPhone 12 Pro (komprimeres av publiseringsverktøyet vårt, så se heller Google Foto-albumet under). Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Vi venter med vurderinger av bilder og den slags til testen, men om du vil se noen av bildene vi har tatt med iPhone 12-modellene, finner du et knippe av dem i dette Google Foto-albumet.

Verdt å merke seg er at det kameramessig er flere forskjeller på 12 og 12 Pro: Bare pro-utgaven kan filme med 60 bilder per sekund med 4K-oppløsning og Dolby Vision HDR, og bare pro-utgavene får støtte for Apples nye filformat, ProRAW, som enkelt forklart gir deg bedre mulighet til å redigere bildene dine i etterkant. Det skal vi ta en titt på seinere når funksjonen kommer - foreløpig er den ikke lansert.

Verdt å merke seg er også at årets ypperste toppmodell, iPhone 12 Pro Max, vil ha en større kamerasensor på hovedkameraet enn 12 Pro, i tillegg til at brennvidden på teleobjektivet er enda litt større (~65 mm versus ~52 mm).

2 AV 4: iPhone 12 og 12 Pro er de to første iPhone-modellene som kommer i butikk, med salgsstart 23. oktober. For de to siste, Max og Mini, må du vente tre uker ekstra. Foto: Pål Joakim Pollen
2 AV 4: iPhone 12 og 12 Pro er de to første iPhone-modellene som kommer i butikk, med salgsstart 23. oktober. For de to siste, Max og Mini, må du vente tre uker ekstra. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Test kommer

Siden vi bare har hatt telefonene et par døgn, er vi nødt til å bruke mer tid med dem før vi gir vår endelige dom, så se opp for test av iPhone 12 og 12 Pro i neste uke.

Foreløpig kan vi I hvert fall si at Apple nok en gang har levert et par solide telefoner, men det slår oss at forskjellene mellom 12 og 12 Pro ikke er all verden, og at det du får ekstra med Pro-modellen, kanskje ikke helt oppfylles av den nokså drøye prisforskjellen.

Da virker det I hvert fall på papiret som om 12 Pro Max-modellen vil være mer attraktiv. Den koster bare en tusenlapp over 12 Pro, men gir deg da en større skjerm, en vesentlig større bildebrikke på hovedkameraet, større batteri og enda litt mer zoom.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer