Last ned gratis apper til Android

Du trenger ikke forholde deg til Google Play. Det finnes gratis alternativer.

GRATIS: Med F-Droid får du noen hundre apper helt gratis på Android-telefonen din.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
GRATIS: Med F-Droid får du noen hundre apper helt gratis på Android-telefonen din. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Android er et åpent operativsystem. Det betyr blant annet at utviklere kan tukle og fikle med langt mer på en Android-telefon enn for eksempel en iPhone.

Men noen får aldri nok åpenhet. Appene du laster ned fra Google Play (tidligere Android Market) har nemlig sine sperrer og ikke minst: Lukket kildekode. Du kan ikke laste ned en app derfra og modifisere den selv, slik man kan med åpen kildekode.

Derfor har en gjeng frivillige laget et alternativ til Google Play: F-Droid.

Her er alt helt åpent og, kanskje mer interessant for mange av våre lesere, helt gratis.

Slik bruker du det

Bare så det er sagt: F-Droid er langt fra det eneste alternativet til Google Play på Android. Men den skal være enklere å bruke, appene oppdaterer seg selv, de skal unngå å overvåke deg og som sagt er absolutt alt du finner her hundre prosent gratis. Dessuten sier skaperne bak at de sjekker om appene kan være farlige for deg, så det skal være sikkert også.

Norske apper kan bryte loven – ikke åpne om sin overvåkning

IKKE AKKURAT KUNST: F-Droid-appen ser ikke like fancy ut som Google Play. Appene du laster ned er ikke så voldsomt lekre alltid heller, men de fungerer.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
IKKE AKKURAT KUNST: F-Droid-appen ser ikke like fancy ut som Google Play. Appene du laster ned er ikke så voldsomt lekre alltid heller, men de fungerer. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Appene lastes ned som .apk-filer, og kan gjøres enten via en egen app eller via nettsiden F-Droid.com. Det enkleste for de fleste er appen, og da er du også sikker på at appene oppdaterer seg selv, om du velger dette i appens innstillinger.

Å installere appen er dog ikke like enkelt som fra Google Play. Slik gjør du det:

  1. Gå inn i innstillinger, velg "Applikasjoner" og huk av "Ukjente kilder". Finner du ikke disse valgene, kan telefonen din ha funksjonen under "Sikkerhet".
  2. Gå til denne nettadressen på telefonen din for å laste ned en .apk-fil (appen).
  3. Åpne filen ved å velge den i varselfeltet og følg instruksjonene.
  4. Appen blir da installert, og legger seg der hvor du finner alle de andre appene dine.
  5. Åpne appen, trykk på meny-knappen, velg "Update" og du er i gang.

Ved å huke av "Ukjente kilder" blir du mer sårbar for falske apper, slik oppdager du dem!

Same, same, but different

Gratis apper som respekterer personvernet ditt og er helt åpne er vel og bra. Men kvaliteten på dem er minst like viktig.

Det som ofte kjennetegner apper laget i slik ånd er at det fokuseres mer på funksjon enn design. Appene er ofte ikke de lekreste du har sett, men kan likevel tilby smarte løsninger. Og mange av spillene har ikke den feteste grafikken, men kan samtidig være morsomme.

Selv spilte vi for eksempel timesvis av Scrambled Net i Androids tidligere dager. Dette finnes på F-Droid og kan varmt anbefales som tidsfordriv i påsken.

Hvorfor vil Wordfeud ha tilgang til hele kontaktlisten din?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer