iOS 14

Lekkasje avslører Apple-nyheter

Men skaper coronaviruset lanseringsproblemer?

NY HJEMSKJERM: iOS 14 kan få en ny type listevisning på hjemskjermen. Det gode gamle rutenettet forsvinner neppe, men det blir flere måter å finne appene sine på. Foto: NTB Scanpix
NY HJEMSKJERM: iOS 14 kan få en ny type listevisning på hjemskjermen. Det gode gamle rutenettet forsvinner neppe, men det blir flere måter å finne appene sine på. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vanligvis pleier Apple å vise frem neste versjon av iOS, operativsystemet til iPhone og iPad, på sin årlige utviklerkonferanse WWDC i begynnelsen av juni.

Oppdatert: Fredag 13. mars kunngjorde Apple at årets WWDC ikke vil gå av stabelen som vanlig, men blir en nettbasert konferanse i juni. Nøyaktig dato ble ikke spesifisert, antagelig for å se an situasjonen med tanke på coronaviruset.

Også Google og Facebook har avlyst sine årlige utviklerkonferanser til våren.

Nå har imidlertid 9to5Mac klart å få tak i en lekket utgave av iOS 14 og gir oss et lite innblikk i hva vi kan forvente oss av den kommende storoppdateringen.

Nye dingser

For det første «bekreftes» detaljer rundt en rekkende kommende maskinvare-relaterte nyheter som er ventet i løpet av en overskuelig fremtid:

 • En ny iPad Pro med tre kameraer, inkludert en såkalt TOF-sensor, altså et dybdekamera - som kommer til sin rett i portrettfoto, men kanskje viktigst i iPad-sammenheng: i AR-relaterte funksjoner.
 • Nytt Smart Keyboard til iPad med innebygd styreflate.
 • En ny iPhone med Touch ID, mest sannsynlig den billigere modellen kalt enten iPhone 9 eller iPhone SE 2
 • En ny Apple TV med en ny Apple TV-fjernkontroll. Nøyaktig hva som er nytt her, vites ikke.
 • Den nye sporingsbrikken AirTags ser ut til å komme med utskiftbare batterier.
 • Nye hodetelefoner fra Apple som ikke vil gå under Beats-varemerket, og de vil komme i svart og hvitt.

Nye funksjoner

Så over til hvilke nye funksjoner vi kan vente oss i den kommende iOS 14-oppdateringen, som i hvert fall i et vanlig år ville blitt lansert i september:

SLIK KAN DET BLI: Parker Ortalani har laget såkalte mockups av hvordan den nye listevisningen i iOS 14 kan se ut. Foto: Parker Ortalani
SLIK KAN DET BLI: Parker Ortalani har laget såkalte mockups av hvordan den nye listevisningen i iOS 14 kan se ut. Foto: Parker Ortalani Vis mer
 • Listevisning på hjemskjermen: Det vil si du får en liste over alle appene du har installert på din iPhone i stedet for at de ligger som ikoner i et rutenett over en eller flere sider. Dette skal gjøre det enklere å se alle dine installerte apper, med filtreringsmuligheter og den slags. Brukte du Windows Phone i sin tid, er du kanskje kjent med prinsippet. 9to5Mac har flere eksempler på hvordan det kan komme til å se ut.
 • Nye meldingsfunksjoner: Dette er det riktignok MacRumors som påstår. Ifølge nettstedet holder Apple på å teste en funksjon som gjør det mulig å tagge kontakter i meldinger med @navn som man kan i chatteløsningen Slack. Dette kan være kjekt i gruppesamtaler hvor man ønsker varsler når man blir spesifikt nevnt. Andre nye funksjoner kan være muligheten til å slette meldinger og markere meldinger som ulest.
 • Ny AR-app: Med denne (kodenavn «Gobi») skal du kunne bruke kameraet på mobilen til å få mer informasjon om omverdenen. Ifølge 9to5Mac vil du for eksempel peke mobilen mot produkter i en Apple Store for å se hva de koster, sammenligne funksjoner og lignende. Apple jobber visstnok med blant andre Starbucks om å støtte denne funksjonen.
 • Tredjeparts bakgrunnsbilder: Skal vi tro 9to5Mac vil det i tillegg til bedre organiseringsmuligheter i bakgrunnsbildene komme støtte for at tredjepartsapper kan integrere sine bakgrunnsbilder rett i iOS-innstillingene. Dette bør gjøre det enda enklere å bytte bakgrunnsbilder enn før.
 • ... og tredjeparts standardapper: Vi har allerede skrevet om Bloombergs rapport som hevder Apple vurderer å åpne for at tredjepartsapper kan settes som standardapper på iPhone. 9to5Mac ser ikke ut til å ha funnet bevis på at dette kommer i iOS 14, men det er altså en mulighet.
 • Bedre mus-støtte: I iOS 13 introduserte Apple støtte for tilkobling av mus til iPad, men kun via tilgjengelighetsinnstillinger. I iOS 14 utvides denne til en allmenn funksjon, ifølge 9to5Mac. Opplevelsen vil være relativt lik som når du bruker mus på Mac, med musepeker som forandrer seg avhengig av hva du gjør. Det vil også komme støtte for Mac-lignende bevegelser, som å trykke med to fingre for å høyreklikke - nyttig i bruk sammen med det kommende Smart Keyboard-tastaturet med innebygd styreflate.
 • Penn til tekst: For øvrig hevder MacRumors også at iOS 14 vil komme med en OCR-funksjon som vil gjøre det mulig å forvandle håndskrevet tekst med Apple Pencil til digital tekst.
 • Bedre tilgjengelighet: Blant de nye tilgjengelighetsfunksjonene sies å være en funksjon som gjør det mulig å bruke mobilen til å identifisere lyder fra alarmer, ringeklokker og gråtende babyer for personer med nedsatt hørsel.

... og litt klokke-nyheter

Det spørs om Apple er veldig glad i nettsteder som 9to5Mac om dagen, men de publiserte nylig også en rapport om hvilke nye funksjoner som kommer til Apple Watch, enten i form av Apple Watch Series 6 eller watchOS 7.

 • Måle oksygenmetningen i blodet, hvor man varsles hvis den faller under et visst nivå, noe som kan være tegn på åndedretts- eller hjerteproblemer. Fitbit tilbyr allerede dette i noen av sine produkter, men kun under søvn.
 • Dele klokkeansiktet med andre samt muligheten til å bruke bilde som klokkeansikt fra delt album.
 • Nytt Infograph Pro-klokkeansikt med såkalt tachymeter. Ifølge The Verge brukes dette på analoge klokker for å konvertere forløpt tid til en hastighetsberegning basert på reisetid eller målt avstand.
 • Barnemodus med foreldrekontroll og en Skoletid-funksjon, som vil begrense bruken til gitte tider (som i skoletiden).
 • Søvnregistrering med ny Søvn-app hvor man kan sette opp søvnmål og få tips om hvordan man kan forbedre søvnkvaliteten basert på dataene som registreres.

Som vanlig må alle rykter tas med en klype salt, men det er mye her som høres langt fra usannsynlig ut, spør du oss.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer