Falske Ukraina-videoer florerer

Lett å bli lurt

Ikke tro på alt du ser i sosiale medier om dagen, og gjør gjerne din egen faktasjekk før du deler videre.

IKKE EKTE: Mye som postes i sosiale medier om Ukraina-krigen er usant. Ikke en gang tidligere svenske statsministere er immune - bildet Carl Bildt delte på Twitter er nemlig fra 2016 og iscenesatt. Foto: Pål Joakim Pollen
IKKE EKTE: Mye som postes i sosiale medier om Ukraina-krigen er usant. Ikke en gang tidligere svenske statsministere er immune - bildet Carl Bildt delte på Twitter er nemlig fra 2016 og iscenesatt. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Både nettaviser og sosiale medier er fylt til randen med artikler, bilder og videoer om den pågående krigen i Ukraina om dagen.

Men der de fleste nettaviser er redaktørstyrte og gjør vurderinger av hvorvidt innholdet er korrekt før det publiseres (i hvert fall her i Norge), er det mer fritt frem i de sosiale mediene. Hvem som helst kan lage en video, poste et bilde eller tekst, og alle står fritt til å spre det videre.

Derfor er dessverre mye av innholdet du leser og ser usant.

Faktasjekkes

Både Facebook og Twitter har knyttet seg til faktasjekkere, slik at innhold merkes dersom det ikke består faktasjekken.

Men manglende merking er ingen garanti for at innholdet er sant.

Også i andre sosiale medier, som TikTok, postes det stadig videoer som angivelig er fra krigen, men som viser seg å være eldre videoer, videoer fra helt andre steder eller til og med utdrag fra fotorealistiske dataspill.

Hvorfor postes det falskt innhold?

Det kan være flere grunner til at det postes falsk innhold på nett. I stor grad handler det nok om å høste likerklikk og følgere i de ulike sosiale mediene, men motivet kan også være politisk propaganda eller være av økonomisk art.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer