TEST: Fitbit Versa Lite

Lettversjonen har kanskje alt du trenger

Den smarte treningsklokka er enda litt billigere, men du bør vite hva du går glipp av.

SAMME GAMLE: Bortsett fra fargen er det ikke mye som skiller Fitbit Versa Lite fra Versa. Foto: Kirsti Østvang
SAMME GAMLE: Bortsett fra fargen er det ikke mye som skiller Fitbit Versa Lite fra Versa. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I forrige måned lanserte Fitbit Versa Lite, en billigere versjon av den smarte treningsklokka Versa, med mange av de samme egenskapene.

Versa Lite ser omtrent lik ut, men koster litt mindre og mangler noen funksjoner sammenlignet med fullversjonen.

Siden de to klokkene er såpass like, velger vi i denne omtalen å fokusere på hovedforskjellen mellom Versa og Versa Lite, så du kan lettere ta en avgjørelse på hva du bør gå for.

Les den første Versa-testen så får du et inntrykk av hvordan den fungerer.

Fitbit Versa Lite Fitbit Versa
Pris1590 kroner1990 kroner
Skjerm1,34 tommer LCD, 300 x 300 piksler, 1000 nits1,34 tommer LCD, 300 x 300 piksler, 1000 nits
Batteritid4+ dager4+ dager
GPSNei, bare via mobilenNei, bare via mobilen
Wi-FiNeiJa
NFC (for Fitbit Pay)NeiJa
MusikkNeiJa, 300 sanger + offline-støtte for Deezer og Pandora
FunksjonerKvinnehelsestatistikk, søvnregistrering, pulsmåler, pusteøvelserKvinnehelsestatistikk, søvnregistrering, pulsmåling, pusteøvelser, veiledet coaching, trappe/etasjeteller og rundeteller, svømmeregistrering
DesignEn knapp på høyre sideTo knapper på høyre side, en på venstre side
VannbestandigJa, ned til 50 meters dypJa, ned til 50 meters dyp

Like pen som Versa

Fitbit traff blink med den første Versa-klokka i fjor hva gjelder designet. Pen og nett - langt fra en del klumpete og maskuline smart- og treningsklokker på markedet.

Utseendemessig er det ikke store forskjeller mellom Versa og Versa Lite. Skjermene er like store, og relativt gode å se på i sollys. De kommer i noen forskjellige farger.

Ifølge Fitbit har Versa Lite en litt yngre målgruppe, og derfor kommer den i ikke-akkurat-diskret lilla og blå (Versa kommer i en elegant rosegull.). Den finnes også i en mer anonym sølvgrå.

UTSKIFTBARE REIMER: Du kan mikse og matche reimene på både Fitbit Versa Lite (til venstre) og Versa (til høyre), men begge har samme knotete festeanordning, så reimene er litt vanskelige å skifte. Foto: Kirsti Østvang
UTSKIFTBARE REIMER: Du kan mikse og matche reimene på både Fitbit Versa Lite (til venstre) og Versa (til høyre), men begge har samme knotete festeanordning, så reimene er litt vanskelige å skifte. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Den eneste designforskjellen vi kan se er at Versa Lite bare har én knapp, mens Versa har tre. Det medfører noe mer sveiping på skjermen, men vi synes ikke den er mindre brukervennlig for det.

Og ENDELIG har dere hørt på oss Fitbit; Versa Lite bruker samme lader som Versa (Fitbit har en lei tendens til å lage en ny lader for hver aktivitetsmåler de lanserer). Er dere flere i en husholdning med en Versa-klokke, kan dere dele lader både hjemme og på tur.

Det er merkelig nok fremdeles ikke mulig å bruke flere Versa-klokker med samme konto.

Ikke musikklagring, men det gjør ingenting

Hva gjelder funksjonalitet, mangler Versa Lite flere funksjoner sammenlignet med Versa. Minst viktig: du kan ikke lagre musikk på Versa Lite.

På Versa kan lagre opptil 300 sanger som du kan høre med trådløse hodetelefoner. I tillegg er det offline-støtte for Deezer.

Ingen deal-breaker, spør du oss, da vi ikke lenger hører på musikk via MP3 eller bruker den overnevnte tjenesten.

Hverken Versa eller Versa Lite har innebygd GPS, så vi må likevel ha med telefonen når vi skal ut og løpe - og da kan vi like gjerne spille av musikk fra for eksempel Spotify på mobilen.

Ingen GPS, men hvordan er den til trening?

Som nevnt har ingen av Versa-klokkene innebygd GPS. Akkurat dette er en liten nedtur, i hvert fall om du som oss, liker å se hvor du har løpt, ikke bare hvor langt. Fitbits Ionic-klokke er den eneste fra selskapet med GPS. Ionic har et litt røffere utseende - bare så du er klar over det.

MÅ HA MED MOBILEN: Fitbit Versa Lite har ikke innebygd GPS, så du må fremdeles ha med mobilen om du vil ha løpeturen på kartet som på bildet her. Foto: Kirsti Østvang
MÅ HA MED MOBILEN: Fitbit Versa Lite har ikke innebygd GPS, så du må fremdeles ha med mobilen om du vil ha løpeturen på kartet som på bildet her. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Både Versa og Versa Lite er også vannbestandige og tåler svømming og dusjing.

Versa Lite har imidlertid ikke svømmeregistrering, altså at den kan registrere lengde og runder, fordi den ikke er utstyrt med gyroskop.

Hvis du er en ivrig svømmer og ønsker å få svømmeøktene dine registrert i Fitbit-appen, er dette et klart minus.

Versa Lite har heller ikke såkalt altimeter, altså høydemåler, så den vil heller ikke registrere hvor mange trapper/etasjer du har gått.

Igjen, hvis det er viktig for deg å vite hvor mange trapper du har gått i, eller går mye i oppoverbakke, stiller Versa Lite svakt.

Versa Lite har heller ikke den såkalte Fitbit Coach-funksjonen, en slags personlig trener som hjelper deg å gjennomføre ulike treningsøkter. Vi synes denne kan være kjekk, men den er heller ikke noe vi har savnet.

Raskere, men treigere?

Versa Lite mangler dessuten Wi-Fi. På Versa har dette blitt brukt til oppdateringer, så på Versa Lite lastes ny programvare ned via mobilappen og installeres når alt er ferdig nedlastet.

Det er ikke nødvendigvis en ulempe, da vi synes det har vært litt trøblete med disse nedlastingene tidligere direkte på armbåndet.

Å sette opp Versa Lite opplevde vi også som langt smidigere enn vi gjorde på Versa, noe vi tror skyldes nettopp Wi-Fi-støtten.

På Versa må det lastes ned en oppdatering over Wi-Fi før vi kan begynne å ta den i bruk, og på vårt jobb-nettverk har dette vært en trøblete affære som har krevd flere forsøk.

Generelt - og dessverre - opplever vi Versa Lite som litt treig i bruk. For eksempel når vi løfter opp armen, og skjermen skal skru seg på - den reagerer ikke alltid med en gang. Noen ganger ikke i det hele tatt. Det samme når vi trykker og sveiper på skjermen.

Vi har riktignok opplevd noe av det samme på Versa også, men det er mer merkbart på Lite-utgaven.

Om det skyldes forskjell i maskinvaren, vet vi ikke, da Fitbit ikke har oppgitt disse spesifikasjonene.

Da sammenligner vi med andre klokker som Apple Watch, hvor alt går som smurt.

Hvilken skal du velge?

Nå har vi fokusert mye på hva Versa Lite IKKE kan, men det betyr ikke at det er noe dårlig alternativ til storebror Versa.

TOMMEL OPP: Fitbit-appen er både brukervennlig og informativ. Du kan logge hvor mye du veier, registrere hvor mye veier eller se hvordan pulsen din er gjennom dagen. Det eneste vi savner er en ordentlig matloggingsfunksjon tilpasset norske matvarer. Foto: Kirsti Østvang
TOMMEL OPP: Fitbit-appen er både brukervennlig og informativ. Du kan logge hvor mye du veier, registrere hvor mye veier eller se hvordan pulsen din er gjennom dagen. Det eneste vi savner er en ordentlig matloggingsfunksjon tilpasset norske matvarer. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Er du på jakt etter en enkel treningsklokke som du kan bruke til å registrere daglig aktivitet og søvn samt bruke til trening, er Fitbit Versa Lite et bra og ikke minst billig alternativ.

Den er dessuten vanntett, svært enkel å bruke, og nesten best av alt er Fitbit-appen.

Her får du masse informasjon som er enkel å forstå seg på - og det er stor sannsynlighet for at du kjenner noen med et Fitbit-produkt som du kan konkurrere mot.

Det skiller i utgangspunket 400 kroner mellom Versa Lite og Versa. For de pengene får du en klokke som kan brukes til å registrere svømmeøkter, som kan registrere trappene du går i, og du får for eksempel veiledet coaching. Om du trenger det? Tja, kanskje ikke.

Samtidig ser vi at kan den kan kjøpes for rundt 1700 kroner i noen butikker. Når prisforskjellen bare er et par hundrelapper, kan det være verdt å betale for de ekstra mulighetene.

Testresultat

Fitbit Versa Lite

- Pent design
- Fin skjerm
- Relativt enkel å bruke
- Brukervennlig app med sosiale funksjoner
- Vanntett
- Ganske god batteritid
- Rask å lade

- Oppleves som litt treig
- Vanskelig å bytte reim
- Mangler innebygd GPS
- Kunne ha ønsket oss både svømmregistrering og etasjetelling
- Begrenset som smartklokke

PS: Dette er ingen smartklokke

Det du uansett ikke får med noen av Fitbit Versa-klokkene er en smartklokke à la Apple Watch. Du får varsler fra mobilen, og du kan se innkommende anrop og meldinger; har du Android kan du også svare på meldingene. Du kan installere tredjepartsapper, men Fitbits app-butikk er langt fra like brukervennlig og innholdsrik som konkurrentene.

Synes du en smartklokke bli FOR avansert, og du bare bruker den til lett trening, kan imidlertid både Versa og Versa Lite være akkurat det du er ute etter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer