LG Optimus 4X HD P880

Så rask at vi nesten sliter med å holde følge. Denne toppmobilen fra LG har likevel en ganske irriterende mangel.

HAR UTSEENDET MEG SEG: LGs Optimus 4X HD er en smartmobil som, med ett unntak, er veldig, veldig bra. Foto: Øivind Idsø
HAR UTSEENDET MEG SEG: LGs Optimus 4X HD er en smartmobil som, med ett unntak, er veldig, veldig bra. Foto: Øivind Idsø Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvis ikke du heter Samsung eller HTC, må kampen for å gjøre suksess på det etterhvert forjettede Android-mobilmarkedet fortone seg som et lite mareritt. Det kryr av billige, mindre billige og dyre mobiler i alle størrelsesvarianter, og når i tillegg asiatiske selskaper som Huawei og ZTE klarer produsere høyst kompetente produkter til en fristende penge er det ikke rart det blir trangt om plassen.

LG har lenge slitt med å få mobilt fotfeste, og har en svært beskjeden tilstedeværelse på blant annet det norske mobilmarkedet. Med nye LG Optimus 4X HD fortjener de noen nye tilhengere.

LG Optimus 4X HD P880

Tynn og elegant

Spesifikasjoner

 • Operativsystem: Android 4.0.3
 • Skjerm: 4.7 True HD IPS ("gorillaglass")
 • Oppløsning: 1280x720
 • Prosessor: nVidia Tegra 3, 1.5 GHz Quad core
 • Internminne: 16GB (12GB til brukeren)
 • Arbeidsminne (RAM): 1GB
 • Minnekort: micro-SD opptil 32GB
 • Kamera bak: 8MP, autofokus, LED-blits
 • Kamera foran: 1.3MP
 • Batteri: 2150 mAh
 • Vekt: 133 gram
 • Størrelse: 132.4 x 68.1 x 8.9 mm
 • Noen har hevdet at luksusfølelsen bør være åpenbar på en mobil til 4.000 kroner. Hvorvidt det hvite dekselet og den ruglete, elegante baksiden er noe millionærer godkjenner som luksus vet
  vi ikke, men vi synes designet er vellykket, og mer elegant enn for eksempel Galaxy S III. Optimus 4X er dessuten slank, nesten så slank at den ikke uten videre ligger så bra i hånda som de beste mobilene i denne prisklassen, men den allerede nevnte ruglere overflaten på baksiden gir motstand nok til at LG-kjempen ikke bør skli ut av hånda med det aller første.

  Skjermen ville vært overveldende i 2011, men kan i et blasert mobilår som 2012 tross alt er bare karakteriseres som veldig bra. Det er ikke ment som kritikk - langt derifra -, for dette duger i massevis. De 4.7 tommene med knivskarpe bilder er svært behagelig for øynene, og selv om de av oss som bruker mobilen med en hånd tidvis finner det utfordrende å rekke over hele skjermen med tommelen, vil de mange tohåndsbrukerne ikke ha noe å innvende mot skjermstørrelsen.

  (Artikkelen fortsetter under bildespesialen!)

  Ellers finner du en diskret hodetelefonutgang på toppen av mobilen, og en nesten like diskret micro-USB-tilkobling nederst. Volumknappene er på grunn av designet nesten ikke synlig på telefonens venstre side, uten at det gjør dem vanskelig å nå. Optimus 4X kan utvides med minnekort (micro-SD) på opptil 32GB, men i et klassisk tilfelle av form som vinner over funksjon, er minnekortplassen plassert under dekselet, ved siden av SIM-kortet.

  Kraftig prosessor

  Ytelsestester - LG Optimus 4X HD

 • Quadrant Standard: 4900
 • Smartbench: 4300
 • "4X"-delen av modellbetegnelsen er forøvrig ikke mer mystisk enn at det viser til firekjernersprosessoren, hvis hjerte hamrer og dunker for harde livet for å gjøre brukeropplevelsen så friksjonsfri som mulig. Ytelsestestene våre viser forøvrig at Optimus 4X gjør det omtrent like bra som to andre ganske ferske mobiler med firekjernersprosessor, Samsung Galaxy S III og HTC One X.

  PENT: Designet til Optimus 4X HD er gjennomført elegant, også rundt tilsynelatende uviktige elementer som hodetelefonutgangen.
  PENT: Designet til Optimus 4X HD er gjennomført elegant, også rundt tilsynelatende uviktige elementer som hodetelefonutgangen. Vis mer

  I praksis er det mer eller mindre umulig å merke forskjell på hastigheten på en tokjernemobil og en firekjernemobil, og alt du behøver vite om LGs fire kjerner er at navigeringen gjennom menyer, surfing, hjemskjermhopping og så videre går upåklagelig raskt. Det er en sann fryd å bevege seg fra det ene til det andre, og du rekker sjelden å begynne på en ny tanke (gud forby) før operasjonen er fullført.

  Programvare og surfing

  Optimus 4X har det som inntil ganske nylig var aller siste versjon av Googles mobile operativsystem, Android. Versjon 4, også kjent som Ice Cream Sandwich i de kretser der nye operativsystem imøteses med samme entusiasme som bløtkake i barneselskap, er forsåvidt ingen radikal forandring fra versjon 3. Det er samtidig det første helhjertede forsøket fra Google på å samle nettbrett og smartmobiler i ett mobilt operativsystem - og det lykkes de så langt ganske godt med.

  Du kan lese mer om våre inntrykk av Ice Cream Sandwich her.

  I motsetning til spesielt HTC, men også Samsung, er LG ganske beskjedne med hva de legger til av ekstrafunksjoner og tilleggsgrafikk. Android er lett gjenkjennelig som Android, og har du for eksempel brukt en av Googles (og Samsungs) Nexus-mobiler, der operativsystemet er rensket for uoriginale tillegg, vil du enkelt kjenne deg igjen her.

  Utvalget av programvare er som forventet svært beskjedent, og med unntak av Polaris Office (som kan lese og redigere diverse Microsoft Office-dokumenter), er det enkle ting som e-post-program, nettleser, FM-radio, mediaspillere og en app for nyheter som dominerer. Det er forøvrig karakteristisk for LGs tilstedeværelse i Norge at det ikke er mulig å velge "Norge" verken i nyhetsappen eller i LGs såkalte "SmartWorld"-app, der en kan hente ned ekstrainnhold som hjemskjermtema, spill og liknende.

  (Se skjermdumper fra LG Optimus 4X HD)

  Nettleseren er stort sett også en fryd å bruke, med unntak av den altfor smale mellomromstasten som dukker opp når en befinner seg i søkefeltet, og at det tidvis glipper - slik det har gjort for Android-nettleseren siden tidenes morgen - når du skal zoome deg inn og ut av bokser på fullverdige versjoner av for eksempel nettaviser.

  Når det er sagt: Å snakke om spesifikke apper på en smartmobil er stort sett en meningsløs øvelse. Du kan laste ned hva du vil fra Googles app-butikk - Play. Den er fortsatt ikke like god som Apples App Store, men den du finner til gjengjeld apper og utvidelsesmuligheter her som brukere av Apples iOS-operativsystem bare kan drømme om.

  Irriterende kamera

  Når prislappen tangerer 4.000 kroner forventer en at kameraet både tar bra bilder og oppfører seg som kamera flest. Slik er det dessverre ikke helt med Optimus 4X HD.

  HER GÅR DET GALT: Kamera sannsynligvis godt nok rent teknisk, men programvaren svikter.
  HER GÅR DET GALT: Kamera sannsynligvis godt nok rent teknisk, men programvaren svikter. Vis mer

  Kamera-appen er riktignok akkurat så kompetent og full av valgmuligheter som en forventer på en Android-app, men bildeknipsingen står det verre til med. Det mest plagsomme er utvilsomt lysmålingen, som er en altfor langsom prosess. Du vil nesten konsekvent oppleve
  at det foretas en lysmåling og justering av eksponeringen lenge etter at autofokus har gjort jobben, det kan gjerne gå så mye som tre sekunder før du vil se at eksponeringsnivået reduseres. Det betyr at venter du litt for lenge vil du få et ganske annet, og mørkere, bilde enn du trodde.
  Det pussige er at det som oftest er den siste lysmålingen som er korrekt, og at eksponeringsnivået først blir riktig etter disse to-tre sekundene. Men hvem står og venter så lenge på at en mobil med fire kjerner skal gjøre seg ferdig med aktiviteter som burde vært ferdig så å si umiddelbart?

  Dette gjør brukeropplevelsen frustrerende, fordi man aldri helt vet hvilken modus mobilen befinner seg i når en knipser - blir det for lyst, blir det akkurat passe, eller kanskje til og med et stykke midt i mellom? I tillegg hender det at autofokusen jobber overtid, og av og til finner på å gjøre en merkbar "helt ut av fokus - tilbake i fokus"-justering etter at søkeren for lengst har fokusert. Den samme pussige autofokuseringen skjer også under videoopptak, noe du kan se godt i eksempelvideoen under.

  Når bildene endelig er tatt er resultatet variabelt. Basert på kvaliteten på de bildene hvor vi virkelig treffer, og hvor lysmålingen og fokus er riktig, så kan LGs supermobil ta bra bilder, av og til også veldig bra bilder - til og med innendørs. Men du må ofte jobbe altfor mye for å ende opp med et bra bilde, og slik bør det ikke være på en såpass dyr mobil. Vi håper dette er noe som kan løses gjennom en programvareoppdatering (vi har allerede lastet ned én slik oppdatering, men den fikset ikke kameraproblemet), for det vil gjøre bildeknipsing mye enklere.

  Du kan se bilder tatt med mobilen her:

  Last ned bilder i originalstørrelse her: 1, 2, 3, 4.
  Du kan laste ned video i 1080p fra Optimus 4X-kameraet her: video.

  Fantastisk på video - bra batteri

  Med fire kjerner skulle det bare mangle at ikke Optimus 4X hadde stålkontroll på videoavspilling. Og slik er det. Alle filene i vårt testarsenal raser gjennom prosessoren uten å hikke, og selv de tyngste filene i full HD (1080p) ser ikke ut til å by på nevneverdige utfordringer. Det er som å se den unge Tyson slåss mot en femåring.

  Sortnivået på skjermen er også bra, og fargene er mettet uten å være like fargesprakende som på for eksempel Samsungs beste skjermer. For noen vil det være å betrakte som en fordel, ikke alle liker en fargeprofil som får alt til å se ut som Photoshop-manipulerte postkort fra Miami.

  Også albumfunksjonen er verdt å nevne. Den er pent organisert i mapper, og er utrolig rask. Du kan svært hurtig bevege deg gjennom ulike album, som mer eller mindre skyter ut bildene i et album i samme øyeblikk som du trykker på albumikonet.

  Samtalekvaliteten er forøvrig utmerket, og batteritiden utmerket, ikke minst gitt skjermstørrelsen og firekjernersprosessoren.

  LG Optimus 4X HD P880

  Konklusjon

  LG Optimus 4X HD er en veldig bra mobil. Veldig bra. Skjermen er nydelig, utseendet grenser til lekkert, den er særdeles rask, spiller alt av video, og kjører versjon 4.0 av Android-operativsystemet.

  Derfor er det forbasket at kameraet ikke fungerer som det skal. Den nesten konsekvent forsinkede eksponeringsjusteringen gjør bildeknipsing til en ganske kjedelig og uforutsigbar opplevelse, og da hjelper det ikke at mobilen åpenbart er i stand til å ta bra bilder. Det skjer bare så altfor sjelden.

  Bortsett fra kameraet har vi veldig lite å utsette på Optimus 4X HD, en mobil vi liker svært godt. Tar du mye bilder er det derimot vanskeligere å anbefale LGs toppmodell, til tross for en behagelig prislapp og en ytelse som ligger helt i tetsjiktet. Da kan du heller gå for 600 kroner dyrere Samsung Galaxy S III eller HTC One X, to mobiler som i tillegg til å være fartsvidundere, også har svært bra kamera.

  Testresultat

  LG Optimus 4X HD P880

  Svært rask, elegant design, tynn og ganske lett, svært bra og skarp skjerm med høy oppløsning, knallbra på videoavspilling, kjører nestsiste versjon av Android, plass til ekstra minnekort

  Irriterende og delvis upålitelig kamera, minnekortplassen er gjemt under dekselet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer