Technics EAH-AZ60 | TEST

Lite å trekke for

Er du på jakt etter et par trådløse ørepropper, gjør du neppe noe feil ved å gå for disse fra Technics.

KNALLGODE: Technics EAH-AZ60 har imponert oss den siste uka, og scorer meget godt både på lyd og støyreduksjon. Foto: Pål Joakim Pollen
KNALLGODE: Technics EAH-AZ60 har imponert oss den siste uka, og scorer meget godt både på lyd og støyreduksjon. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

For et år siden stiftet vi bekjentskap med det første paret med trådløse ørepropper fra Panasonic, noe som ble en gledelig overraskelse og en femmer på terningen.

Også Technics er en merkevare som er å finne under Panasonic-paraplyen, og denne gangen har vi testet deres seneste modell, AZ60. Her er det mye som minner oss om de nevnte Panasonic-proppene, og jammen er det ikke et par av tingene vi satte på minuslista sist gang som er rettet opp i nå.

Sju (!) par tupper

Technics er spandable med tanke på hva du finner i esken. Ved siden av gummituppene som sitter på fra før, finner du også seks andre størrelser her (altså 7x2 propper totalt), som bør bety at de fleste bør klare å finne et par som passer godt.

SJU PAR: Med ett på proppene og seks ekstra par i esken, bør de fleste klare å finne en god passform. Foto: Pål Joakim Pollen
SJU PAR: Med ett på proppene og seks ekstra par i esken, bør de fleste klare å finne en god passform. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

På ørepropper er det spesielt viktig å sikre en god passform, som både er vitalt for den aktive støyreduksjonen og for å gjengi lyden slik produsenten har tenkt. Sitter de løst, får du ikke mye til bass, for eksempel.

AZ60 sitter som støpt i våre ører, selv uten ving-innretning, slik enkelte sportsfokuserte modeller har. Betjeningen skjer via berøringsfølsomme felt på begge proppene, altså ikke fysiske knapper. Et lite savn er at de ikke automatisk pauser musikken når du tar dem ut av ørene, så det må du i så fall kombinere med et trykk for å pause avspillingen.

Utover propper og etui, finner du også en USB-C-kabel i esken, som brukes til lading. AZ60-etuiet støtter dog ikke trådløs lading, som jo har blitt relativt vanlig å finne særlig i denne prisklassen om dagen (~2400 kroner veiledende).

BERØRINGSFØLSOM: Flaten på hver ørepropp er berøringsfølsom slik at du betjener dem ved å tæppe med fingeren. Foto: Pål Joakim Pollen
BERØRINGSFØLSOM: Flaten på hver ørepropp er berøringsfølsom slik at du betjener dem ved å tæppe med fingeren. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

IP-sertifiserte

Selve proppene (men ikke etuiet) er IPX4-sertifiserte, som i praksis betyr at det skal være uproblematisk om det kommer en regnskur eller svettedråper mens du bruker dem.

Etuiet har ellers en avlang kisteform og er nokså kompakt av størrelse. En diode på innsiden lyser opp når du åpner det for å signalisere gjenstående batterikapasitet i etuiet. Gjenstående batteritid på selve proppene kan du se i den tilhørende appen, oppgitt i prosent.

KOMPAKT: Technics etui er relativt kompakt av størrelse, selv om det finnes enda mindre etuier. Det kan lade proppene rundt 2,5 ganger ekstra. Foto: Pål Joakim Pollen
KOMPAKT: Technics etui er relativt kompakt av størrelse, selv om det finnes enda mindre etuier. Det kan lade proppene rundt 2,5 ganger ekstra. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Hva gjelder batteritid, oppgir Technics 7 timer på proppene med støyreduksjon aktivert, og totalt 24 timer med lading i etuiet, som er ganske godt. Merk imidlertid at du ofrer ganske mye batteritid om du vil bruke Sonys høytoppløselige LDAC-kodek, som AZ60 støtter, og som du kan bruke mot mange Android-telefoner. Da er batteritiden nede i 4,5 timer på ørene.

Under kan du se hvordan batteritiden står seg mot utvalgte konkurrenter i noenlunde samme prisklasse:

Etter 15 minutter i etuiet kan du spille musikk i 70 minutter. Det er ikke den mest imponerende hurtigladingen vi har sett - for eksempel kan Jabra Elite 7 Pro skilte med 60 minutter etter fem minutters parkering.

Solid støydemping, låter knallbra

Det er gledelig at Technics leverer meget godt på støydemping. I likhet med Jabra Elite 7 Pro må vi også her dra i en skyvebryter for å tilpasse den første gang, men her hørte vi stor forskjell når vi justerte på den. Faktisk er Technics-proppene blant de aller beste der, og det er spesielt de lavere frekvensene som filtreres bort godt.

Motsatt vei, der lyd utenfra slippes inn, scorer de ikke helt på høyde med Airpods Pro, som vi synes er best på det punktet, der lydbildet er noe filtrert kontra virkeligheten. Men det går fint å pause musikken og føre en samtale uten å ta ut proppene.

Både støydemping og lydinnslipp kan justeres trinnvis i den tilhørende appen. For min del ser jeg ikke helt nytten av å dempe støyen litt eller slippe inn litt av lyden fra omgivelsene, så de bryterne skrur jeg alltid til maks og ser meg aldri tilbake.

Kjekt er det i hvert fall at du via knappen på øret kan veksle mellom de tre - støydemping, omgivelseslyd og ingen av dem. Ja, i appen kan du til og med velge hvilke modi som skal være med i den syklusen.

Lite å trekke for

Appen ellers er god og byr på flere muligheter. For eksempel kan du selv velge hva som skjer når du trykker en, to og tre ganger på høyre og venstre øre, eller holder knappen inne. I likhet med de nevnte Panasonic-proppene savner vi muligheten for at lange trykk kan justere volumet - akkurat volumet må legges på ett, to eller tre trykk. Da blir det mye trykking om du skal justere volumnivået fra lavt til høyt. Om du synes det er problematisk at du ofte kommer nær slike knapper, kan du selvsagt også angi at det ikke skal skje noe om du trykker én gang.

Du kan også tilpasse lydbildet ved hjelp av en fembånds equalizer eller velge blant forhåndsinnstillinger. Disse påvirker lydbildet ganske mye slik at du kan tilpasse det etter din smak - selv har jeg denne gangen ikke endret på noe, for jeg synes nemlig AZ60 låter svært godt rett ut av esken.

Dette er nemlig ørepropper som har mye å by på lydmessig, og uansett hva slags musikk vi setter på, låter det meget godt og detaljert. 8 mm-driverne i AZ60 gjør at vi får en dyp og god bass, som holder seg godt i bakgrunnen uten å overdøve andre frekvenser. Kanskje litt tilbakelent rett ut av boksen for den som gjerne vil ha litt trøkk der, men det kan du enkelt fikse med equalizeren. I mellomtonen synes vi øreproppene har full kontroll om vi setter på rockelåter som The Wrecks' Out of style - det låter glitrende selv når det dundres på med fuzzgitarer, slagverk og vokalister, der alle instrumenter har sin egen plass. Diskanten rundes fint av på toppen uten å virke skjærende - alt i alt synes vi Technics scorer knallbra på lyden.

Hva gjelder støttede kodeker, kan AZ60 skilte med AAC og LDAC, men ikke AptX. LDAC gir opptil 990 kbps overføringsrate med kompatible enheter (typisk Android-telefoner), men krever også at du har en solid forbindelse mellom dem uten særlig til forstyrrelser.

Hva med handsfree?

AZ60 er utstyrt med intet mindre enn åtte mikrofoner for å sikre god handsfree-kvalitet, med selskapets JustMyVoice-teknologi som skal holde orden på hva som er din stemme og hva som er støy.

Med fire mikrofoner på hver ørepropp, gjør AZ60 en god jobb med å skille stemmen din fra bakgrunnsstøy. Foto: Pål Joakim Pollen
Med fire mikrofoner på hver ørepropp, gjør AZ60 en god jobb med å skille stemmen din fra bakgrunnsstøy. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Både i stille omgivelser og med rikelig med bakgrunnsstøy er kvaliteten meget god også her. I testen der vi sitter i bilen med airconditionanlegget på full guffe, rettet mot hvert sitt øre, ble det imidlertid ikke like rosenrødt. Der brytes stemmen vår flere ganger. Det skal riktignok sies at du nok sjelden vil oppleve så mye «vind» og så mye bråk samtidig, og at det er en ekstremsituasjon.

Ali i alt må vi med andre ord si at Technics scorer godt også der.

Positivt er det dessuten at de støtter multipoint, altså der du kan være koblet til to enheter samtidig, og at du står fritt til å bruke både høyre og venstre propp mens den andre ligger i etuiet.

Technics EAH-AZ60 får DinSides anbefalt produkt-stempel.
Technics EAH-AZ60 får DinSides anbefalt produkt-stempel. Vis mer

Konklusjon

Vi kan trygt anbefale Technics EAH-AZ60. De byr på svært god lydkvalitet og støydemping og vil i de fleste situasjoner også være velegnede til telefonsamtaler.

De krysser også av de fleste bokser hva gjelder funksjonalitet, enten det dreier seg om multipoint-oppkobling, bruk av én propp av gangen eller tilpasning av betjening og lydbilde via appen. Sju par gummitupper i esken er også ganske sjelden vare og bør sikre at de aller fleste av oss får en god passform i øregangen.

De pauser ikke musikken automatisk når du tar dem ut av øret, og du kan heller ikke lade etuiet trådløst, som har blitt ganske vanlig i denne prisklassen, men med mindre det er på dealbreaker-nivå for din del, er disse øreproppene vel verdt å vurdere.

Testresultat

Technics EAH-AZ60

- Meget god lydkvalitet med gode tilpasningsmuligheter
- God støydemping
- God, men ikke best handsfree-kvalitet
- Sju (!) par tupper i esken
- Betjening kan tilpasses i appen
- Støtter både multipoint og bruk av én propp av gangen
- LDAC-støtte for høyere lydkvalitet
- IPX4-sertifiserte

- Mangler automatisk pause når du tar ut en propp
- Ingen trådløs lading av etuiet
- Noen vil savne AptX-støtte

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer