TEST: OnePlus Watch

Litt for enkel

Du gjør bedre kjøp enn OnePlus' første smartklokke.

HOLDER LENGE: Med et forholdsvis enkelt operativsystem byr OnePlus Watch på svært god batteritid. Foto: Pål Joakim Pollen
HOLDER LENGE: Med et forholdsvis enkelt operativsystem byr OnePlus Watch på svært god batteritid. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Aktivitetsarmbånd og smartklokker er en produktkategori som har opplevd stor salgsøkning de siste årene, og det blir stadig flere produsenter som kjemper om kjøpernes gunst.

Sist ut i den rekka er kinesiske OnePlus, som til nå har vært mest kjent for mobiltelefoner - blant annet gav vi meget gode skussmål til selskapets nye toppmodell, 9 Pro, for bare noen uker siden.

Men sammen med de nye telefonene lanserte selskapet også sin første smartklokke - enkelt og greit navngitt OnePlus Watch.

Smartklokke eller aktivitetsarmbånd?

Akkurat hva som kreves for å kunne betegnes som smartklokke finnes det ingen presis definisjon på, men vi heller definitivt mot at OnePlus Watch ikke er en smartklokke, men et aktivitetsarmbånd.

Fra en smartklokke forventer vi for eksempel at man kan installere apper eller svare på innkommende meldinger, enten ved å taste eller bruke stemmen. Ingen slike ting finner man på OnePlus Watch.

Via en enkel meny skroller du igjennom klokkas funksjoner. Foto: Pål Joakim Pollen
Via en enkel meny skroller du igjennom klokkas funksjoner. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Enkelt operativsystem

I så måte minner den i stor grad om Huaweis Watch-modeller, som GT2e, som vi testet i fjor.

I likhet med Huawei bruker OnePlus et eget operativsystem som er av ganske enkel sort, og uten mulighet for apper og lignende. Huawei-klokkene tillater riktignok tredjeparter å lage urskiver, slik at man har mye spennende å boltre seg i på den fronten - på OnePlus Watch er du begrenset til et titalls varianter som selskapet står for selv, og som vi synes er av den litt kjedeligere sorten alle sammen.

Eksempler på urskiver innenfor "klassisk"-kategorien.
Eksempler på urskiver innenfor "klassisk"-kategorien. Vis mer

Betjeningen foregår via den berøringsfølsomme skjermen, som måler 1,39" i diameter. På siden finnes to fysiske knapper: en som tar deg til hjemskjermen (eller viser alle funksjoner/apper om du allerede er der), og en som i utgangspunktet er en snarvei til treningsprogrammene, men som du via innstillingene kan bytte til noe annet.

Ellers følger grensesnittet «standardoppskriften». Et trekk opp fra bunnen viser varslene fra telefonen, mens et trekk ned fra toppen gir deg hurtiginnstillinger. Du kan også sveipe sidelengs for å bytte mellom en liten håndfull paneler.

Mye rusk

Det er ikke til å komme unna at det er en del småirritasjoner når man bruker OnePlus Watch. Når det gjelder varslene, er de for eksempel ikke i synk med telefonen. Du kan ikke sveipe vekk et varsel på klokka og dermed fjerne det fra telefonen samtidig.

Vi opplever også at varsler om møter fra Outlook vibrer på armen hvert minutt fordi innholdet endres fra "Om 15 minutter" til "Om 14 minutter" og så videre.

Varslene er ikke alltid så veldig informative. Foto: Pål Joakim Pollen
Varslene er ikke alltid så veldig informative. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Og du kan i hovedsak ikke gjøre noe med varslene annet enn å se dem. Bilder og emojier vises ikke - kun tekst. For et veldig begrenset utvalg apper (fire, inkludert Facebook Messenger), der ikke en gang SMS-appen er inkludert, kan du svare på meldingene, men da ved hjelp av fire forhåndsdefinerte fraser: "OK", "Jeg kommer straks", "Jeg er i møte, jeg tar kontakt senere" og "Jeg kjører, jeg tar kontakt senere". De får du ikke endret på.

Vi hadde også forventet at for eksempel det å starte stoppeklokka kunne gjøres fra en av sideknappene, men det må gjøres via ikonet på skjermen - sideknappen kan bare brukes til rundetider underveis. Og trykker du på hjemknappen, viser et ikon på toppen av skjermen at stoppeklokka kjører, men du kan ikke trykke på det for å hoppe rett inn igjen - da må du frem med app-menyen og bla deg ned på nytt.

Det røde klokkeikonet angir at stoppeklokka kjører, men veien tilbake til den er unødvendig tungvint. Foto: Pål Joakim Pollen
Det røde klokkeikonet angir at stoppeklokka kjører, men veien tilbake til den er unødvendig tungvint. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Og musikkpanelet, som du får frem ved å sveipe en gang til venstre, lar deg hoppe mellom sanger og den slags, men bare om du spiller av lokal musikk (det er plass til rundt 400 MP3-filer på klokka). Den fungerer for eksempel ikke med Spotify og lignende tjenester, og for min del føler jeg i hvert fall at det å overføre musikkfiler har vært ganske passé noen år nå.

Alt i alt synes vi derfor at brukeropplevelsen her er ganske upolert, og at OnePlus med fordel kunne ha tittet mer over skulderen på noen av konkurrentene.

Puls, søvn, trening …

Ellers får du det meste av det man forventer av et aktivitetsarmbånd i dag. OnePlus Watch måler pulsen din ved jevne mellomrom gjennom døgnet og minner deg gladelig på å strekke litt på beina om du har sittet stille lenge.

Søvnsporingen virker å være ganske presis. Selv om jeg hardnakket hevdet at jeg ikke hadde sovnet da jeg la minstejenta i går kveld, er det bare å erkjenne at klokka logget en 49 minutters powernap fra 20.21-21.10. Den (og kona) hadde nok rett, særlig siden hun kunne argumentere med snorkelyder i tillegg.

Her måler vi blodtrykket, men vi får ikke noe mer detaljert resultat enn "normal". Foto: Pål Joakim Pollen
Her måler vi blodtrykket, men vi får ikke noe mer detaljert resultat enn "normal". Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Du kan også måle oksygenopptak og blodtrykk - sistnevnte er ikke mer presis enn at jeg får "normal" når testen er over, så jeg vet ikke om det er den nyttigste funksjonen på klokka sånn sett. Samsungs nye Watch 3-klokke har også fått blodtrykksmåling, men den må først kalibreres mot et medisinsk blodtrykksapparat.

Ellers finner du en liste med 14 ulike aktiviteter på klokka, som jogging, sykling, svømming, romaskin, yoga og cricket (!). OnePlus reklamerer dog med over 110 aktiviteter, så vi får anta at lista blir mer fyldig etter en eller flere oppdateringer.

Klokka har selvsagt skritteller som følger med hele dagen, og der har vi notert oss at mange amerikanske anmeldere klagde fælt på at denne var for dårlig. Innen vi fikk klokka til test hadde det allerede kommet en oppdatering, og der ser det ut til at OnePlus har korrigert feilen. På en kjapp spasertur frem og tilbake til naboen på selvtalte 550 skritt i noe variert terreng (det er langt mellom husene her på landet), rapporterte OnePlus Watch 542 skritt - det må sies å være innafor.

OnePlus Watch har også innebygd GPS for treningsturene, men den opplevde vi derimot mindre presis. Den nevnte turen var totalt 459 meter når vi måler via Google Maps, men her ser vi at GPS-en har vært upresis og bare landet på 390 meter. Det er et ikke-ubetydelig avvik på 15 prosent.

Hvit linje viser hvor vi egentlig gikk. Rød linje er der OnePlus Watch mente at vi gikk. Den gikk tilsynelatende glipp av en del av turen. Foto: Pål Joakim Pollen
Hvit linje viser hvor vi egentlig gikk. Rød linje er der OnePlus Watch mente at vi gikk. Den gikk tilsynelatende glipp av en del av turen. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

God batteritid

I likhet med nevnte Huawei-klokker gjør det enkle operativsystemet og mangelen på mer avanserte funksjoner at disse klokkene har svært god batteritid.

OnePlus reklamerer med to ukers batteritid - vi klarer ikke helt det, men i skrivende stund har jeg hatt klokka på armen i ei uke siden forrige fullading og har 40 prosent igjen på batteriet, som skulle tilsi at den vil holde 11-12 dager totalt. Men 11-12 dager er uansett milevis bedre enn de som holder en dag eller to, så er det sagt.

Videre sier OnePlus at 20 minutter på laderen skal holde til en ukes bruk. Her fikk vi 37 prosentpoeng økning etter 20 minutter i laderen (7-44), som neppe vil holde til en hel uke, men da 4-5 dager.

ELEGANT: Designmessig har OnePlus Watch et ganske klassisk utseende uten å gjøre noen store krumspring. Foto: Pål Joakim Pollen
ELEGANT: Designmessig har OnePlus Watch et ganske klassisk utseende uten å gjøre noen store krumspring. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Som de fleste andre slike klokker lades også OnePlus-klokka via en liten magnetisk ladeplate som følger med. Vi har prøvd å legge den på en vanlig Qi-lader, men da ble den ikke ladet.

Og verdt å nevne er at OnePlus Watch ikke har noen alltid på-funksjon, så her tennes skjermen kun når du løfter armen for å sjekke klokka eller om du trykker på en av sideknappene.

Egen mobilapp

Det er begrenset hvor mye informasjon du får hentet fra klokka om treningsaktiviteter, søvn og lignende, men hånd i hånd med klokka finnes også en egen helse-app - foreløpig kun tilgjengelig for Android, men under utvikling for iOS.

Slik ser den tilhørende OnePlus Health-appen ut. Den er foreløpig kun tilgjengelig for Android, men en iOS-utgave skal være underveis. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
Slik ser den tilhørende OnePlus Health-appen ut. Den er foreløpig kun tilgjengelig for Android, men en iOS-utgave skal være underveis. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

Der kan du blant annet velge hvilke appers varsler du vil få gjengitt på håndleddet, laste ned og bytte urskiver (bytte kan også gjøres direkte på håndleddet) og dykke mer ned i ting som pulshistorikk, søvn, treningslogger og den slags.

Dataene kan synkroniseres med Google Fit, men treningsentusiasten vil nok savne støtte for å bruke tredjepartsapper som Strava og lignende.

Klokka byr heller ikke på loggføring av drikke i løpet av dagen - ei heller menstruasjonssyklus, som har blitt høyst vanlig på de fleste slike armbånd.

Vanntett

Ellers har OnePlus Watch et ganske klassisk utseende. Det er en forholdsvis stor urkasse (46 mm) vi har med å gjøre her, og den finnes kun i denne ene modellen. Den ser kanskje litt voldsom ut på undertegnedes håndledd, men så er nevnte håndledd også av tynneste kaliber.

Skjermglasset er av den såkalte «2,5D»-typen som strekker seg over hele den sirkulære flaten, og skjermen er av Amoled-typen med dyp sort og god lysstyrke. Klokka er IP68-sertifisert (5 ATM) og kan derfor brukes til svømming.

SITTER GODT: Etter å ha brukt OnePlus Watch i to uker har vi fortsatt til gode å oppleve at den løsner. Foto: Pål Joakim Pollen
SITTER GODT: Etter å ha brukt OnePlus Watch i to uker har vi fortsatt til gode å oppleve at den løsner. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Reima som følger med er av den sportslige typen og minner om sportremmene til Apple Watch, der den ene delen av reima føres bak den andre og kneppes ut fra håndleddet. Slike er litt knotete å ta på, synes vi, men sitter til gjengjeld meget godt – den har aldri løsnet de godt og vel to ukene vi har hatt klokka til test. Vil du bytte ut reima, skal den ifølge OnePlus være av helt vanlig 22 mm-type.

Knappene på siden går nesten i flukt med resten av urkassa, som har en reflektiv overflate. At de ikke stikker så mye ut, gjør at man ikke får trykket utilsiktet på dem ved å bøy håndleddet.

TO KNAPPER: Men mesteparten av betjeningen gjør du direkte på skjermen. Foto: Pål Joakim Pollen
TO KNAPPER: Men mesteparten av betjeningen gjør du direkte på skjermen. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Du kan også besvare samtaler og føre dem direkte fra håndleddet som en handsfree-løsning, men klokka har ikke eSIM og kan derfor ikke brukes frittstående til den slags. Ei har den noen mulighet for mobilbetaling.

Konklusjon

OnePlus Watch er en forholdsvis enkel smartklokke, uten mulighet til å installere apper eller interagere med telefonvarslene direkte fra håndleddet, og er derfor i praksis et aktivitetsarmbånd i klokkeformat.

Det enkle operativsystemet har sine småirritasjoner og føles noe enkelt og upolert, men for så vidt ikke verre enn at det kan bli bedre via programvareoppdateringer. Blant annet ser det ut til at OnePlus allerede har korrigert en altfor defensiv skritteller til å bli forholdsvis nøyaktig.

Enkelheten gir også en gevinst i form av meget god batteritid. Litt avhengig av bruk tipper vi de fleste vil lande på mellom én og to uker, og det er ikke mange minuttene den trenger i laderen for å holde i flere dager.

Men vi er ikke i tvil om at vi syntes Huawei Watch GT2e, som i stor grad kan minne om OnePlus Watch, er en bedre klokke, og det til en lavere pris. Alternativt har produkter fra Fitbit, for eksempel Charge 4, mange av de samme funksjonene, og i tillegg ting som treningsveiledning og sosiale funksjoner. Det er heller ikke mange hundrelappene opp til Samsung Galaxy Watch Active 2, som er en langt mer avansert smartklokke, dog uten den samme batteritiden.

Testresultat

OnePlus Watch

- Meget god batteritid
- Medfølgende reim sitter godt
- God søvnsporing
- Meget god og skarp skjerm

- Mangelfull funksjonsmessig
- Føles noe uferdig
- Upresis GPS
- Ingen apper/urskiver fra tredjeparter

Men det blir liksom litt for enkelt, selv til 1690 kroner. Du får en bedre klokke i Huawei Watch GT2e til noen hundrelapper mindre, synes vi, som egentlig har mye til felles med OnePlus Watch, men som er enda litt mer funksjonsrik og velpolert. Alternativt byr Fitbits produkter på ting som treningsveiledning og sosiale funksjoner, og det er heller ikke mange hundrelappene opp til Samsung Galaxy Watch Active 2, som er en langt mer avansert klokke, om ikke med den samme batteritiden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer