iOS 16:

Lurt å vente

Det er kanskje fristende å prøve den nye versjonen, men mange grunner til å la være.

KAN LASTES NED: iOS 16 lanseres ikke før til høsten, men tidligere denne uka åpnet Apple for at alle som vil prøve kan laste ned betaversjonen. Foto: Apple
KAN LASTES NED: iOS 16 lanseres ikke før til høsten, men tidligere denne uka åpnet Apple for at alle som vil prøve kan laste ned betaversjonen. Foto: Apple Vis mer
Publisert

Hver høst lanserer Apple en ny versjon av iOS, operativsystemet for iPhone. I år er det iOS 16 som står for tur, blant annet med nyvinninger på låseskjermen, bedre håndtering av varsler, forbedringer rundt deling av bilder, redigering av sendte iMessage-meldinger, passordfrie innlogginger og mer til.

Noen måneder før den offisielle lanseringen slippes det først en versjon til utviklere, slik at de kan gjøre appene de har laget klare for en ny versjon. Stadig oppdateres denne utviklerversjonen slik at man får luket bort feil og mangler, og når den begynner å bli god nok, inviteres publikum til å prøve en betaversjon. Det skjedde på mandag denne uka.

Dermed er det allerede nå mulig å laste ned iOS 16-betaen og prøve på din egen telefon. Det kan du gjøre ved å besøke denne Apple-siden og følge instruksjonene.

Men kanskje bør du vente litt.

Kan være ustabilt

Selv om det for mange er fristende å prøve allerede nå, er ikke dette noe du gjør uten risiko.

Det anbefales derfor at du ikke prøver ut en slik betaversjon på en telefon du bruker i ditt daglige virke.

For betaversjoner er sjelden feilfrie, og du må regne med litt rusk i maskineriet i form av apper som brått avslutter (eller som kanskje aldri starter), ujevnt batteriforbruk, en uvfrivillig omstart i ny og ne og den slags.

Dessuten er det ikke alle de nye funksjonene som er på plass ennå. Noen ganger er de ikke en gang på plass i det nedlastingen åpner for alle, men kommer først i en oppdatering et par måneder senere.

Det var for eksempel tilfelle med Shareplay-funksjonen som ble sluppet i fjor høst, men som ikke kom før i iOS 15.1-oppdateringen.

Bank-appene virker sjelden

En ting du virkelig bør bemerke deg før du eventuelt laster ned iOS 16-betaen er at bankrelaterte apper sjelden virker med betaprogramvare.

Når deres sikkerhetsfunksjoner oppdager en ikke-offisiell versjon av iOS, kan de mistenke at enheten er tuklet med, og dermed avsluttes appen direkte. Det kan også være deler av koden som ikke er kompatibel med den nye versjonen, og som dermed forårsaker en feil.

Med den gjeldende iOS 16-betaversjonen virker for eksempel hverken DNB eller BankID-appene, og muligens vil de ikke virke før iOS 16 slippes offisielt. Erfaringsmessig er det rimelig å anta at dette gjelder mange øvrige bankapper også. Det kan være kjedelig der du står på ferietur og skal flytte penger over på brukskontoen.

Før du eventuelt prøver ut iOS 16-betaen bør du i det minste ta en sikkerhetskopi av telefonen din, enten til en PC/Mac eller til iCloud. Det finnes en mulighet for å rulle tilbake til iOS 15.5 om du vil, men det fordrer at du kobler telefonen til en PC.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer