Jabra Elite 7 Pro | TEST

- Må si oss skuffet

Vi elsket Elite 75t og 75t Active. Men til nesten dobbel pris synes vi den nye toppmodellen, Elite 7 Pro, skuffer.

NY TOPPMODELL: Elite 7 Pro er de dyreste øreproppene fra Jabra denne sesongen, men det skal mer til for å imponere. Foto: Pål Joakim Pollen
NY TOPPMODELL: Elite 7 Pro er de dyreste øreproppene fra Jabra denne sesongen, men det skal mer til for å imponere. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du fast leser av Din Side, har du nok fått med deg at vi mang en gang har lovprist Jabra Elite 75t og 75t Active, som den dag i dag er blant de aller ypperste parene med ørepropper vi vet om, og som du i skrivende stund får til henholdsvis 1200 og 1500 kroner.

For tusenlappen over 75t-modellen, altså ikke langt unna dobbel pris, får du Jabras nye toppmodell, Elite 7 Pro, som vi hadde svært høye forventninger til da de ankom kontoret. I mellomtida har selskapet også lansert modellen Elite 85t, som vi var smått lunkne til med en firer på terningen da vi testet dem for Dagbladet Pluss (krever abonnement) i fjor.

Og vi må dessverre si oss skuffet denne gangen også. For selv om Elite 7 Pro leverer så det holder på papiret, synes vi selskapet har gjort noen merkelige valg denne gangen. Og den lovede superkvaliteten på handsfree-samtaler når ikke opp til de beste, som du skal få høre lydklipp av lenger ned.

Knallgod batteritid

La oss først begynne med noe positivt, og det er at Jabra Elite 7 Pro scorer svært godt på batteritid. Vi har ingen grunn til å betvile Jabras oppgitte batteritid på 8 timer i øret, og med tett opptil tre ekstra fulladinger i etuiet, som da til sammen blir 30 timer. Det er blant de aller beste.

NY FORM: Etuiet har blitt lavere, men bredere og dypere. For 200 kroner ekstra får du varianten som kan lades trådløst. Foto: Pål Joakim Pollen
NY FORM: Etuiet har blitt lavere, men bredere og dypere. For 200 kroner ekstra får du varianten som kan lades trådløst. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Etuiet har fått en ny formfaktor denne gangen - lavere, men både dypere og bredere, der både topp og bunn er helt flate. Det kan også lades trådløst med Qi-standarden, som er den omtrent alle bruker i dag. Mangler du ladeplate, kan du eventuelt legge på 200 kroner ekstra. Med kabel er det selvsagt USB-C som brukes, og en liten diode indikerer gjenstående batteri på etuiet når du åpner det.

Som hos de aller fleste andre smekker proppene på plass når du plasserer dem i etuiet via magneter, og de er også enkle å fiske opp igjen når du skal bruke dem. Etuiet åpnes forholdsvis lett, og vi kan se for oss at det fort kan åpne seg liggende i en sekk eller liknende.

Øreproppene er dessuten IP57-sertifiserte, og Jabra er fortsatt alene om å tilby to års garanti mot vannskade, som de også gjør på flere andre produkter av denne sorten.

SMÅ: Jabras ørepropper er ganske beskjedne av størrelse og stikker ikke mye ut av øret. Betjeningen skjer med trykknapper. Foto: Pål Joakim Pollen
SMÅ: Jabras ørepropper er ganske beskjedne av størrelse og stikker ikke mye ut av øret. Betjeningen skjer med trykknapper. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Mange setter pris på muligheten til å bruke én propp av gangen mens den andre er parkert i etuiet, og det fungerer både på høyre og venstre øre på Elite 7 Pro. Musikken pauses når du tar ut én propp, så den må i så fall startes igjen ved å trykke etterpå. Avhengig av hvordan du har satt opp knappene på høyre og venstre øre, kan det være at det må gjøres på telefonen.

Dessverre støttes ikke multipoint, der man kan være koblet til to kilder samtidig, men det ser ut til at det er noe Jabra vil komme med i en framtidig oppdatering.

Passformen er som vanlig god fra Jabra, som via deres moderselskap GN Hearing (høreapparatprodusent) har analysert titusenvis av ører for å finne en form som passer de fleste. Vi merker dem godt der de sitter i øret og klarer ikke timevis uten en luftepause eller tre, men det gjelder stort sett de fleste proppene av denne typen, som skal stikkes godt inn i øregangen.

I ØRET: Slik ser Jabra Elite 7 Pro ut når de er plassert i øret. Foto: Pål Joakim Pollen
I ØRET: Slik ser Jabra Elite 7 Pro ut når de er plassert i øret. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Gode tilpasningsmuligheter

En annen ting Jabra er gode på, er å gi deg som bruker mulighet til å tilpasse øreproppene etter dine preferanser, noe som også gjelder for tidligere modeller.

For det første følger det med tre par gummitupper i esken slik at du kan finne dem som sitter best, og i appen kan du ta en passformtest for å sikre deg at du har fått nødvendig isolasjon inn i øret. God nok passform er en forutsetning for å både støydemping og bassgjengivelse.

Ved å sitte et stille sted og ta lyttetesten kan du få et lydbilde som er tilpasset hvor godt du hører de ulike frekvensene, og via fembinds-equalizeren kan du dra i spakene for å tilpasse det ytterligere etter eget ønske.

Lydmessig synes vi Jabra Elite 7 Pro låter meget godt, men de mangler finessen og klarheten som vi får fra Sennheiser Momentum True Wireless 2 og klarer heller ikke å levere like energisk og engasjerende som nevnte 75t uansett hvor mye vi drar i spakene. Men vi vil tro de fleste vil bli godt fornøyde, i hvert fall etter å ha justert litt.

Hva som skal skje når du trykker én, to og tre ganger på høyre og venstre ørepropp står du også fritt til å konfigurere - å holde fingeren inne brukes til regulering av volumet. Vi stusser likevel litt over at vi ikke kan veksle mellom støydemping, omgivelseslyd og «off» direkte på øret – bare de to siste. Vil du bruke aktiv støydemping må det slås på via appen (iOS/Android).

MANGE MULIGHETER: Jabras App lar deg skreddersy det meste som er å skreddersy, men tilpasningen av den aktive støydempingen (til høyre) klør vi oss i hodet av. Foto: Pål Joakim Pollen
MANGE MULIGHETER: Jabras App lar deg skreddersy det meste som er å skreddersy, men tilpasningen av den aktive støydempingen (til høyre) klør vi oss i hodet av. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Eh … støydemping?

Det tar oss elegant inn på neste tema - aktiv støydemping. «Gi lyd den stillheten den fortjener» heter det seg på Jabras promoteringsside, men her er det bare å fastslå at Jabra ikke engang er i nærheten av de beste.

Oppsettet av funksjonen er også høyst merkelig, der man skal dra i en bryter med ni mulige posisjoner. De er ikke forklart - man skal bare velge hvilket av dem som demper lyden mest, men i våre ører er det helt minimalt med forskjell, der vi vanskelig kan plukke ut en favoritt, og støydempingen er uansett veldig beskjeden.

Om man ikke hører forskjell, blir man bedt om å finne et mer støyfullt miljø eller sørge for at proppene sitter som de skal, men vi hadde både god passform (godkjent av appen) og masse støy rundt oss uten at det hjalp stort. Selv etter mye tukling, er forskjellen på «ANC» og «off» nærmest ikke-eksisterende.

Her dempes lyden faktisk mer når vi prøver med Elite 75t Active, som egentlig ikke hadde aktiv støydemping ved lansering, men fikk det via en programvareoppdatering, og også Airpods Pro demper lyden betraktelig mer. Best i klassen er likevel Bose QuietComfort Earbuds, som imponerer stort på støydempinga.

Men også «andre veien», der man vil slippe inn lyd utenfra, synes vi ikke Jabras HearThrough-funksjon er veldig god heller, til tross for at dette var noe selskapet var blant pionerene på med hodetelefonene 85h. Vi hører ikke lyden rundt oss og vår egen stemme like naturlig som når vi bruker Airpods Pros lydfremhevingsfunksjon, for eksempel.

Burde ha vært best på handsfree

Nyheten Jabra har flagget høyest med Elite 7 Pro er handsfree-kvaliteten, via deres nye MultiSensor Voice™-teknologi. Den benytter seg av fire mikrofoner, beinledning (bone conduction, overføring av lyd via knoklene) og en ny VPU (voice pickup unit), som kan oppdage vindstøy. Algoritmer setter så sammen de ulike kildene, som ifølge Jabra skal gi krystallklar samtalelyd i alle omgivelser. Ifølge markedsføringen burde de ha vært best her, med andre ord.

Men tja. De er bedre enn middels, men setter vi dem opp mot Airpods Pro og Bose QuietComfort Earbuds, begge kjent for å ha god handsfree-lyd, føler vi at Jabra kommer noe til kort.

Under har vi spilt inn et kort lydopptak fra hver av de tre - først med ca. 70 dB bakgrunnsstøy, levert av YouTube og stereoanlegget i stua:

Jabra Elite 7 Pro - 70 dB støy
Airpods Pro - 70 dB støy
Bose QC Earbuds - 70 dB støy

Så en variant der vi er i simulert vindfulle omgivelser, levert av airconditionanlegget i bilen:

Jabra Elite 7 Pro - i bilen
Airpods Pro - i bilen
Bose QC Earbuds - i bilen

Her må vi si proppene fra Jabra gir den minst behagelige lyden i den første testen, der den låter ganske hakkete. Det høres bedre ut både fra Apple og Bose, der sistnevnte er paret som i størst grad klarer å filtrere ut støyen i bakgrunnen. I bilen holder vi en knapp på Airpods Pro foran de to andre, men også her vil det nok være ganske slitsomt å føre en lang samtale på Elite 7 Pro.

Oppdatert: Vi har fått tilbakemelding om at iPhone-brukere ikke får spilt av lydfilene, så her er rene lenker:

Jabra - 70dB bakgrunnsstøy
Airpods Pro - 70 dB bakgrunnsstøy
Bose QC Earbuds - 70 dB bakgrunnsstøy
Jabra - i bilen
Airpods Pro - i bilen
Bose QC Earbuds - i bilen

Konklusjon

Alt i alt må vi si oss skuffet over Jabra Elite 7 Pro, som vi hadde svært høye forventninger til – gitt hvor godt vi liker 75t-modellene.

De byr riktignok på meget god batteritid og rike muligheter for å tilpasse både lydbilde og hvordan du betjener dem, men de faller igjennom på det som kanskje burde være det største argumentet for hvorfor du skal betale nesten dobbel pris kontra 75t.

For med nærmest ikke-eksisterende støyreduksjon og uten veldig imponerende handsfree-ytelse, synes vi prishoppet blir for stort denne gangen.

Ikke at en firer på terningen betegner et svakt produkt på Din Side, men til denne prisen synes vi man bør få mer.


Testresultat

Jabra Elite 7 Pro

- Meget god batteritid (8+22)
- IP57-sertifiserte med to års garanti mot vannskader
- Betjening kan tilpasses til eget behov
- Kan spille fra én propp av gangen
- Gode muligheter for å endre lydbildet etter egen smak
- Gode på handsfree …

- … men ikke gode
- Knapt merkbar aktiv støydemping, som heller ikke kan aktiveres uten å bruke appen
- Ikke multipoint-støtte, i hvert fall foreløpig
- Vesentlig høyere pris enn sine knallgode forgjengere

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer