Med skolestart kommer rop om forbud - mobilforbud!

- Ikke forby mobilen fordi det virker som en enkel og behagelig løsning.

BØR SKOLENE INNFØRE MOBILFORBUD? Ikke om Torgeir Waterhouse i IKT-Norge får det siste ordet. Foto: PLAINPICTURE/NTB SCANPIX
BØR SKOLENE INNFØRE MOBILFORBUD? Ikke om Torgeir Waterhouse i IKT-Norge får det siste ordet. Foto: PLAINPICTURE/NTB SCANPIX Vis mer

Av: Torgeir WaterhouseDirektør internett og nye medier i IKT-Norge. Kommentaren er hentet med tillatelse fra IKT-Norges nettsider.

Mange begynte på skolen igjen forrige uke, i Oslo er det skolestart i dag, dermed har også 60.000 barn hatt første skoledag ila forrige og denne uken. Uansett hvor i landet barn møter opp på skolen er et av flere fellestrekk at mobilen er med barna og at mange voksne mener mye om hvorfor den ikke bør være med på skolen, gjerne forbys. Like forutsigbart som at noen vil forby er det vel at jeg rystes av forbudsiveren og må skrive (og muligens for langt) om at forbud er feil.

Vi må forvente en repetisjon av voksnes lett tankeløse og gjerne moralistiske forbudslinje mot ting de ikke forstår, ikke ønsker å forstå og ikke minst en tilnærming til teknologi og samfunn basert på en ide om det som ikke var der når de selv var barn er unødvendig. Hvis dagens voksne klarte seg uten (fordi det ikke eksisterte) er det vel ingen grunn til at dagens barn skal ha det?

Det er selvsagt mange grunner til at en såkalt smarttelefon ikke skal være i hånda på et barn hele dagen, både på skolen og ellers, men det er misforstått når debatten om mobiler i skolen bare handler om det. Denne debatten må også handle om barns rett til å delta i samfunnet, barns rett til å lære å beherske bruken av den, hvordan tjenestene de får tilgang til påvirker og stiller krav til det sosiale spillet i samfunnet og om hva mobilen faktisk er for barn og unge  -  ikke bare hva voksne oppfatter den som.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer