Telia lanserer abonnement for fri databruk

Med Telia X får du faktisk fri databruk

Men hastigheten strupes etter 40 GB.

TELIA X: Dette får du med Telias nye abonnement. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
TELIA X: Dette får du med Telias nye abonnement. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På en pressekonferanse i Nydalen mandag formiddag lanserte Telia sitt nye abonnement for fri databruk. Dermed er ikke lenger Chilimobil lenger alene om å tilby et slikt abonnement i Norge.

Med abonnementet Telia X skal du kunne bruke så mye data du vil. Når du har nådd 40 GB i løpet av en måned, blir imidlertid hastigheten noe begrenset resten av måneden – til 3 Mbps. Ifølge Telia er det kun 0,5 prosent av kundene deres som bruker mer enn 40 GB i måneden.

Telia hevder selv at dette er god nok hastighet til at telefonen vil oppleves lik i bruk, enten du snapper, skroller Instagram-feeden eller surfer på nettet.

Dog vil du nok merke forskjell om du strømmer video, men ikke noe verre enn at du må ta til takke med litt labrere kvalitet fra Netflix, YouTube og lignende. Å leie og laste ned en film i HD-kvalitet fra iTunes og lignende tjenester, som typisk er 4 GB stor, vil da ta rundt tre timer når farten er satt ned.

– Ingen sjef i Telia ringer deg ved mye bruk

I presentasjonen av det nye abonnementet understreket Håkon Lofthus, leder for privatmarkedet i Telia, at ingen kom til å ringe deg om du brukte mye data.

Det som et tydelig stikk til Chili, som har slått ned på overdrevet bruk blant sine fri data-kunder og sperret abonnementet eller flyttet dem over på et annet abonnement.

Telia X tillater deg også å dele nettet med andre enheter, noe Chili tidligere forbød, og som de senere har justert til å gjelde for egne enheter.

Mangler «Rollover»

Prisen for abonnementet er 579 kroner i måneden, som da også inkluderer 1.000 ringeminutter til resten av Norden og Baltikum. Du kan bruke 22 GB data innenfor EU/EØS/Sveits hver måned, med en pris på 5 øre per megabyte etter det.

Dette sier informasjonssjef i Telenor, Anders Krokan,
om Telia X:

Hos oss i Telenor er vi opptatt av å tilby hva kundene har behov for og etterspør. Våre kundeundersøkelser viser at det er begrenset etterspørsel etter abonnement med flere begrensninger til en relativt høy månedspris.

Chili har en grense pr. dag for kunder som vil bruke over 5GB, og Telia reduserer hastigheten til 3 Mbit/s etter 40 GB. En så lav hastighet fungerer kanskje på mobilen, men vil ikke være tilstrekkelig om man for eksempel ønsker å bruke mobilen til å dele nett.

Hos Telenor skal folk ha fleksibilitet og markedets beste opplevelser i verdens raskeste mobilnett. Med Fleksi fra Telenor betaler man for den dataen man bruker, slik at man slipper å betale en høy månedspris dersom man ikke bruker mye data hver måned. Dette er en løsning som har truffet godt i mobilmarkedet. Samtidig jobber vi hele tiden med å forbedre tilbudet vårt til kundene, og om vi kommer med noe nytt, vil kundene våre være de første som får vite om det.

Verdt å merke seg med Telia X er at abonnementet ikke har såkalt «rollover», der ubrukte data blir med til neste måned.

For øvrig kan man også bruke Telias «Data boost»-funksjon med X-abonnementet, der du kan betale for å åpne for fri fart og ubegrenset data i en tidsperiode. Men «Music freedom», der du kan høre på Spotify & co uten at det belaster kvoten din, kan ikke brukes med Telia X.

Mer data for ungdom

Telia hadde også noen nyheter om nåværende abonnementer. Prisene for Smart og Ung senkes samtidig som det introduseres noen større datapakker.

Ung-kundene får flere valgmuligheter og kan nå velge datapakker på opptil 25 GB. Samtidig annonserer Telia at kunder som kjøper ny mobil med Svitsj eller Ung får selskapet Plussforsikring inkludert i prisen.

Slik er de nye og oppdaterte Ung-pakkene:

  • Telia Ung 3 GB: 249 kroner
  • Telia Ung 6 GB: 320 kroner
  • Telia Ung 8 GB: 379 kroner
  • Telia Ung 12 GB: 429 kroner
  • Telia Ung 18 GB: 479 kroner
  • Telia Ung 25 GB: 529 kroner

Den største nyheten til Smart-abonnementene, er selvsagt introduksjonen av Telia X, men Telia introduserer også Smart-pakker på 15 GB for 479 kroner i måneden og 20 GB for 529 kroner i måneden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer