Megapiksel-mobilene på vei

Nå begynner mobiltelefoner på alvor ta opp konkurransen med tradisjonelle kameraer. Det er ikke lenge til du kan knipse høyoppløselige bilder med mobilen, og her er detaljene om kommende teknologier.

Megapiksel-mobilene på vei
Publisert
Sist oppdatert

Det er omtrent to år siden de første mobiltelefonene med innebygd kamera begynte å dukke opp - vi husker fremdeles begeistringen når vi prøvde Nokia 7650, den første telefonen på det norske markedet med kameramuligheter. Det var noe helt nytt, og siden den gang har bruken av slike telefoner, sammen med MMS-meldinger, eksplodert. Omtrent alle mobiler i dag har innebygd linse, uansett hvilken prisklasse telefonen ligger i. Og det har kommet nye muligheter etter hvert - videoopptak, zoom og blitz er ikke uvanlig lenger, og det finnes også enkle redskaper for redigering av fotoene.

Men en ting er relativt uforandret, og det er kvaliteten på bildene. Riktignok har noen mobiler bedre fargegjengivelse og skarphet på bildene enn andre, men den maksimale oppløsningen er fremdeles 640x480 piksler.

Nokia først ute

Nå skjer det imidlertid ting. I løpet av sommeren og utover høsten kommer det flere telefoner med 1 megapiksel og høyere oppløsning. Først ute er Nokias 7610, en noe snodig designtelefon med bildeoppløsning på opptil 1152x864 piksler. Kameraet har også selvutløser og nattmodus, samt 4x digital zoom. Og det er selvsagt muligheter for 10 minutters videoopptak, forhåpentligvis i bedre kvalitet enn det som har vært mulig hittil. Telefonen er for øvrig Symbian-basert, og retter seg mer mot den proffe delen av markedet - og er priset deretter (nesten 5.000 kroner). 7610 skal være på vei til butikkene i disse dager.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer