TEST: Apple Airpods Max

Meget gode. Meget dyre.

Apples nye hodetelefoner koster nesten dobbelt så mye som de argeste konkurrentene. Er de verdt de ekstra pengene?

ELEGANT: Airpods Max er i hovedsak laget av stål og aluminium og fremstår svært luksuriøse. Foto: Pål Joakim Pollen
ELEGANT: Airpods Max er i hovedsak laget av stål og aluminium og fremstår svært luksuriøse. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

De fleste sperret opp øynene da Apple lanserte sine første trådløse hodetelefoner med støydemping før jul. Med en pris på 7.000 kroner koster de rundt det dobbelte av de fleste konkurrerende modeller og må derfor finne seg i å bli vurdert med de sterkeste brillene på.

Og det med pris er alltid vanskelig. I mange produktkategorier må man betale uforholdsmessig mye ekstra får å få de siste prosentene med kvalitet - en mobiltelefon til 15.000 er for eksempel ikke mye bedre enn en som koster halvparten som prisen skulle tilsi, men den er (i hvert fall stort sett) bedre.

Så er spørsmålet, da - forsvarer Airpods Max en så høy pris sammenlignet med konkurrentene?

TUNGE, MEN KOMFORTABLE: Med vekt på 385 gram er Airpods Max blant de aller tyngste, men hodebøylen gjør at vekten fordeler seg på hele hodet. Foto: Pål Joakim Pollen
TUNGE, MEN KOMFORTABLE: Med vekt på 385 gram er Airpods Max blant de aller tyngste, men hodebøylen gjør at vekten fordeler seg på hele hodet. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Utsøkt design

Det er brukt materialer av høy kvalitet på Airpods Max. Der mange av konkurrentene bruker en del plast i sin konstruksjon, går det i aluminium og stål her, og Apples hodetelefoner føles både dyre og robuste, selv om de riktignok ikke er regntette slik Jabra Elite 85h er.

Her er det ingen knirking når man tilpasser dem på hodet, og du kan dra klokkene godt fra hverandre uten problemer. Drar du klokkene ut og inn av hodebøylen for å tilpasse dem til hodestørrelsen, skjer det trinnløst og med høy friksjon, som gjør at de holder seg godt på plass på innstillingen du har valgt. Solid.

Selve putene er trukket i stoff, med minneskum på innsiden. Som du ser på bildene er øreklokkene ganske romslige av størrelse, så her vil du nok få plass til ørene selv om de er i størrelse XL. Øreputene er for øvrig magnetisk festet til resten av hodetelefonene, så det er enkelt å ta dem av og bytte med noen andre.

MAGNETISK: Øreputene dras enkelt av og kan byttes med andre. De er ganske romslige av størrelse og bør passe de fleste. Foto: Pål Joakim Pollen
MAGNETISK: Øreputene dras enkelt av og kan byttes med andre. De er ganske romslige av størrelse og bør passe de fleste. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Ikke alle vil falle for vår rosa modell, selvsagt (sånn går det når Kirsti bestiller inn testprodukter), men hodetelefonene er også tilgjengelige i fire andre farger - selv synes jeg den grønne er veldig snasen. Se heller på ingen måte bort fra at det fra Apple, og kanskje andre tredjepartsleverandører, vil komme flere typer øreputer som du bare kan smekke på plass.

Hodebøylen består av to stenger av med en netting mellom seg, og det gjør at vekten fordeles jevnt på større deler av hodet. For selv om hodetelefonene veier hele 385 gram, og med det er blant de aller tyngste, er komforten veldig god på Airpods Max. Til sammenligning veier konkurrerende modeller fra Sony, Bose og Bang&Olufsen henholdsvis 254, 254 og 283 gram.

BEHAGELIG: Nettingløsningen på hodebøylen gir god komfort og pusteevne. Foto: Pål Joakim Pollen
BEHAGELIG: Nettingløsningen på hodebøylen gir god komfort og pusteevne. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Og faktisk kan du også løsne selve hodebøylen ved hjelp av en SIM-kortutstikker, så her er det nok duket for mange tilpasninger.

Forferdelig etui

La oss kalle en spade en spade hva gjelder etuiet, for hva i alle dager har Apple tenkt her?

VESKE: Airpods Max-etuiet gjør at hodetelefonene kan bæres som en veske, men etuiet beskyttet i liten grad hodetelefonene. Foto: Pål Joakim Pollen
VESKE: Airpods Max-etuiet gjør at hodetelefonene kan bæres som en veske, men etuiet beskyttet i liten grad hodetelefonene. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

For det første gir det ikke allverdens med beskyttelse. Der konkurrentene stort sett leverer med etuier som omslutter hele hodetelefonen (og tilbehør), har Apple valgt å gå for en slags BH-lignende konstruksjon som ikke bare ser ganske rar ut, men som heller ikke beskytter hodetelefonene spesielt godt.

For en som i normalsituasjonen pendler til jobb og har ei veske som stadig er fylt med kabler og andre duppeditter, ser jeg for meg at disse lett ville ha fått riper med et såpass åpent etui. Den matte gummiflaten på utsiden ser også ut til å trekke til seg merker og flekker veldig lett etter det vi har sett rundtom på nett. Spør du meg er et beskyttende etui essensielt til et så dyrt produkt, så der synes jeg Apple feiler stort.

Og - for å få hodetelefonene til å gå i såkalt «deep sleep», der de bruker minimalt med strøm, er de nødt til å parkeres i dette etuiet, siden det styres av magneter på innsiden. Her finnes nemlig ingen av og på-knapp når du er ferdig med dem.

AV: Airpods Max har ingen av og på-knapp og bruker minst strøm når de er parkert i etuiet. Foto: Pål Joakim Pollen
AV: Airpods Max har ingen av og på-knapp og bruker minst strøm når de er parkert i etuiet. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

De skal egentlig ikke trekke stort når de er inaktive heller, men vi har opplevd å sette på oss hodetelefonene med én prosent igjen på batteriet på morgenkvisten, til tross for at de hadde 31 prosent i firetida dagen før da vi klappet igjen lokket på Mac-en og la dem fra oss løst ved siden av.

Fordelaktig, dog: du kan bruke dem mens du lader.

Selvsagt - med denne konstruksjonen kan du bære Airpods Max som en veske der du holder i hodebøylen, men da kunne den vel i det minste hatt et par lommer så det var plass til litt mer enn kun hodetelefonene?

Enkel, effektiv betjening

Høyre øreklokke er tydelig inspirert av Apple Watch, for på toppen av den finner du de to eneste betjeningsinnretningene: en knapp og et vridbart hjul, som Apple kaller «digital crown» - det samme som på Apple Watch.

TO BRYTERE: Hjulet brukes for å regulere volumet og navigere mellom sanger, og knappen for å bytte mellom støydemping og lydinnslipp. Foto: Pål Joakim Pollen
TO BRYTERE: Hjulet brukes for å regulere volumet og navigere mellom sanger, og knappen for å bytte mellom støydemping og lydinnslipp. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Knappen bruker du for å veksle mellom støydemping og lydfremheving, der lyden fra utsiden slippes rett igjennom. Den kan også holdes inne om du vil pare hodetelefonene med en ny enhet, men det får du bare gjort når du ikke har dem på hodet, merkelig nok.

Hjulet kan du vri på for å regulere volumet, og det skjer veldig tilfredesstillende og tilnærmet trinnløst. Det kan også trykkes på på «vanlig vis», der ett trykk pauser/starter musikken, to trykk hopper til neste sang og tre til forrige. Holder du den inne, kaller du opp Siri, men her lytter Airpods Max også til det berømte «Hei Siri»-kodeordet hele tiden.

En bemerkning, dog: vi opplever ofte at vi får skrudd bittelitt på volumet når vi skal dobbelttrykke for å hoppe til neste sang.

HULL: Det sorte hullet inni hodetelefonene er en nærhetssensor som vet om du har dem på eller ikke, og som da kan pause musikken når du tar dem av deg. Foto: Pål Joakim Pollen
HULL: Det sorte hullet inni hodetelefonene er en nærhetssensor som vet om du har dem på eller ikke, og som da kan pause musikken når du tar dem av deg. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Via sensorer på innsiden sørger Airpods Max også for at musikken automatisk pauses når du tar dem av, vel å merke hvis den er koblet til en Apple-enhet. Tilkoblet en Android-telefon fungerer ikke denne funksjonen, og ikke bare det - når du oppdager at hodetelefonene fortsetter å spille og vil pause musikken, fungerer ikke pauseknappen med mindre du har dem hodet. Enda merkeligere nok.

Best mot Apple

For det er ikke til å stikke under stol at også Airpods Max føyer seg inn i rekka med Apple-produkter som fungerer best om de er koblet til Apple-enheter.

BYTTING: Har du iPhone og Mac går byttingen mellom dem veldig smidig for seg. Foto: Pål Joakim Pollen
BYTTING: Har du iPhone og Mac går byttingen mellom dem veldig smidig for seg. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

De kan være koblet til telefon og PC samtidig, men bare hvis det er henholdsvis iPhone og Mac. Vanlig multipoint-Bluetooth støttes ikke, men det går i hvert fall ganske smidig å bytte mellom for eksempel en Mac og en Android-telefon der du bare trykker «koble til» fra ønsket enhet, hvorpå hodetelefonene kobler seg fra den andre.

«Spatial audio», Apples 3D-lyd som kan brukes når du ser film med surroundlyd (mer lenger ned), fungerer også bare på iPhone og iPad, men ikke på Android eller andre enheter. Har du iPhone får du også til en viss grad justert litt på lydbildet via innstillingene, men slike muligheter får du ikke på andre enheter.

Koblet mot en Android-telefon får du heller ikke kalt opp Google Assistent ved å holde nede knappen som på iPhone kaller opp Siri. Og som nevnt lenger opp fungerer heller ikke automatisk pausing når du tar dem av deg.

Dette er kompromisser du ikke trenger å leve med om du velger hodetelefoner fra en mer «uavhengig» produsent, der de aller fleste fungerer like godt mot både Android- og iOS-enheter.

Positivt er det imidlertid at vi opplever svært liten forsinkelse både på iOS og Android – også på Samsung-telefoner er leppene helt i synk enten du ser på Netflix eller YouTube, noe som ikke alltid er tilfelle på hodetelefoner som kun støtter AAC-kodeken, som tradisjonelt har sine svakheter på Android.

Svært god støydemping og lydinnslipp

Vi er bare en måned fra å feire ett år på hjemmekontor, så vi har hverken prøvd dem på tog eller fly, men prøver så godt vi kan å simulere ulike støymiljøer med stereoanlegget i stua, enten det dreier seg om flystøy eller en typisk bysituasjon med folk og trafikk.

Når man ikke får reist, er det kjekt å ha YouTube. Foto: Pål Joakim Pollen
Når man ikke får reist, er det kjekt å ha YouTube. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Side om side med Sony WH-1000XM4, som vi anser å ha den beste støydempingen på markedet til nå, er det fryktelig tett, men der må vi faktisk holde en knapp på Apple, som virker å dempe flere frekvenser, der all type støy høres bittelitt mindre. Men forskjellen er høyst marginal, bare så det er klart.

Men faktisk er vi enda mer imponerte av muligheten til å slippe inn lyd, for her leverer Apple også i ypperste klasse. Når du bytter over fra støydemping til lydinnslipp er det ikke veldig langt unna følelsen av at man ikke har på hodetelefoner i det hele tatt, og sittende foran PC-en med andre familiemedlemmer i stua ved siden av, har jeg likt den funksjonen veldig godt. Da kan man ha på musikken med moderat volum og få med seg dersom noen sier noe. Det er også ypperlig når du har Teams-samtaler på jobben – det å høre sin egen stemme godt er essensielt i video- og telefonsamtaler, spør du meg. Og ikke minst - når man synger med musikken man hører på.

Hodetelefonene er nok i tyngste laget til å være velegnet til joggeturer, men vi har stort sett hatt dem på hodet på tur med bikkja de siste par ukene og merker ingenting til ekstra dunkelyder når vi tråkker hardt, som noen ganger kan være en utfordring med aktiv støydemping. Mange av turene har for øvrig vært i rundt 10 minusgrader over en halvtime, og det har hodetelefonene taklet helt fint.

Rundtom på nett rapporteres det om at mange har problemer med at det dannes kondens på innsiden av øreklokkene, men det er noe vi fortsatt har til gode å se noe til, selv etter timesvis med lytting hver dag.

Knallgod lyd

Airpods Max serverer lyd i svært god kvalitet og låter rett og slett strålende. Her får du et svært rikt, luftig og detaljert lydbilde med god plass til alle instrumenter. Balansen mellom de ulike frekvensene er svært god, og selv om hodetelefonene for all del har bass å by på, føles den på ingen måte like dominerende som hos mange andre.

Ut av boksen følte jeg at det manglet litt i øvre mellomtone og diskant, og selv om Apple ikke tilbyr noen åpenbare equalizermuligheter her, finnes det muligheter for å justere lydbildet via tilgjengelighetsmenyen i iOS-innstillingene. Det er godt gjemt, men vel verdt å finne frem til, synes jeg, for etter å ja justert litt etter egne preferanser der, synes jeg de låter enda bedre.

GODT GJEMT: Fire trykk fra hjemskjermen finner du denne menyen i iOS, som faktisk lar deg skru bittelitt på hvordan Airpods Max låter. Foto: Pål Joakim Pollen
GODT GJEMT: Fire trykk fra hjemskjermen finner du denne menyen i iOS, som faktisk lar deg skru bittelitt på hvordan Airpods Max låter. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Dette finner du under (hold deg fast): innstillinger, tilgjengelighet, hørsel/syn, tilpassing av hodetelefoner.

Det sagt har hodetelefonene også adaptiv equalizer som justerer lydbildet basert på passform og forsegling, der mikrofoner på innsiden måler lyden du hører, som igjen betyr at ulike personer faktisk vil få servert noe ulik lyd avhengig av hodeform. Det låter meget godt også med volumet på absolutt maks, med svært liten forvrengning.

Som på Airpods Pro får du såkalt «spatial audio» på Airpods Max, altså der hodetelefonene kan simulere surroundlyd selv om man bare har to høyttalere å spille fra. Dette fungerer bare hvis du ser film på en iPhone eller iPad, og lydsporet er nødt til å være i 5.1, 7.1 eller Dolby Atmos.

Men det fungerer svært godt. De første minuttene av The Hunt byr på altoppslukende orkestral musikk, dyp bass og kuler som flyr i alle retninger. For ordens skyld støttes ikke teknikken i Netflix og diverse andre strømmetjenester ennå, selv om ryktene skal ha det til at det er på vei, i hvert fall for Netflix' del.

Litt fiffig er det at lyden hele tiden er sentrert fra kilden, altså skjermen du ser på - vrir du på hodet vil også lydbildet vris tilsvarende slik at skjermen fortsatt er sentrum i lydbildet. For så vidt litt gimmicky, spør du oss, siden vi tross alt sjelden ser på film på mobilen med hodet vridd til en av sidene, men likefullt en ganske stilig effekt.

Og ikke minst: litt rart at Apple kun tilbyr dette på sine minste skjermer, og ikke på Mac, eller enda bedre: Apple TV. Men det kan jo være at det dukker opp med tiden.

20 timer batteri

For øvrig er batteritiden oppgitt til 20 timer med støydemping aktivert. Det er i minste laget når vi sammenligner med konkurrentene, der flere byr på 30-40 timer, men sannsynligvis nok til at det ikke vil være et kjempeproblem i hverdagen. Som nevnt over kan du også bruke dem mens de lader.

Etuiet er beskåret slik at man kan lade hodetelefonene mens de er plassert i det. Du kan også ha dem på hodet (og høre med dem) mens du lader. Foto: Pål Joakim Pollen
Etuiet er beskåret slik at man kan lade hodetelefonene mens de er plassert i det. Du kan også ha dem på hodet (og høre med dem) mens du lader. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Merk dog at hodetelefonene ikke kan brukes i passiv modus. Det følger ikke med noen lydkabel her, ei heller plugg til in-flight-entertainment, men om du skulle gå for en lightning til 3,5 mm-kabel, får du ikke lyttet hvis batteriet er tomt.

Airpods Max støtter bare AAC av Bluetooth-kodeker, hvis bitrate er maksimalt 320 kbps, men i de fleste praktiske tilfeller 256 kbps. Du skal ha svært veltrente ører for å oppleve det som en begrensning, men her er det flere konkurrenter til halve prisen som kan varte opp med AptX HD, LDAC og lignende med bitrater opp mot det tredoble. Vil du ha maksimalt ut av lyden inn, er du derfor nødt til å bruke kabel, som altså ikke følger med i esken.

Konklusjon

Apple scorer veldig godt på det viktigste med Airpods Max: de er særdeles gode på støydemping og serverer særdeles god lyd, enten du hører på musikk eller ser på film med «spatial audio». Jeg kan ikke tenke meg noen hodetelefoner som vil være bedre egnet til å se film med på en lang flytur enn disse.

Airpods Max er skrudd sammen med materialer av høy kvalitet, og det kjennes så fort du får dem i hendene og deretter på hodet. Det er liten tvil om at materialkostnadene her er høyere enn hos de fleste andre hodetelefoner beregnet på forbrukermarkedet, og selv om de veier nesten 400 gram og klemmer nokså hardt mot hodet, føles det ikke ukomfortabelt på mitt hode.

Som de fleste av Apples produkter fungerer Airpods Max best med selskapets egne produkter, der automatisk pausing og stemmeassistent er noe du må se langt etter på Android. Multipoint-Bluetooth likeså.

Etuiet, derimot, er nesten en vits. Det gir dårlig beskyttelse av hodetelefonene, men er nødvendig om du skal putte dem direkte i dyp søvn etter at du har lyttet. Det følger heller ikke med kabel, for den som vil bruke høyere bitrate enn det AAC tillater.

Prismessig ligger Airpods Max svært høyt - til en viss grad synes vi du får det lille ekstra kontra toppmodellene til rundt 4.000 kroner, men det er ikke til å stikke under stol at også Airpods Max også har sine lyter.


Testresultat

Airpods Max

- Svært høy konstruksjonskvalitet
- Svært god lydkvalitet
- Støydemping og lydgjennomslipp i toppklasse
- Enkel betjening
- God komfort, på tross av høy vekt
- Spatial audio funker knallbra til film
- Elegant bytting mellom Apple-enheter

- Svakt etui
- Høy pris
- Færre funksjoner utenfor Apple-universet
- Lydkabel følger ikke med
- Bruker mer strøm utenfor etuiet enn inni
- 20 timers batteritid er i den nedre enden av skalaen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer