Når det gjelder lyd på farten, er det spesielt to kategorier som virkelig har blomstret opp de siste par åra, der det nå er blitt mange produsenter om beinet – trådløse hodetelefoner med aktiv støydemping og helt trådløse ørepropper, der det ikke lenger er noen kabel mellom hvert øre.
Mest kjent er nok Apples Airpods, men det finnes en drøss av konkurrenter. I høst testet Dinside en håndfull trådløse ørepropper myntet på trening, vi har duelltestet et par varianter fra Sony og B&O og senest gitt gode skussmål til våre foreløpige favoritter lydmessig, Sennheiser Momentum True Wireless.
Og det er de fortsatt etter å ha testet Samsungs nye Galaxy Buds, som for øvrig fulgte med i pakken for alle som forhåndsbestilte Samsung Galaxy S10-telefonene.

Kompakt pille-etui
Vi lar oss imponere av hvor beskjedent Samsungs lade-etui er av størrelse, og det lar seg lade trådløst – enten fra en ladeplate, eller fra baksiden av Samsungs S10-modeller. Eller fra baksiden av Huawei Mate 20 pro, for den saks skyld, som var først ut med denne fiffige funksjonen.
Lurer du på hvor mye av mobilbatteriet som går med til en fullading, oppgir Samsung at hver ørepropp har 58 mAh batteri og etuiet 252mAh, som til sammen skulle utgjøre 358 mAh; altså snaue ti prosent av de nevnte telefonenes batterikapasitet. I tillegg må du selvsagt beregne at noe av energien «forsvinner» i til varmeutvikling i prosessen.

For la det være sagt: Selv om enkelte markedsfører lading fra baksiden av telefonen med at man kan lade andres telefoner, går det veldig tregt for seg – det er først og fremst til slike enheter med små batterier at det gir en reell nytte.
Etuiet er lite nok til at det ikke ser helt corny ut å ha det i bukselomma, noe vi ikke kan si om mange av konkurrentene. Det kan også lades med en USB-C-kabel og har et lite LED-lys både på innsiden og utsiden, som kan lyse rødt, gult eller grønt avhengig av gjenstående batteri på henholdsvis propper og etui.

Flere tilpasningsmuligheter
En av tingene i hvert fall undertegnede mislikte med Airpods, var at Apple hadde gått for en «one size fits all»-løsning som ikke passet mine ører i det hele tatt, der jeg hele tiden måtte justere dem slik at de ikke falt ut. Der har det i ettertid kommet smarte løsninger, så er det nevnt.
På Galaxy Buds får du med tre ulike størrelser både av tupper og vinger, som gjør at de fleste vil finne en kombinasjon som passer godt i ørene. Og det bør du ta deg tid til – lyden, særlig på bassfronten, er helt avhengig av at de sitter riktig.

Selve proppene er relativt beskjedne av størrelse og stikker ikke langt ut av øret, som gjør dem ganske diskrete (kanskje ikke den knallgule utgave, riktignok). Hver propp veier for øvrig bare drøye fem gram, og for vår del er det helt uproblematisk å ha dem i ørene lenge av gangen.
Buds-proppene har en berøringsfølsom flate på utsiden, som brukes til betjening. Via Samsungs tilhørende app kan du selv tilordne hva som skal skje om du holder fingeren inne på høyre og venstre propp, men øvrige kommandoer er forhåndsdefinert – og like på begge ører. Der skulle vi gjerne hatt muligheten til å konfigurere mer.

Og har du en Samsung-telefon, kan du pare dem første gang som på iPhone, der du bare bretter opp etuiet i nærheten av telefonen og trykker på en knapp på skjermen når den dukker opp – riktignok etter flere sekunder og ikke like umiddelbart som hos Apple.
Egen Android-app
Samsungs Wear-app er ikke tilgjengelig for iOS, så på iPhone/iPad vil man gå glipp av det følgende.
Nevnt er at du kan velge hva som skal skje om du holder fingeren inne på en av proppene, der du kan velge mellom volumstyring, stemmeassistent eller omgivelseslyd.

Sistnevnte demper musikken og slipper inn lyden fra omgivelsene, men bare mens du holder fingeren inne – her synes vi Samsungs kunne latt oss gjøre samme manøver igjen for å hente musikken tilbake, slik at man slipper å holde fingeren inntil øret kontinuerlig, for musikken pauses heller ikke før begge proppene tas ut.
Og merk altså at du ofrer både stemmeassistent og omgivelseslyd om du går for volumjustering. Her burde tilpasningsmulighetene også dekket ett og to trykk på høyre og venstre ørepropp, for Samsung har valgt legge nøyaktig samme funksjonalitet på begge ører her, uten mulighet for å skreddersy selv.
I appen finner du også en enkel equalizer med fem forhåndsinnstillinger (eller av), og den bør du definitivt bruke, der lydbildet blir ganske tamt uten. Selv liker jeg å ha den på den midtre innstillingen – dynamisk, selv om diskanten blir i overkant skarp.

Et par smarte funksjoner
Varsel-menyen er litt kjekk. Den lar deg huke av appene du vil ha med, og når du får et varsel fra én av dem, får du opplest navnet på appen - på ganske god engelsk og norsk. Dermed slipper du å ta opp telefonen for å se hvilken app som stod for vibrasjonen i lomma.
Samsung har også lagt ved en «Finn ørepluggene mine»-funksjon som gjør at de begynner å spille en relativt lys tone høyere og høyere, som du typisk klarer å høre om de ligger i nærheten. Dessverre skjer ikke dette når de er puttet i etuiet sitt, siden de da slår seg av, men sjekk sprekken mellom putene i sofaen.
Omgivelseslyd, som skal slippe igjennom noe av den utvendige lyden mens du hører på musikk, kunne Samsung like gjerne ha droppet. Vi hører praktisk talt identisk støy når vi slår den av og på – unntatt på toget, der det typisk var en bitteliten del av støyen som ble slått på og av, men forskjellen var knapt merkbar.

Dessverre synes vi Samsungs app virker noe upolert. På høyre del av bildet over ser du at øreproppene tilsynelatende er tomme for strøm (og at den ene har et utropstegn), selv om jeg hadde musikk på begge ørene og holdt det gående en time til før jeg gikk til lunsj. På det andre får jeg beskjed om å putte i begge proppene for å justere omgivelseslyden, men som du ser på toppen, har jeg fullt batteri på begge og hører musikk på begge ørene, så de sitter i begge ørene.
Batteriet i proppene skal for øvrig holde til seks timer med musikk før de må lades i etuiet, som leverer ytterligere 7 timer, altså 13 totalt. Det er omtrent halvparten av hva Airpods har å by på, som er markedsledende med god margin på akkurat det.

Låter ålreit, men bare når de sitter 100 prosent
Mens Sennheiser Momentum True Wireless låter knallbra hver gang vi dytter dem inn i øret, kan vi ikke si det samme om Galaxy Buds.
Når de sitter riktig låter det ålreit, med et rikt og luftig lydbilde og en grei porsjon bass, men det er ikke mye avvik som skal til før sistnevnte praktisk talt forsvinner og det høres mye tammere ut. Det utgjør en svært markant forskjell på låter som Billie Eilish' Bury a friend, for eksempel.

Dermed ender vi titt og ofte opp med å dytte og vri på dem for å få den beste lyden fra dem, men det kan selvsagt være at dine ører passer bedre til Galaxy Buds enn mine, og at du ikke opplever den samme utfordringen. Uansett sitter de i hvert fall godt i øret selv om vi ikke alltid treffer optimal lydkvalitet, og de har aldri føltes løse i løpet av testperioden.
Men imponerte over lyden kan vi ikke påstå at vi er. Spesielt føles diskanten noe skjærende og instrumentseparasjonen ikke spesielt god. Nevnte ørepropper fra Sennheiser låter svært mye bedre, selv om de også koster en god tusenlapp ekstra.
Og vær klar over dette: Med mindre du har en Samsung-telefon, som bruker Samsungs proprietære «Scalable»-kodek, vil du neppe bruke Buds når du ser film eller spiller rytmespill. Galaxy Buds har nemlig ikke støtte for AptX på Android, som gjør at lyden ligger litt for mange millisekunder bak bildet til at man ikke lar seg irritere. Det skal etter sigende ikke være noe bedre stelt på iPhone.

Dette betyr Bluetooth-forkortelsene
Hva med handsfree-bruk?
Flere har etterlyst en vurdering rundt handsfree-bruk når vi tester trådløse lydprodukter, så det skal vi prøve å bli bedre på.
Samsung fokuserer en del på akkurat dette i markedsføringen av Galaxy Buds, der fire mikrofoner, både på utsiden og innsiden av proppene, skal gjøre dem svært egnet til handsfree.
Og vår erfaring er at Samsung-proppene fungerer ganske tilfredsstillende. Vi testet med en samtale i vanlig støy fra åpent kontorlandskap, én der jeg stod rett ved siden av en rundkjøring med biltrafikk og én der jeg stod på t-banen.
Motparten hadde ingen problemer med å høre meg, og vice versa. Støyen var ikke helt borte, og man kunne høre andres stemmer og noe biltrafikk i bakgrunnen på de to første samtalene. Verre ble det på t-banen, der mottakeren kunne rapportere om stemmen min hørtes boksete ut. Riktignok var bakgrunnsstøyen tonet noe ned, og jeg hørte fint hva som ble sagt, men da jeg gikk over fra propper til å snakke direkte i telefonen ble lyden mye bedre for motparten.
Konklusjon
Det er ting å like ved Samsung Galaxy Buds. De låter helt ålreit når de sitter optimalt, de er komfortable å ha på over lengre tid og sitter ekstra godt i ørene, siden det også følger med flere sett med vinger og tupper.
Selv om ikke etuiet byr på mer enn en drøy oppladning ekstra, er batteritiden på selve proppene meget god – ikke mange andre kan skilte med seks timer uten å være i laderen. Etuiet i seg selv er ganske nett, og vi synes den trådløse ladingen er ekstra smart hvis du har en telefon som lar deg kjøre reversert trådløs lading.
Ikke fullt så imponert er vi av appen, enkelte av funksjonene og hvordan de er implementert. At man bare får justert på to av interaksjonsmulighetene er unødvendig, når de øvrige kommandoene er like på begge ørene. Lyden er heller ikke mer enn grei.
Og da lander vi brått på en midt på treet-karakter. Greit kjøp for deg med Galaxy S10 og S10+ om du ikke forhåndsbestilte, men ikke like gjevt for oss andre.
>> Flere tester av hodetelefoner/ørepropper på Dinside
Testresultat
Samsung Galaxy Buds
God komfort i ørene, lite etui som kan lades trådløst, kjekk varsel-funksjon, parer raskt når du tar dem ut av etuiet, meget god batteritid i selve proppene, gode tilpasningsmuligheter med tre par tupper og vinger
Lydkvaliteten bare OK, merkbar forsinkelse når du ser film på noe annet enn en Samsung-telefon, svak app med småfeil og funksjoner uten hensikt (og ikke eksisterende på iOS), mangelfulle muligheter med tanke på betjening, svært kresne på plassering i øret - i hvert fall i våre