TEST: Asus Zenfone 8

Mindre enn de fleste

Synes du mobiltelefonene har vokst for mye de siste åra? Asus frir til dem som foretrekker det kompakt.

LITEN: Med 5,9 tommers skjerm og lave bredde/høydemål frir Asus til dem som synes toppmodellene har blitt for store. Foto: Pål Joakim Pollen
LITEN: Med 5,9 tommers skjerm og lave bredde/høydemål frir Asus til dem som synes toppmodellene har blitt for store. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Markedet renner ikke akkurat over av toppmodeller med kompakt formfaktor, men Asus' nye toppmodell, Zenfone 8, er blant de hederlige unntakene.

Med en 5,9 tommers skjerm, høyde under 15 centimeter (14,8) og bredde under 7 centimeter (6,85) er Zenfone 8 nemlig blant de aller mest kompakte toppmodellene. Allikevel har Asus-telefonen den kjappeste Snapdragon-prosessoren (888) og et batteri med 4000 mAh kapasitet innabords.

Ja, jommen har de ikke klart å få plass til en 3,5 mm-utgang også.

KOMPAKT: Med en bredde på godt under 7 centimeter og høyde under 15 er Zenfone 8 blant de mest kompakte toppmodellene på markedet. Foto: Pål Joakim Pollen
KOMPAKT: Med en bredde på godt under 7 centimeter og høyde under 15 er Zenfone 8 blant de mest kompakte toppmodellene på markedet. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Flott skjerm

Den 5,9 tommer store skjermen er laget av Samsung og er av Amoled E4-typen. Skjermoppfriskningsraten er på 120 Hz, som sikrer et svært flytende og fint bilde, og den kan justeres helt ned til 1 Hz dersom aktiviteten på telefonen tillater det.

Som med Amoled-skjermer flest betyr det også at du får et dypt sortnivå, gode farger og god innsynsvinkel, og maksimal lysstyrke er på meget gode 1100 nits. Med 800 nits i sollys blir det uproblematisk å se skjermen på varme sommerdager. Skjermen er for øvrig HDR10+-kompatibel, og oppløsningen er på 2400x1080 piksler (445 ppi).

Zenfone 8-skjermen byr på dypt sortnivå og nøytralt kalibrerte farger ut av boksen, men i innstillingene kan du justere på det meste, inkludert fargetemperaturen. Foto: Pål Joakim Pollen
Zenfone 8-skjermen byr på dypt sortnivå og nøytralt kalibrerte farger ut av boksen, men i innstillingene kan du justere på det meste, inkludert fargetemperaturen. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Zenfone 8 er også IP68-sertifisert (vannbestandig) og har Gorilla Glass' gjeveste glass, Victus, på forsiden, som skal være dobbelt så godt beskyttet mot riper som Gorilla Glass 6 og tåle fall opp til to meter. På baksiden har Asus gått for Gorilla Glass 3, som er blant de mest motsandsdyktige mot riper.

I det hele tatt føles dette som en meget solid telefon med tanke på byggekvaliteten.

Zenfone 8 vs noen kompakte konkurrenter

Telefon Høyde Bredde Tykkelse Batteri
Zenfone 8148 mm68,5 mm8,9 mm4000 mAh
iPhone 12146,7 mm71,5 mm7,4 mm2815 mAh
Xperia 5 II158 mm68 mm8 mm4000 mAh
Samsung S21151,7 mm71,2 mm7,9 mm4000 mAh

Ytelse i toppklassen

Nevnt er at Zenfone 8 har en Snapdragon 888-prosessor innabords, altså den samme som du finner i de fleste andre Android-toppmodeller. Batteriet på 4000 mAh er imponerende stort i en såpass kompakt telefon, og i esken følger det med en 30 watts lader som tar deg fra 0-60 på 25 minutter og videre til 80 på 38 minutter totalt. Den siste biten går som vanlig langt tregere, og fulladingen klokker inn på 1t 20m.

Merk dog at Asus har valgt litt større batterikapasitet fremfor å støtte trådløs lading, så det er en egenskap Zenfone 8 mangler.

MANGLER ÉN TING: Asus har valgt å prioritere litt større batteri mot å ofre støtte for trådløs lading. Foto: Pål Joakim Pollen
MANGLER ÉN TING: Asus har valgt å prioritere litt større batteri mot å ofre støtte for trådløs lading. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Via programvaren på telefonen kan du sette opp ladingen slik at du belaster batteriet mindre, for eksempel ved å redusere ladehastigheten, stoppe på 80 eller 90 prosent eller knytte den til alarmen om du lader den over natta, slik at den gjør 80-100-etappen rett før du står opp, i stedet for at den er fulladet hele natta.

Hva gjelder lagringsplass og arbeidsminne fås telefonen i ulike konfigurasjoner - enten 8 GB/128 GB, 8 GB/256 GB eller 16 GB/256 GB her i Norge. Minnet er av LPDDR5-typen (det kjappeste) og lagringen av UFS3.1-typen (den kjappeste).

5G er selvsagt på plass, og det samme er WiFi 6E (den nyeste standarden), samt Bluetooth 5.2 med støtte for AptX Adaptive. Fingeravtrykksleseren finner du bak skjermglasset i særdeles passende høyde, spør du oss, og den er av den optiske typen og blant de kjappeste.

Her er det altså ikke spart på stort maskinvaremessig.

Den optiske fingeravtrykksleseren har fin plassering og er lynrask. Foto: Pål Joakim Pollen
Den optiske fingeravtrykksleseren har fin plassering og er lynrask. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Flere kjekke funksjoner

Nevnt er muligheten for å regulere hvordan ladingen skal foregå, og Asus har også lagt til flere kjekke funksjoner i et Android-skall som ikke er så veldig langt fra Googles originale Android-variant.

Blant annet har strømknappen flere funksjoner. I tillegg til at den kan trykkes på for å slukke skjermen, kan du sette opp hva som skal skje om du dobbelttrykker eller holder den inne, der standard er henholdsvis Google Assistent og den nye powermenyen i Android. Selv har jeg for eksempel endret slik at to trykk starter kameraet.

Sveiper du ned fra nederste del av skjermbildet, flytter du hele innholdet lenger ned, på samme måte som på iPhone. Asus lar deg imidlertid angi hvor langt ned du vil at innholdet skal flyttes. Foto: Pål Joakim Pollen
Sveiper du ned fra nederste del av skjermbildet, flytter du hele innholdet lenger ned, på samme måte som på iPhone. Asus lar deg imidlertid angi hvor langt ned du vil at innholdet skal flyttes. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

En kjekk mulighet minner i stor grad om funksjonen du finner på iPhone, der du kan sveipe fingeren ned fra nederste del av skjermen for å flytte hele skjermbildet ned slik at du når toppen av det med tommelen. Her får du også mulighet til å velge hvor langt ned skjermbildet flyttes. Skjermbilder kan du enkelt ta ved å sveipe tre fingre ned samtidig.

I tillegg finnes egne spillfunksjoner med skjermopptak, blokkering av varsler og den slags, som de fleste produsentene nå byr på. Apropos varsler, kan du via innstillingene aktivere «minivarsler» som ikke tar opp like stor plass på skjermen når det tikker inn en SMS eller hva det måtte være. Sånt liker i hvert fall vi.

En ting vi nesten ikke finner lenger på Android-telefoner er LED-lampa som blinker når man har et ulest varsel, men den finner du faktisk også på Zenfone 8, riktignok på undersiden av telefonen.

Den har også stereo høyttalere med ganske god lyd i til mobiltelefon å være, og altså 3,5mm-kontakt.

Lydutgang. Det er det ikke ofte vi ser lenger. Foto: Pål Joakim Pollen
Lydutgang. Det er det ikke ofte vi ser lenger. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

2+1 kameraer

På kamerafronten er oppsettet noe enklere enn på mange andre toppmodeller, og på baksiden finner du bare to kameraer - ett med «vanlig» brennvidde og et ultravidvinkelkamera, men altså ingen kameraer som lar deg zoome innover i bildet.

BARE TO: Asus Zenfone 8 har to kameraer på baksiden - "vanlig" og ultravidvinkel. Foto: Pål Joakim Pollen
BARE TO: Asus Zenfone 8 har to kameraer på baksiden - "vanlig" og ultravidvinkel. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Hovedkameraet har 1/1,7" sensor, 64 megapiksler (men tar 16 Mp som standard), f/1,8 blenderåpning, ~26,6 mm brennvidde og optisk bildestabilisering, mens ultravidvinkelen har 1/2,55" sensor, 12 megapiksler, f/2,2 blenderåpning og ~14,3 mm brennvidde. Sistnevnte har også en nærgrense på 4 centimeter slik at du kan ta makrobilder på ganske nært hold.

Frontkameraet er for øvrig på 12 Mp, med brennvidde tilsvarende 27,7 mm, og med autofokus.

Vi skal ikke påstå at kameraet er blant de beste. Blant annet synes vi den automatiske HDR-funksjonen har en tendens til å kløne det litt til.

I eksempelet under har vi sammenlignet et motlysbilde side om side med OnePlus 9 Pro, og som du ser klarer sistnevnte i langt større grad å ha kontroll på sollyset på himmelen:

Men den automatiske HDR-funksjonen har også en tendens til å gå i overkant «all in», slik at bilder som dette får ganske kunstige farger og ser litt overprosessert ut:

Mindre enn de fleste

En ting vi synes fungerer godt, er portrettfunksjonen, som forfalsker en uskarp bakgrunn. Her er Asus-telefonen ganske god på å skille personen fra bakgrunnen, og selv om undertegnede kanskje ikke har den vanskeligste sveisen å isolere fra bakgrunnen, er faktisk skjegget isolert med svært god presisjon:

Mindre enn de fleste

Når sola går ned og mørket trer frem, finnes det også en nattmodus på denne telefonen, som typisk eksponerer bildet over noen sekunder. Den gjør også en relativt grei jobb og får med seg godt med detaljer, som under, der vi har tatt bildet halv tolv på kvelden og lyskilden kun er fra spisestua inne og halvparten av LED-lampene i taket:

Mindre enn de fleste

Frontkameraet er derimot ikke spesielt godt, selv med autofokus. Det gir vesentlig mindre skarpe bilder enn hovedkameraet på baksiden, og bruker du portrettmodusen (med uskarp bakgrunn) i motlys blir den som regel helt utblåst i høylysene.

Alt i alt et kurant kamera, men et godt stykke unna de beste. Men så skal det sies at denne telefonen også koster fra 6.500 kroner, som jo også er et godt stykke unna de beste - i positiv forstand.

Disse og flere bilder kan du studere nærmere i dette Google Foto-albumet.

LILLEBROR: Slik ser Zenfone 8 ut ved siden av OnePlus 9 Pro, som er en ganske normal toppmodell størrelsesmessig. Foto: Pål Joakim Pollen
LILLEBROR: Slik ser Zenfone 8 ut ved siden av OnePlus 9 Pro, som er en ganske normal toppmodell størrelsesmessig. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Konklusjon

Asus Zenfone 8 er mer kompakt enn mange av dagens toppmodeller, men byr allikevel på maskinvare fra øverste hylle, med kjapp prosessor, flott skjerm, stort batteri - ja til og med både 3,5 mm-port og varsellampe, som er høyst sjelden å finne nå til dags.

Og til en pris fra 6499 kroner ved lansering (8GB/128GB) er dette en telefon vi mener gir mye for pengene. Mer spesifikt er den siste femhundrelappen et introduksjonstilbud de par første ukene, og etterpå vil veiledende pris være:

  • 6999,- for 8 GB/128 GB
  • 7699,- for 8 GB/256 GB
  • 8499,- for 16 GB/256 GB

Det det først og fremst skorter litt på er på kamerafronten, men ta gjerne en titt i Google Foto-albumet lenket til over - kanskje er det godt nok for de fleste allikevel.

Fra Asus får vi oppgitt at Elkjøp, Power og Proshop skal selge telefonen fra 12. mai, og at du kan legge inn Zenfone8 som rabattkode i kassen for å få avslag på 500 kroner frem til 26. mai.

Testresultat

Asus Zenfone 8

- Svært rask maskinvare
- Solid bygget med kraftig glass og IP68-sertifisering
- Flott skjerm med 120 Hz oppdatering
- Kompakt å holde, med funksjoner som gjør at alt fint kan gjøres med én hånd
- Forholdsvis stort batteri og kjapp lader (30W) følger med i esken
- Lynrask fingeravtrykksleser
- 3,5mm-port OG led-varsellampe
- God lyd i høyttalerne
- Relativt lavt priset

- Kameraet, særlig det foran, er så-som-så
- Ikke trådløs lading

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer