Mitac Mio A701

TEST: Mitac Mio A701 er en allsidig krabat, med både mobiltelefon, PDA, kamera og GPS pakket inn i et tiltalende ytre. Vi har prøvekjørt!

Publisert
Sist oppdatert

Duppedingser blir mindre og mindre. For 20 år siden var man nødt til å ha et beist av et batteri i bilen med et tilkoblet telefonrør for å snakke på farten, og det var ikke så mye du kunne gjøre annet enn å slå nummeret og ringe. Nå, derimot, kan en liten dings på 150 gram gi deg mulighet til å ringe, sende meldinger, surfe på internett, ta bilder, notere avtaler, høre musikk, se film og få veibeskrivelse dit du skal. Mitac Mio A701 er en slik (og så vidt vi kan se den eneste som kombinerer alle disse tingene), og vi har lånt et eksemplar den siste uka.

Mitac Mio A701


Den sorte enheten fra Mitac er et lekkert skue. Til å være en PDA er den forholdsvis liten, med mål på 107x57x19mm, og utførelsen er i sort og sølv. Til tross for at den er laget i plast ser den ekslusiv ut, og den har også et relativt ergonomisk grep med innsvingede sidekanter.

Fremsiden domineres naturligvis av den 2.7" store TFT-skjermen. Den har en oppløsning på 240x320 piksler og kan vise 65.000 farger. Den er noe mindre enn hva som er vanlig for en PDA - enkelte vil kanskje mene det er litt i minste laget, men her er det en naturlig avveiing mellom størrelse på enheten, batterilevetid og skjermstørrelse. Skjermen er ganske lyssterk, og det sorte temaet passer perfekt til resten av utførelsen.

Det vi imidlertid setter en finger på, er refleksjonen i skjermen - den er påfallende høy, og skjermen blir således vanskelig å se i sollys. Vi var ute på testkjøring en solfylt dag, og da var det til tider vanskelig å se hva som stod i displayet.

Mitac Mio A701


Under skjermen finner vi taster for å svare og legge på, samt hurtigtaster til mediespiller og navigasjon (disse kan konfigureres). I tillegg har enheten et navigasjonshjul med fire "piltaster" og en bekreftelsestast i midten. Det er allikevel ikke ofte en benytter seg av disse tastene - på nedsiden kan du trekke ut en teleskoppenn som brukes for å manøvrere på den trykkfølsomme skjermen. Pennen er litt i tynneste laget for at grepet blir godt, og vi likte bedre å bruke den i innfelt tilstand, der den er halvparten så lang.

Komplett kart over Norden

Siden enheten også kan brukes som kamera, finner vi en utløserknapp på høyre side. Den er plassert ved siden av et uttak for hodetelefoner og et gummideksel som skjuler SD-kortet. Det medfølgende SD-kortet inneholder komplett veikart over Norden, og du får også kart over Europa. Dette er imidlertid et såkalt MRE-kart (Major Roads of Europe), som kun inneholder de største veiene. På en egen DVD følger det med et mer komplett Europakart, men du må da legge dette inn på et eget minnekort.

Mitac Mio A701


I pakka får du med alt du trenger. Laderen er laget slik at du kan koble til forskjellige strømkontakter (til forskjellige land), og du kan også lade enheten via en medfølgende USB-kabel, eller via sigarettenneren i bilen. Du får også med et skinnetui der det i tillegg til selve enheten også er plass til et SD-kort, pluss utstyr for montering i bil. Monteringen går smertefritt - en sugekopp festes i frontruta og vacuum lages ved hjelp av en bryter. Så kan du dreie "hodet" som du vil og skru til for å låse posisjonen. Enheten kan så festes og tas ut av holderen med et enkelt grep.

Det følger også med montering til sykkel (fulgte ikke med vårt testeksemplar) og tre skjermbeskyttere (klistremerker) for å unngå riper. Du får også med ørepropper av den enkle sorten, men som i hvert fall har volumkontroll. Vi kunne godt tenke oss en ekstra penn, dog - sånne er ganske lette å miste (hmm...kanskje den ligger i sofaen?).

Hvordan er så enheten i bruk?

Som mobiltelefon

Som mobiltelefon tilbyr Mio A701 kun det nødvendigste - det er riktignok ikke på grunn av mobiltelefondelen man kjøper denne enheten, men det er greit å ha muligheten.

En fordel er at panelet med sifre er såpass stort at det går an å bruke pekefingeren når du skal taste nummeret, men så fort du må inn på kontaktlista må du enten ha veldig lange negler eller dra frem pennen. Det må du selvsagt også når du skal skrive meldinger; enten ved å trykke på et lite tastatur som vises nederst på skjermen, eller via frihåndsskrift. Da kan du enten skrive bokstavene slik de er forhåndsdefinert, eller lære den opp til å kjenne igjen din egen håndskrift.

En liten ulempe er at SMS-er som tikker inn vises rett i displayet; nesten i sin helhet, selv om enheten står i stand by. Det gjør at det ikke alltid passer seg å legge telefonen på bordet.

Ellers er det ikke så mye fancy her med tanke på mobiltelefoni. Enheten støtter hverken UMTS eller EDGE, og vi skulle gjerne ha sett WiFi-støtte. All komminikasjon med PC må derfor foregå enten via USB-kabelen eller Bluetooth. Dessverre er det heller ikke støtte for Bluetooth 2.0 (bare 1.2), som er 3-10 raskere enn sin forgjenger og bruker mindre strøm. Heldigvis er det støtte for triband, som gjør du også vil kunne ringe når du er på tur over Atlanteren.

Mitac Mio A701


Kameraet tar bilder med 1.3Mp oppløsning og er helt på det jevne når det gjelder denne type kameraer - god nok kvalitet til webbruk og MMS, men allikevel ikke så mye å skryte av. Det har ingen blits/hjelpelampe og er derfor ikke så veldig egnet til innendørsfotografering. Bildet til høyre kan klikkes på for full størrelse.

Som PDA

Mio A701 er først og fremst en PDA med GPS. For deg som har brukt Windows Mobile før vet du hva du får - et operativsystem bestående av det meste av det du trenger; kalender, kontaktliste, alarmer, lomme-office med mediaavspiller etc. Du kan også synkronisere med Outlook og overføre filer fra PCen eller via SD-kort.

Mitac Mio A701


En ting vi liker er også at du på forsiden kan definere fire knapper som fungerer som snarveier til dine favorittprogrammer. Nederst vises også en rekke små ikoner - blant annet ett for å vende skjermen 90 grader, sjekke batteristatus, "task manager" der du kan sjekke ytelsen, drepe kjørende programmer osv.

Apropos ytelse er det faktisk en ganske god prosessor i Mio A701; en Intel Xscale 520MHz med 128MB ROM og 64MB RAM (i tillegg til minnekort). Prosessoren er blant de beste av de Intel lager for håndholdte enheter og har blant annet god støtte for redusert strømforbruk når du ikke trenger så mye prosessorkraft. Det øker naturligvis batterilevetiden.

Den er oppgitt til 4 timer taletid eller 200 timer stand by. Det høres mye ut, men sannheten er at det er skjermen (og GPS-en, se neste avsnitt) som trekker mest strøm, og at du ved normal til høy aktivitet blir nødt til å lade den hver eller annenhver dag selv om du snakker aldri så lite. Da er det godt at det følger med lader både til bil, strømnett og USB. Lading av batterier til 100% er oppgitt til 3 timer.

Som GPS

Salgsargumentet blir GPS-delen, som faktisk fungerer veldig bra. Den sluker riktignok batteri, og å traske på tur i fjellheimen med Mioen i hånda begrenser seg til toppen et par timer med mindre du har et aggregat på slep (eller flere batterier). De fleste bruker imidlertid sånt i bilen, og så fremt du har en sigarettenner som virker, blir ikke dette noe problem. For kjennere er GPS-modulen av typen Sirfstar III.

Mitac Mio A701


MioMap 2.0 heter programvaren som sørger at du kommer deg trygt frem. Alle nordiske veier følger med på et 512MB SD-kort, og i tillegg følger europeiske hovedveier med som tillegg på en DVD. Programvaren er lett å betjene (men bruker dog 30 sekunder på å starte opp), og du kan enten kjøre fritt med kart eller angi et mål. Spesielt ved fri kjøring setter vi pris på at programvaren viser piler der det er enveiskjørte gater - det er greit i Oslo sentrum. Den har også oversikt over fartsgrensen på de ulike veiene (markeres med skilt øverst til venstre), og damestemmen ber deg være forsiktig når du kjører for fort. Det kan være et lite irritasjonsmoment ved kolonnekjøring der farten går litt opp og ned, men du kan selv definere terskelen for når hun sier i fra både for by- og landeveiskjøring.

Enheten viser deg også hvor det er bensinstasjoner, bilutleie etc., med logoen til de aktuelle aktørene, blant annet en gul M på rød bakgrunn som frister med alternative middagsplaner. Du kan også taste inn at du vil ha veien for eksempel til nærmeste bensinstasjon.

Ellers fungerer programvaren på vanlig måte - du kan angi måladressen og så vises kartet med opptegnet løype, og vi synes også det er positivt at alle adresser også er etterfulgt av postnummeret og -stedet. Veien beregnes og enheten viser hvor lenge og hvor langt det er igjen til du er fremme. Du har i tillegg tilgang til dine siste valgte destinasjoner.

GPS-enhetens største styrke er at den er veldig rask til å finne satelittene og dermed sin egen posisjon. Vi opplevde hele veien å ha god kontakt, og antall satelitter lå som regel mellom åtte og ti der vi cruiset rundt både i Oslo og Østfold (og en liten svipptur til Strömstad når vi først var i siget). Vi var heller ikke avhengige av å ha den i frontruta, og den fungerte fint både når de i baksetet skulle se, eller faktisk også under setet.

Det vi imidlertid savner er støtte for fotobokser og informasjon om bompenger. I tillegg synes vi oppdateringen kan være noe treg i forhold til hvor du egentlig befinner deg, og vi opplevde flere ganger å være nærmere krysset vi skulle ta av i enn det vi trodde da vi så på displayet.

Det finnes også et par andre programmer knyttet til GPS-enheten. Et eksempel er Location Call, som går ut på at du setter opp noen nødnumre som mottar SMS med din posisjon dersom ulykken skulle være ute (og du er frisk nok til å få trykket, selvsagt). SMS er også integrert i MioMap slik at du har mulighet til å kjøre opp på hytta uten adresse for deretter å sende posisjonen til venneparet som kommer et par timer seinere. Dersom de har en tilsvarende enhet kan de så importere SMSen og få opp kjøreruten automagisk.

Konklusjon

Mitac Mio DigiWalker A701 er en enhet som vi liker godt. Du kjøper den ikke fordi det er en mobiltelefon (selv om det selvsagt er kjekt å ha muligheten), men fordi det er en velfungerende PDA med en fin GPS-del som nesten faller inn under kategorien lommevennlig.

Vi savner imidlertid et par ting for å gi anbefalt-stempelet vårt - for det første hadde det vært greit med i hvert fall én av EDGE/UMTS/WiFi/BlueTooth 2.0 (og gjerne flere), og batterilevetiden er så som så ved aktivt bruk. Spesielt gjelder dette GPS-delen som sluker strøm - en god løsning her kunne ha vært en litt enklere variant med færre oppdateringer eller lignende dersom strøm ikke var koblet til. Vi retter også en pekefinger mot skjermen - veldig refleksiv og vanskelig å se på en sommerdag.

Allikevel - er du på jakt etter en dings av denne typen, bør du også vurdere Mio A701.

Norsk importør er FastTech, og i skrivende stund ligger prisen på kr 5.486 inkl. moms.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer