MIUI – en nydelig Android-ROM

Rootet telefonen? I så fall bør du ta en titt på MIUI.

Miui lar seg tilpasse i alle bauger og kanter og har et særdeles rikt utvalg av temaer.
Miui lar seg tilpasse i alle bauger og kanter og har et særdeles rikt utvalg av temaer. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere i sommer løftet vi på lokket og tittet ned i Android-undergrunnen. Det resulterte først i en artikkel om hva det innebærer å roote Android-telefonen, der du kort fortalt får alle rettigheter og kan gjøre endringer du ellers ikke ville ha fått lov til.

Dernest så vi på fem apps som krever root-tilgang før vi avrundet sesjonen med en titt på den mest populære custom ROM-en, Cyanogenmod 7. Dette er da en utgave av Android der hele operativsystemet er endret fra grunnen av.

En annen populær ROM er MIUI, og har du ekstra god hukommelse, kan det være at du erindrer at det snart kommer en svært godt spesifisert Android-telefon med MIUI forhåndsinstallert.

Vi bestemte oss derfor for å ta en nærmere titt på MIUI.

Merk at rooting og installasjon av en ny ROM er langt fra risikofritt og slett ikke for alle. Hvis du bestemmer deg for å prøve, bør du være klar over at du i verste fall mister data og gjør telefonen ubrukelig. Les deg i så fall gjerne opp på de tre første artiklene lenket til i denne teksten.

Rett ut av boksen er det mye som minner om iPhone.
Rett ut av boksen er det mye som minner om iPhone. Vis mer


Litt startproblemer

Som vi opplevde da vi prøvde Cyanogenmod 7 første gang, var ikke installasjonen av MIUI helt smertefri. Vi prøvde først å installere via ROM Manager, men heller ikke denne gangen lyktes vi å installere vår nye ROM på den lettvinte måten, hvorpå vi ble nødt til å gjøre jobben manuelt – kopiere .zip-fila direkte til minnekortet, starte telefonen i såkalt recovery-modus (kan sammenlignes litt med å gå inn i BIOS på en PC) og installere derfra.

Da gikk det heldigvis bra, og i løpet av en over middels lang oppstart var operativsystemet lastet. Det første som møter deg er låsskjermen, som gir deg mulighet både til å låse opp telefonen på vanlig vis, eller hoppe rett til tekstmeldingene eller til ringefunksjonen. Som vanlig måtte vi også sette opp e-post og Google-kontoen, samt hente kontakter fra sistnevnte manuelt via kontaktapplikasjonen.

Det er ingen store, fundamentale forskjeller mellom de ulike Android-ROMene vi har prøvd, men én ting som gjør at MIUI skiller seg fra andre er at launcheren (hjemmeskjermprogrammet) ikke har noen applikasjonsskuff. Som på iPhone er du her nødt til å ha alle programmene på hjemmeskjermen (maks 9 skjermer, men med mappe-støtte), så "bakrommet" vi er vant med fra andre Android-utgaver mangler.

Det finnes hundrevis, ja kanskje tusenvis av temaer til MIUI.
Det finnes hundrevis, ja kanskje tusenvis av temaer til MIUI. Vis mer


Fantastiske themes

Det finnes sikkert tusenvis av themes for MIUI, og disse endrer ikke bare bakgrunnsbilder og ikoner, men bytter ut langt flere deler av operativsystemet, som SMS-applikasjonen, ringeapplikasjonen, låsskjermen, varslingsmenyen etc. Dermed er det i aller høyeste grad mulig å gjøre telefonen sin mer personlig.

Og mange av temaene er rett og slett fantastiske. Med få trykk kan du endre fra noe sukkersøtt og rosa til et tema der hele telefonen blir i sort/hvitt, og det ekstra morsomme er at du kan kombinere elementer fra ulike temaer, slik at du f.eks. kan bruke låsskjermen fra ett tema sammen med ikonene fra et annet. Og selvsagt ditt eget bakgrunnsbilde om du vil.

Måten MIUI har løst dette på er også svært elegant - via en app ("Theme manager") kan du forhåndsvise temaer og laste dem med, for deretter å angi dem som gjeldende tema. Du kan også velge hvilke deler av temaet du ønsker å laste ned (f.eks. droppe bakgrunnsbildet eller ringeprogrammet). To sekunder og vips, så er hele telefonen endret inkludert ikoner, bakgrunnsbilde, låsskjerm.

Under ser du for eksempel hvordan min lås- og hjemmeskjerm ser ut akkurat nå:

Låsskjerm til venstre (en av veldig mange) og hjemmeskjerm til høyre.
Låsskjerm til venstre (en av veldig mange) og hjemmeskjerm til høyre. Vis mer


Lås-ikonet kan jeg dra opp for å låse opp skjermen, eller til høyre/venstre for å låse opp SMS/ringefunksjon. Merk også den fiffige detaljen på bildet til høyre, der den øverste pikselraden brukes for å indikere batterilevetiden – ca 85% igjen i skrivende stund, med andre ord. Temaet sørger også for å stile om ikonene til apps du laster ned - f.eks. hadde ikke Facebook-appen et eget ikon, men blir da puttet i en sirkel slik at den matcher de andre; i hvert fall til en viss grad.

Menyene i MIUI minner om de som finnes for iPhone, og er i tillegg mer omfattende og bedre strukturert enn de som er i Googles Android-utgave.
Menyene i MIUI minner om de som finnes for iPhone, og er i tillegg mer omfattende og bedre strukturert enn de som er i Googles Android-utgave. Vis mer


iPhone-aktige menyer

Ikke bare minner standardtemaet ganske mye om iPhone, med avrundede firkantede ikoner, men også menyene har mye til felles med iOS. Av og på-bryterne er veldig like de på iPhone (og i iOS 5 blir de praktisk talt identiske), som du ser på bildet til høyre (riktignok påført et annet tema).

Videre finnes det muligheter for å bruke andre knapper enn av og på-knappen for å slå på telefonen, og du kan drepe en prosess som har hengt seg opp ved å holde tilbake-knappen inne.

I forhold til Googles Android-utgave er det også en del forbedringer i innstillinger-menyen. Blant annet er menyvalgene gruppert under tre faner (personlig, system og programmer), og valgene er i tillegg flere. Blant annet finnes det innebygd støtte for proxyserver og VPN (aktuelt for mange som er koblet på nettet på jobb), som ikke er standard på Android. Eksempelvis er også oversikten over batteriforbruket mer omfattende, med detaljert informasjon om hvor mange mAh de ulike programmene har brukt.

Og apropos batterilevetiden – den ser også ut til å være vesentlig bedre på vår HTC Desire enn hva tilfellet var med standardversjonen. I skrivende stund er det 25 timer siden sist lading, skjermen har vært aktiv i 5 timer, vi har pratet i tre kvarter og fortsatt er det 49% igjen.

Fine standardprogrammer

MIUI-ROMen kommer også med flere forbedringer hva gjelder standardprogrammene. Spesielt vil vi trekke frem fotogalleriet, som har flere kjekke muligheter; blant annet at du kan lage favorittmapper for kjappere tilgang. I tillegg er musikkspilleren meget god – starter du en sang, hentes platecoveret og sangteksten automatisk, og ikke bare det – visningen av sangteksten lyser også opp den aktive linja slik at du lettere kan synge med underveis. Musikkspilleren har også en equalizer slik at du kan justere lydbildet etter egen smak.

Varselmenyen er todelt - her er menyen for å skru av og på en del innstillinger.
Varselmenyen er todelt - her er menyen for å skru av og på en del innstillinger. Vis mer


Varslingsmenyen (rullegardina) er også meget god og består av to faner, der den ene fanen gir deg kjapp tilgang til innstillinger for GPS, WiFi, bruk av datatrafikk, lysstyrke etc. En egen guard-knapp gjør at meldinger og samtalelogger ikke vises i de respektive programmene, samt at man ikke kan gjøre endringer på innstillingene; kjekt når noen har lyst til å låne telefonen din for å titte litt.

Noe ustabil

Vi har hatt MIUI installert en snau uke nå, og stort sett har det gått veldig fint, men vi har også opplevd et par krasjer; en av dem mens vi surfet med den innebygde nettleseren. Det ble til slutt ingen annen råd enn å nappe batteriet, og da ville ikke telefonen starte igjen. Løsningen ble å starte i recovery-modus og slette cachen, så det var ikke et kjempeproblem, men litt irriterende er det selvsagt.

Alt i alt er vi imidlertid svært fornøyd med MIUI-ROMen; den er kjapp og funksjonell, i tillegg til at mulighetene for å gjøre telefonen personlig er helt enorm. Så får vi satse på at den i fremtiden blir enda mer stabil – i skrivende stund laster telefonen ned en oppdatering til nok en ny versjon, som sikkert er enda litt bedre enn før.

Ja, det er nesten som å få en ny telefon.

For mer informasjon og eventuell nedlasting: http://miuiandroid.com/

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer