Mobilfunksjonen som kan redde liv

Hjelper deg å holde fokus på veien.

BILKJØRING: Denne funksjonen sørger for at du kan fokusere på det som er viktig, nemlig veien. Foto: Bjørn Eirik Loftås/Elbil24.no
BILKJØRING: Denne funksjonen sørger for at du kan fokusere på det som er viktig, nemlig veien. Foto: Bjørn Eirik Loftås/Elbil24.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke lov å bruke mobilen når man kjører bil, men likevel er det mange som gjør det. Det til tross for en dyster statistikk fra Statens vegvesen som viser at én av tre dødsulykker i trafikken skyldes uoppmerksomhet, trolig på bruk av nettopp mobilbruk.

For å få bukt med problemet, har boten for mobilbruk bak rattet gått kraftig opp de siste åra. Fra og med 1. februar har den økt ytterligere, og det vil nå koste deg 10 200 kroner og tre prikker på førerkortet om du blir tatt.

Synes du det er vanskelig å ikke gripe etter mobilen når du kjører, finnes det imidlertid funksjoner som kan hjelpe deg å holde øynene på veien.

Bilkjøring på iPhone

iPhone har en egen bilkjøringmodus. I praksis er det en« ikke forstyrr»-modus spesielt beregnet for bruk i bil.

Når denne er på, dempes eller begrenses tekstmeldinger og andre varslinger. Skulle du motta meldinger, kan du få Siri til å lese dem opp for deg. I tillegg vil innkommende samtaler bare slippe gjennom når iPhonen er koblet til CarPlay, bilens Bluetooth-system eller et handsfreesett.

For å skru på bilkjøring-fokuset, gjør du følgende:

  1. Gå til «Innstillinger»
  2. Trykk på pluss-tegnet øverst til høyre
  3. Trykk på «Bilkjøring»
  4. Trykk på «Tilpass fokus»
Mobilfunksjonen som kan redde liv

I innstillingene kan du blant annet tilpasse det slik at funksjonen skrus automatisk på når bilen begynner å bevege på seg.

Du kan også aktivere den manuelt fra kontrollsenteret.

Hva med Android?

Android-telefoner har også liknende funksjoner. Det varierer imidlertid fra telefon til telefon hvor du finner dette, og hvor detaljert du kan konfigurere løsningene.

På Samsung-mobiler gjør du følgende:

  1. Gå til «Innstillinger».
  2. Trykk på «Moduser og rutiner».
  3. Velg «Kjøring».
Mobilfunksjonen som kan redde liv

I innstillingene til Samsung kan du også velge om kjøremodus skal skrus på automatisk og hva som skal være tillatt av varslinger, og app-bruk og ikke.