TEST: Samsung Galaxy S24 Ultra

Mobilmonster

Heftig mobil til heftig pris.

FULL PAKKE: Samsung Galaxy S24 Ultra er smartmobilen som har alt. Foto: Kirsti Østvang
FULL PAKKE: Samsung Galaxy S24 Ultra er smartmobilen som har alt. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den siste uka har vi hatt Samsungs nye flaggskip, Galaxy S24 Ultra, til test.

Med sine 6,8 tommer er den et monster av et mobil. Legg til markedets kanskje beste mobilskjerm, rå ytelse, knallgode kameraer og innebygd penn, og vi har med et ordentlig mobilmonster å gjøre.

Prisen er kanskje en anelse monstrøs også: den vil koste deg fra 17 990 kroner. Er det verdt det? Du får i hvert fall ikke mange andre bedre mobiler for pengene.

Er det noe nytt, a'?

DinSide-kollegene jeg spurte, så ikke forskjell på S24 Ultra og S23 Ultra. Jo da, de ser mer eller mindre like ut, men Samsung har gjort noen kjærkomne endringer.

SAME SAME: Men forskjellig. Ved første øyekast ser S24 Ultra (til venstre) og S23 Ultra (til høyre) ut som samme mobiler. Foto: Kirsti Østvang
SAME SAME: Men forskjellig. Ved første øyekast ser S24 Ultra (til venstre) og S23 Ultra (til høyre) ut som samme mobiler. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Den kanskje viktigste er at skjermen nå er flat, framfor at den buer ned på hver side. Det gir nok mindre særpreg enn før, men har flere fordeler enn ulemper. Blant annet er det lettere å bruke den medfølgende pennen ut til kantene, og ikke minst det er lettere å sette på en skjermbeskytter.

NY TRIO: Samsungs nye Galaxy S24-serie kommer i tre varianter, S24, S24+ og S24 Ultra, med henholdsvis 6,2, 6,7 og 6,8 tommer stor skjerm. Foto: Kirsti Østvang
NY TRIO: Samsungs nye Galaxy S24-serie kommer i tre varianter, S24, S24+ og S24 Ultra, med henholdsvis 6,2, 6,7 og 6,8 tommer stor skjerm. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Selve rammen rundt telefonen er nå i titan - akkurat som Apples nyeste iPhone 15 Pro. De er både rettere og mattere. Vi synes den er bedre holde, den sklir ikke like lett ut av hånda vår som forgjengeren.

ENDELIG: Det så stilig ut med buet skjermkant, men det var ikke nødvendigvis så praktisk. Foto: Kirsti Østvang
ENDELIG: Det så stilig ut med buet skjermkant, men det var ikke nødvendigvis så praktisk. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Det råeste av alt

Samsung har lenge vært ledende på skjermteknologi. Årets flaggskip fortsetter i sporet fra tidligere. Her får du intet mindre enn en fantastisk og rask skjerm til både surfing, tv-titting og spilling. I år har lysstyrken økt enda litt mer, noe som kommer godt med på solfylte dager.

Skjermen er for øvrig dekket av en ny type glass kalt «Gorilla Armor», som skal både tåle mer enn før og gi mindre refleksjoner. Der vi kan speile oss i S23 Ultra, er vi nærmest borte på S24 Ultra.

Mobilmonster

På innsida av S24 Ultra sitter den nyeste og raskeste Snapdragon 8 Gen 3-prosessoren til Qualcomm. Sammen med den lynraske 120 hertz-skjermen er ytelse aldri noe problem i løpet av testperioden. Det svære batteriet kan holde i flere dager om du ikke presser den for hardt.

Men her må Samsung skjerpe seg

Samsung tilbyr to biometriske låsemetoder. Du kan bruke fjes eller finger - vi lar oss ikke imponere av noen av dem. Altfor ofte opplever vi at verken ansiktet eller fingeravtrykket vårt blir lest.

At det brukes begge deler er også litt forvirrende. Ansiktsgjenkjenninga er nemlig ikke sikker nok til at den kan brukes for å verifisere identiteten din til betalingstjenester og liknende. Her er sørkoreanerne rett og slett nødt til å «steppe opp gamet».

Galaxy AI - gimmick eller revolusjon?

Kunstig intelligens er det heiteste på teknologifronten om dagen. Samsung vil ikke være noe dårligere enn konkurrentene, og markedsfører den nye S24-serien som «AI-telefonen». Her er kunstig intelligens være bakt rett inn i operativsystemet, med hjelp fra blant annet Google.

Samsung har samlet de nye funksjonene i innstillingspanelet. Du kan ellers finne dem ved å se etter et stjerneikon. Foto: Kirsti Østvang
Samsung har samlet de nye funksjonene i innstillingspanelet. Du kan ellers finne dem ved å se etter et stjerneikon. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Samsung ga oss en gjennomgang av de nye KI-funksjonene før vi fikk utdelt testmodellen, og det så lovende ut. Vi var spente på å se om vi ville få like stor nytte av det i praksis.

Foreløpig synes vi ikke det er grunn til å melde om noen revolusjon, men det ikke nødvendigvis bare gimmick heller.

Noen av funksjonene har med språk å gjøre, og der havner sjelden Norge først i køen. Den nye lovende Live Translate-funksjonen, som kan oversette telefonsamtaler i sanntid, har foreløpig ikke støtte for norsk. Det samme gjelder funksjonen som transkriberer lydmeldinger. Men det fungerer med 13 andre språk om du vil prøve.

SKRIVEHJELP: Ved hjelp av kunstig intelligens kan du endre tonen i skrivingen din. Foto: Kirsti Østvang
SKRIVEHJELP: Ved hjelp av kunstig intelligens kan du endre tonen i skrivingen din. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Chat Assist er en nyhet som fungerer med norsk. Funksjonen er innebygd i Samsung-tastaturet og kan hjelpe deg med rettskriving eller å endre tone i teksten din basert på mottakeren. Vi liker ideen, men vi har faktisk ikke brukt denne så mye som vi skulle trodd. Det er lettere å bare skrive selv.

Derimot digger vi den nye søkefunksjonen fra Google, «Circle to Search». For alle oss som elsker Google Lens, er dette i praksis en bedre versjon. I stedet for å måtte gå via en egen app, er det bare å sette en ring rund hva som helst på skjermen din, og så vil telefonen søke det opp på nettet.

Det er både kult og nyttig! Endelig har jeg også funnet noe jeg faktisk kan bruke Samsungs medfølgende S-Pen til. Under kan du se hvordan funksjonen helt korrekt søker opp Romsåstårnet/Røverkollen i Oslo:

Selv om Galaxy AI-funksjonene stort sett har fungert som lovet, mistenker vi likevel at folk flest - vanedyr som vi er - ikke kommer til å bruke dette i så stor grad som Samsung kanskje håper. Foreløpig er det heller ikke noen av funksjonene som skiller seg ut som «gamechangere».

Også verdt å merke seg er at Samsung har sagt KI-funksjonene kommer til å være gratis fram til 2025. Hva som skjer etter det, er uvisst.

Kamera-blunder?

Naturligvis sniker kunstig intelligens seg over i kameraet også. Noe gjøre automatisk, mens noe kan du også gjøre manuelt.

Når du tar et bilde, kan du bruke nye redigeringsfunksjoner til å fjerne refleksjoner i vinduer eller fjerne folk fra bakgrunnen. Det er i tillegg mulig å markere et objekt i et bilde, flytte rundt på det eller endre størrelsen. Om du retter opp et skjevt bilde, kan du få fylt inn delene som blir blanke.

Resultatet blir ikke alltid perfekt, men det er kjekt å ha muligheten - og så slipper man å laste ned en ekstra app for å få det til.

FJERN OBJEKTER: Samsungs Galleri-app får nye bildebehandlingsfunksjoner takket være kunstig intelligens. Foto: Kirsti Østvang
FJERN OBJEKTER: Samsungs Galleri-app får nye bildebehandlingsfunksjoner takket være kunstig intelligens. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Samsung hadde allerede et av de beste mobilkameraene i S23 Ultra. Derfor ble flere overrasket da de valgte å «nedgradere» telekameraet på S24 Ultra fra 10x til 5x optisk zoom.

Riktignok har de økt oppløsningen, fra 10 til 50 megapiksler. Du kan fortsatt ta bilder i 10x zoom, men da kaller Samsung det for «optisk kvalitet».

Men er det en nedgradering? Vi synes ikke det. Vi tar sjelden mobilbilder så mye zoomet inn. Kanskje Samsung oppdaget at det var mange andre som heller ikke gjorde det? Både Google og Apple har valgt 5x optisk zoom i sine telekameraer, antakelig for en grunn.

Vi synes heller ikke S24 Ultra gjør seg bort med sin «optiske kvalitet» - er du enig?

SKARPERE: I dette tilfellet ser vi faktisk at S24 Ultra er bedre enn S23 Ultra på 10x zoom. Foto: Kirsti Østvang
SKARPERE: I dette tilfellet ser vi faktisk at S24 Ultra er bedre enn S23 Ultra på 10x zoom. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Her er et knippe bilder tatt med Galaxy S24 Ultra

Konklusjon

Samsung bringer ikke de største oppgraderingene til bordet, men de små endringene som er gjort, er til de bedre. Galaxy S24 Ultra er uten tvil, og ganske forutsigbart, den beste Android-mobilen du får kjøpt. Men det skulle bare mangle også, til den prisen.

Vi er ikke helt solgt på Samsungs satsing på kunstig intelligens. I løpet av testuka har vi ikke funnet den helt store nytten. Det er en start, men ikke kjøp disse mobilene bare for KI-ens skyld.

For øvrig lover Samsung sju år med programvare- og sikkerhetsoppdateringer med S24-serien, altså vil disse mobilene trygt kunne brukes til 2030. Android-folket er ikke godt vante på denne fronten, så det var virkelig på høy tid.