Anbefalte mobilspill julen 2017

Mobilspillene du kan kose deg med i juleferien

Her er noen godbiter både for iOS og Android.

NOE FOR EN HVER SMAK: Lyst på et nytt spill eller tre i jula? Her er ti godbiter som er verdt en titt. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
NOE FOR EN HVER SMAK: Lyst på et nytt spill eller tre i jula? Her er ti godbiter som er verdt en titt. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Juleferien er akkurat i gang, og for de fleste av oss betyr det en haug med fridager, stengte butikker, en fyldig agenda med familieselskap, lange bilturer og alt annet som hører julen til.

Men noen ganger er det deilig bare å koble av litt og ta en halvtime for seg selv. Her er ti mobilspill du kan kose deg med i ferien:

Fight List

Hvor mange skomerker klarer du å komme på på 45 sekunder? Eller karakterer i Skam? I Fight List må du stresse mot klokka og ramse opp alt du kommer på i kategorien i løpet av de 45 sekundene hver runde varer; altså litt á la brettspillet Brainstorm.

Mobilspillene du kan kose deg med i juleferien

Du kan spille enten mot helt fremmede, eller mot Facebook-venner som også bruker appen. Hver kamp består av fem runder, og noen av svarene gir flere poeng - typisk de som ikke så mange tenker på å skrive. Vi liker også at appen er tilgivende hva gjelder skrivefeil, og at svar blir godkjent selv om man bommer litt på stavelsen.

Appen har i overkant mye annonser etter vår smak (kan fjernes for 33 kroner), men er likefullt en av de mest populære appene om dagen.

Fight List for iOS (App Store, gratis)
Fight List for Android (Play butikk, gratis)

Photo Roulette

Dette er typisk en app du vil spille med noen kompiser, og det kan både være morsomt og pinlig. Spillet fungerer nemlig slik at appen plukker ut tilfeldige bilder fra alle deltakernes telefoner, viser dem til alle og så skal man gjette hvem som eier bildet.

Mobilspillene du kan kose deg med i juleferien

Jo raskere du svarer, desto mer poeng får du om du svarer riktig. Denne kan fint være en vorspiel-hit i jula. Spillet er for øvrig laget av nordmannen Henrik Hortemo.

Photo Roulette for iOS (App store, gratis)
Photo Roulette for Android (Play butikk, gratis)

Inside

Den danske indie-utvikleren Playdead stod bak Limbo, som høstet svært gode kritikker da det ble lansert i 2010. I 2016 lanserte de oppfølgeren, Inside, som har vært tilgjengelig på konsoll og PC, men som også ble tilgjengelig på iOS denne høsten.

Mobilspillene du kan kose deg med i juleferien

Også her snakker vi om et plattformspill der du styrer en liten gutt i mørke omgivelser, der du må løpe, hoppe, klatre, svømme og tenke smart på hvordan du skal løse situasjonen.

Den første delen av spillet kan prøves uten å betale, der et kjøp i appen (kr 75,-) låser opp resten av spillet. Merk at nedlastingen er på 1,3 GB.

Inside for iOS (App store, gratis)

Ballz

Dette spillet kan være farlig vanedannende, der du skyter ut baller som skal treffe bokser med tall på.

Mobilspillene du kan kose deg med i juleferien

Tallet indikerer hvor mange ganger du må treffe boksen før den forsvinner, og etter hvert får du stadig flere baller, som gjør det hele ganske fengslende å se på.

Ballz for iOS (App store, gratis)
Ballz for Android (Play butikk, gratis)

The Witness

I 2008 lagde Indie-utvikler Jonathan Blow spillet Braid​, som var et svært kreativt plattformspill der man også måtte manpulere tiden.

Mobilspillene du kan kose deg med i juleferien

Blow har også laget The Witness, men nå handler det først og fremst om labyrinter. Du går rundt på ei øy der historien stadig avdekkes, og der du må løse labyrinter i stigende vanskelighetsgrad, der man blir introdusert til stadig nye «regler» for hvordan labyrinten løses.

Til tider svært utfordrende, og et spill som byr på mange timer med beroligende, men til tider - akk så frusterende gåteløsing. Utvikleren selv mener at gjennomsnittsspilleren bør klare spillet på 80 timer, og at under én prosent av spillerne vi klare en av oppgavene.

The Witness for iOS (App Store, kr 109,-)
The Witness for Android (Play butikk, kr 135,-)

Grid Autosport

Hvis du er glad i bilspill, er villig til å bla opp en hundrelapp og har 6 GB ledig plass på telefonen (!), finner du neppe et bedre bilspill enn Grid Autosport.

Vis mer Vis mer

Dette er altså den mobile utgaven av Codemasters' spill fra 2014 og inkluderer over 100 biler og baner. Grafikken er svært god, og kjøringen kan gjøres både ved å bruke finger på skjermen, gyrosensoren i telefonen eller en MFI-kompatibel håndkontroll.

Appen er fri for kjøp i app-oppgraderinger, men det ligger noen der som er gratis å laste ned, og det vil de forbli, skal vi tro utviklerne.

Grid Autosport for iOS (App store, kr 109,-)
Android-utgaven forventes for øvrig første kvartal 2018.

Human Resource Machine

– Human resource machine tror jeg er spillet jeg har spilt mest på telefonen det siste året, sier kollega Ole Petter og drar frem et spill som har passert under radaren hos undertegnede.

Mobilspillene du kan kose deg med i juleferien

Her skal du løse oppgaver ved å programmere roboter til å gjøre jobben for deg, så det er muligens litt «nerdy» for noen, men spillet skal ikke kreve noen programmeringskunnskaper på forhånd – alt lærer du i appen.

Skaperne er for øvrig de samme som står bak godbiten World of Goo.

Human Resource Machine for iOS (App Store, kr 55,-)
​Human Resource Machine for Android (Play butikk, kr 48,-)

Frost

I dette spillet går det rolig for seg, der du skal geleide en strøm av «stjerner» til ulike planeter.

Mobilspillene du kan kose deg med i juleferien

Alt du gjør er å trekke en strek dit du vil de skal fare, men etter hvert blir brettene mer avanserte, der du må tenke smart og være nøyaktig med fingeren.

Lyd og grafikk er veldig delikat på dette spillet, som gir en opplevelse litt utenom det vanlige.

Frost for iOS (App store, kr 55,-)

Brainful

Har du noen gang prøvd å lese opp hvilken farge et ord er skrevet i, selv om selve ordet er en annen farge? Det kan være ganske vanskelig; særlig når du er presset på tid.

Mobilspillene du kan kose deg med i juleferien

Brainful fungerer litt på samme måte - hver gang du trykker på én av de tre rennene, må du huske hvilken farge eller ikon du trykket på, siden det er kolonnen du skal trykke på neste gang.

Litt vanskelig å forklare, men det er gratis å laste ned, så prøv selv:

Brainful for iOS (App store, gratis)
Brainful for Android (Play butikk, gratis)

Thimbleweed Park

Til slutt en godbit for deg som var glad i eventyrspill på 80- og 90-tallet. Thimbleweed Park er nemlig laget av Ron Gilbert og Gary Winnick, hodene bak klassikere som Maniac Mansion og The Secret of Monkey Island.

Spillet følger opp med samme humor og grafikk som vi var vant med den gangen – denne gangen skal du etterforske et mord som har skjedd i byen Thimbleweed Park, og det gjør du på den gode gamle måten – med en håndfull verb på bunnen av skjermen.

Thimbleweed Park for iOS (App store, kr 109)
Thimbleweed Park for Android (Play butikk, kr 99,-)

Fant du ikke noe spennende, eller vil du bare ha flere gode tips? Her er en flere lignende listesaker:

10 mobilspill til påskeferien (2017)
9 spill til lange flyturer
5 brettspill til iPad
10 iPad-spill for barn

SAMLESIDE: Spill

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer