Mobilt bredbånd – her er det billigst

Skal du ha internett et sted der du hverken får fiber eller ADSL, kan 4G mobilt bredbånd være løsningen.

GODT ALTERNATIV: På hytta, eller på steder med dårlig tilgang på fiber og den slags, kan 4G-basert mobilt bredbånd være et godt alternativ. Foto: ALL OVER PRESS
GODT ALTERNATIV: På hytta, eller på steder med dårlig tilgang på fiber og den slags, kan 4G-basert mobilt bredbånd være et godt alternativ. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste av oss bor på steder med tilgang på kabel, kobber eller fiber, som gjør at man har gode muligheter for å få bredbånd med god hastighet hjemme.

Men ikke alle – mange steder finnes ikke den slags infrastruktur, og bor man langt fra en sentral, kan det være at man må ta til takke med sneglefart på nettlinja.

Det finnes dog andre muligheter for å få internett hjemme. Eller på hytta, for den saks skyld.

Blant dem er mobilt 4G-bredbånd, og der har det etter hvert blitt mange aktører. Men vær obs på hva du velger:

I enkelte tilfeller kan én aktør være mer enn tre ganger så dyr som en annen.

LES OGSÅ: Her er Norges billigste mobilabonnementer

▼ Hva er 4G-bredbånd?Begrenset med datakvoter

RUTER: Flere av aktørene vi har sett på i denne pristesten leverer 4G-rutere fra Huawei. Foto: Brynjulf Blix
RUTER: Flere av aktørene vi har sett på i denne pristesten leverer 4G-rutere fra Huawei. Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Ingen av aktørene vi har funnet tilbyr fri bruk – samtlige tilbyr abonnementer med ulike datapakker, der man kan betale for mer om man har brukt opp den månedlige kvoten.

Netthastigheten blir som regel satt ned til det absolutt minimale når man har brukt opp datakvoten – typisk tilsvarende en gammel ISDN-linje eller to; praktisk talt ubrukelig i 2016.

Prisene varierer ut fra hvor mye data du trenger per måned. Om du stort sett bare leser nettsider, bruker nettbank, hører litt på Spotify og den slags lett internettbruk, kan du klare deg med en mindre pakke, men ser du mye video over nett (Netflix, filmleie, nett-TV og så videre), er dette noe som er relativt tungt i forhold til databruk.

LES OGSÅ: Hva får jeg for en gigabyte?

Vi har sjekket prisene – også når man bruker for mye

Vi har sjekket prisene hos åtte ulike aktører som tilbyr 4G bredbånd. For hver av aktørene har vi sett på prisene for:

 • 5GB/måned – svært lite bruk, eller greit på hytta om du som regel er der 3-7 dager innenfor en måned.
 • 20GB/måned – sannsynligvis greit for deg som ikke ser noe særlig på nettvideo, eller om du også ser litt video når du er på hytta.
 • 50GB/måned – for deg med litt blandet bruk, men forstsatt moderat med nettvideo.
 • 100GB/måned – for familier, der det også er rom for en god porsjon nettvideo.
 • I tillegg har vi sett på hvor mye det koster deg å gå både 20 og 50 prosent over inkludert datakvote, og her er det, som vi skal se, dramatiske forskjeller.

  Altså i de tilfellene der du har brukt opp kvota henholdsvis fem eller ti dager før ny faktureringsperiode. Går du tom enda tidligere, bør du nok heller vurdere et dyrere abonnement i utgangspunktet.

  Alle priser er innhentet 13. januar 2016.

  5GB

  Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
  Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


  Her ser vi at både Chess, Telio og Nextgentel har den laveste prisen for 5GB data, til 149 kroner pr måned, men ingen av dem er billigst om du en gang i blant går over og trenger en gigabyte ekstra eller to.

  Spesielt tar Nextgentel 99 kroner ekstra per gigabyte, og går du 50 prosent over, trenger du tre av dem (= 8GB totalt).

  Det skal nevnes at Banzai, som kommer best ut av det for den som går over kvota, beregner prisen noe annerledes enn at du kjøper ekstra datapakker. I praksis oppgraderer du nemlig abonnementet og betaler en andel av prisdifferensen mellom abonnementene basert på hvor mange dager som er igjen i måneden. I våre regneeksempler har vi derfor regnet ut fra at du går tom henholdsvis fem og ti dager før måneden er avsluttet (som tilsvarer behov for 20 og 50 prosent ekstra data). I begge tilfeller får du egentlig 5GB (altså 100 prosent) ekstra, siden neste abonnement er på 10GB. Som kunde må du imidlertid huske å nedgradere abonnementet igjen før måneden er omme hvis ikke du ønsker å fortsette med det nye abonnementet.

  Merk også at Netcom-abonnementet har 7GB med data, men er hastighetsbegrenset på 10Mbit/s. Også Telenor-abonnementet er begrenset på 10Mbit/s, mens alle Onecalls abonnementer er begrenset på 20Mbit/s. Onecall-abonnementet over er for øvrig 10GB – selskapet tilbyr ikke 5GB som egen datakvote.

  20GB

  Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
  Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


  Igjen ser vi at trioen Chess, Telio og Nextgentel er billigst om du klarer å holde deg innenfor kvota, med 299 kroner i måneden.

  Så fort du går over, derimot, ser det ikke like rosenrødt ut, og med 99 kroner pr gigabyte koster det dyrt om du har et Nextgentel-abonnement – over tre ganger så mye som med Netcom-abonnementet.

  Både Netcom og Ice-abonnementene inkluderer her 30GB (de har ingen 20GB-abonnement), som gjør at de holder prisen på alle tre nivåene, og igjen ser vi at Banzai har lave ekstrakostnader for de som går over.

  Netcom har for øvrig begrenset hastigheten på 30Mbps på dette abonnementet (neppe noen stor begrensning for de fleste av oss), mens Telenor-abonnementet har 40Mbps som tak.

  50GB

  Nå begynner vi å bevege oss inn på nivåer som bør tilfredsstille en normal nettbruker, selv om heller ikke dette er spesielt mye om du ofte ser på nett-TV. Ironisk nok er det bare to aktører som tilbyr 50GB-pakker av de åtte vi har sett på – Netcom og Onecall:

  Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
  Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


  Mens du kan spare en femtilapp i måneden på å gå for Onecall her, ser vi at det fort blir dyrere å fylle på. Bruker du 50% ekstra en måned er det plutselig Onecall-abonnementet dobbelt så dyrt, med 299 kroner ekstra pr 10GB. Som nevnt er det også begrenset til 20Mbit/s, mens det på dette abonnementet er fri fart hos Netcom. Hvorvidt 20Mbit/s vil være en reell begrensning, avhenger selvsagt av mobildekningen der du bor.

  100GB

  Her har vi tre aktører: Netcom, Banzai og Chess. Med 100GB kan du strømme rundt 50 timer med Netflix i HD-kvalitet (se nederst i saken), forutsatt at mobilnettet er raskt nok der du bor, selvsagt.

  Her er prisene:

  Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
  Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


  Her er det Banzai som kan skilte med å være billigst for 100GB, men som du ser over, er de denne gangen dyrest om du går over kvota, der 10GB ekstra koster 299 kroner.

  Til sammenligning tar Netcom 199 kroner for hele 80GB ekstra, og må du ofte ty til det, har de også et eget 200GB-abonnement til 799 kroner i måneden – som eneste aktør.

  Det er verdt å merke seg at hos de fleste operatører forsvinner det resterende av ekstra datakvote når ny faktureringsperiode begynner, mens Ice.net lar dem levere videre slik at du får brukt dem når du går tom en annen gang. For enkelhets skyld har vi imidlertid forutsatt at du bruker opp den ekstra datakvoten i løpet av faktureringsperioden.

  Til orientering har Ice.net i disse dager en kampanje med 50 prosent rabatt de første 6 månedene (ved 12 måneders binding), men vi har valgt å regne med normal månedspris i eksemplene under.

  Men hva med ruter?

  I utgangspunktet er produktet du kjøper bare et SIM-kort med et tilknyttet data-abonnement, slik at du eventuelt må kjøpe en 4G-ruter ved siden av. Alle aktører selger dette separat; noen til redusert pris eller som nedbetaling mot at du binder deg i ett år:

  Netcom:
  1-899,- for 4G+ hjemmeruter avhengig av abonnement (12mnd binding)
  1-499,- for 4G+ miniruter avhengig av abonnement (12mnd binding)
  Ingen binding om du ikke trenger ruter.

  Banzai:
  1899,- for 4G hjemmeruter
  1199,- for 4G miniruter
  799,- for 4G-USB-modem til bruk i PC
  Ingen bindingstid.

  Telenor:
  199-799,- for 4G+ miniruter avhengig av abonnement (12mnd binding)
  199-1699,- for 4G+ hjemmeruter avhengig av abonnement (12mnd binding)
  99-799,- for 4G hjemmeruter avhengig av abonnement (12mnd binding)

  Ice.net:
  1-499,- for 4G hjemmeruter avhengig av abonnement (12mnd binding)
  1-299,- for 4G miniruter avhengig av abonnement (12mnd binding)

  Chess:
  1899,- for 4G+ hjemmeruter (evt 99,- kontant og nedbetaling over 12 måneder)
  1587,- for 4G+ miniruter (evt 399,- kontant og nedbetaling over 12 måneder)
  Nedbetaling av ruter gir bindingstid på Chess-abonnementet.

  Telio:
  1,- for 4G miniruter (12mnd binding)
  299,- for 4G minuruter – uten binding.

  NextGenTel:
  1,- for 4G miniruter (12mnd binding)
  599,- for miniruter – uten binding.

  Onecall
  0,- for 4G miniruter (12mnd binding)
  699,- for 4G miniruter – uten binding, eller om du avslutter abonnementet før 12 måneder.

  Her finner du Dinsides rutertester

  Konklusjon

  Du skal ha ganske klar oversikt over hvor mye data du trenger i måneden for å gjøre det riktige valget om du er i markedet for mobilt bredbånd, for som vi har sett – på alle de fire nivåene vi har sjekket priser, er det slik at de som er billigst i utgangspunktet ikke er billigst om man tråkker over streken og må fylle på med ekstra datapakker.

  Om du (eller andre familiemedlemmer) ser mye på Netflix og andre videotjenester, spises gigabytene veldig fort opp, og til slik bruk, som i dag vel kan ansees som ganske normalt nettbruk hjemme, vil vi tipse deg om at de minste abonnementene ikke er tilstrekkelig. Det trenger ikke bare å være nettvideo heller – kjøper man for eksempel spill over nett via PlayStation eller Xbox, kan nedlastingen fort være på 20-30GB for ett spill.

  Med andre ord – å bruke 4G hjemme kan fort bli vesentlig dyrere enn kabel, fiber, ADSL eller hva det måtte være. Fordelen er selvsagt at du kan ta det med deg på tur, og for mange kan det være det eneste reelle alternativet som gir god nok fart.

  LES OGSÅ: Lønner det seg å kjøpe iPhone til én krone?

  Nettvideo bruker mye data

  STJELER GIGABYTE: Netflix i HD-kvalitet bruker drøye 2 gigabyte i timen. I absolutt beste kvalitet (4K) går det med fem ganger så mye. Foto: NETFLIX
  STJELER GIGABYTE: Netflix i HD-kvalitet bruker drøye 2 gigabyte i timen. I absolutt beste kvalitet (4K) går det med fem ganger så mye. Foto: NETFLIX Vis mer


  Som du ser over er minstekravet for å se Netflix i HD 5Mbps, som da tilsvarer drøye 2GB i timen. Et par timer Netflix i HD-kvalitet hver kveld tilsvarer med andre ord godt over 100GB i løpet av en måned. Tar du til takke med lavere bildekvalitet, kan du bruke ned mot 1/3 av datatrafikken.

  Til sammenligning vil to timer med Spotify-musikk i høyeste kvalitet (320Kbps) hver dag tilsvare 8,6GB i løpet av en måned.

  LES OGSÅ: Slik får du hele Netflix-utvalget

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer