Mobilteknologiens ABC

GSM, GPRS, EDGE og HSDPA - nettverksteknologien du møter i mobilverdenen kan være en smule forvirrende. Her er en kjapp innføring.

Publisert
Sist oppdatert

Vi som til daglig jobber med teknologi glemmer av og til at ikke riktig alle har like god tid eller mulighet til å sette seg inn i alle ord og uttrykk som det vi har.

Og da hender det jo at vi slenger om oss med ord og forkortelser vi kanskje ser på som selvfølgeligheter, men som tilhører en sjanger der ikke alle andre er like godt bevandret.

Så her har vi prøvd å samle og forklare de fleste av begrepene vi bruker når det gjelder mobilnettverk.

Men først, litt historikk:

Nordisk MobilTelefoni eller Nordisk MobilTelefonsystem var den første generasjonen helautomatiske mobilnettverk og basert på analog teknologi.

NMT kjørte på to forskjellige frekvensbånd: 450 og 900 MHz, og ble derfor kalt henholdsvis NMT-450 og NMT-900. Førstnevnte hadde sin styrke i lang rekkevidde, noe som var en fordel på en tid der ikke akkurat basestasjonene står så tett som i dag. NMT-900 ble i stor grad opprettet på grunn av et overbelastet NMT-450.

Her i landet ble NMT-900 lagt ned i 2001, mens NMT-450 holdt stand ut 2004.

Frekvensbåndet på 450 MHz ble dog lisensiert bort til Nordisk Mobiltelefon Norge AS, som i dag driver en ren mobil bredbåndstjeneste kalt ICE. (Mer om dette lenger ned i artikkelen.)

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer