HTC U 11 lansert

Mobiltelefonen du kan klemme på

Og HTC hevder at kameraet er det beste noensinne.

MERKER AT DU KLEMMER: Her klemmer vi rundt HTC U 11, som indikeres av de buede feltene på sidene av skjermen. Foto: Pål Joakim Pollen
MERKER AT DU KLEMMER: Her klemmer vi rundt HTC U 11, som indikeres av de buede feltene på sidene av skjermen. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(København) 16. mai 2017 fyller HTC 20 år, og i den anledning lanserer taiwaneserne en ny toppmodell – HTC U 11. Vi fikk prøve telefonen på et pressearrangement i København allerede før helga.

Det som først og fremst er spesielt med HTC U 11, er at telefonen kan oppdage at du klemmer på den og utføre funksjoner deretter; en funksjon HTC har døpt «Edge sense».

Dessuten hevder HTC at kameraet skal være det beste på markedet, som angivelig får en ny toppscore hos DxOMark når den testen publiseres.

Ny klemmefunksjon

I videosnutten under ser du hvordan vi først starter kameraet og deretter knipser et bilde – kun ved å klemme på telefonen:

Om du vil, kan du tilordne andre funksjoner til klemmingen, som å starte en bestemt app, tenne lommelykta eller den slags. Telefonen kan skille mellom kort og lang klemming.

Dessuten blir funksjonen kompatibel med alle Android-apper, der du selv kan angi hvor på skjermen du vil at funksjonen skal «trykke» når du klemmer på telefonen; for eksempel å trykke på utløserknappen til Snapchat eller lignende.

Teknologien er basert på lydsignaler og fungerer kun på et cirka 5 cm stort område på nedre halvdel av telefonen. Da vi spurte om det kunne være mulig å bruke denne teknologien også til å låse opp telefonen, eller tilordne ulike funksjoner til ulike klemmepunkter, hevdet teknikeren vi pratet med at det ikke ville være mulig.

TREKLØVER: Dette er henholdsvis blå, hvit og sort utgave av HTC U 11. I tillegg lanseres telefonen i «amazing silver» og rød farge. Kun sort og sølv kommer til Norge, dog. Foto: Pål Joakim Pollen
TREKLØVER: Dette er henholdsvis blå, hvit og sort utgave av HTC U 11. I tillegg lanseres telefonen i «amazing silver» og rød farge. Kun sort og sølv kommer til Norge, dog. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Pusseklut med i esken

Baksiden på HTC U 11 er i glass, med et såkalt «liquid surface design», som gjør at fargen varierer noe basert på hvordan lyset treffer den. Det ser pent ut, men baksiden er også særdeles mottakelig for fingeravtrykk, så det er nok ikke uten grunn at det følger med en pusseklut i esken.

Telefonen lanseres i fem farger totalt, men kun to av dem vil bli tilgjengelig i Norge ved salgsstart i begynnelsen av juni. Det er den såkalte «amazing silver»-varianten (som glimret med sitt fravær på pressearrangementet), samt den sorte varianten. Vi likte godt den blå utgaven, og telefonen kommer også i rød og en hvit, nesten perleaktig utgave.

Topp maskinvare

HTC har ikke spart på stort med tanke på maskinvaren i HTC U 11. Prosessoren er Qualcomms nye toppmodell, Snapdragon 835, og telefonen er ellers utstyrt med 64 GB lagringsplass, 4 GB arbeidsminne og støtte for minnekort. Den er dessuten IP67-sertifisert, som betyr at den er vannresisent.

Skjermen måler 5,5 tommer over diagonalen og har QHD-oppløsning (2560x1440). Batteriet er på 3.000 mAh, og telefonen lades med USB-C (Quick charge 3.0). For ordens skyld kjører telefonen siste utgave av Android versjon 7.1.1.

Verdt å merke seg er imidlertid at HTC U 11 ikke har noen 3,5mm-lydutgang, men at en overgangskabel fra USB-C følger med i esken, altså på samme måte som på iPhone 7-modellene. Denne inneholder da typisk også en DAC (digital-til-analog-konverterer), og HTC hevdet at også denne skulle holde høy kvalitet.

INGEN LYDUTGANG: HTC har valgt å droppe 3,5mm-utgangen også i U 11, så den leveres nå via USB-C. En overgangskabel følger dog med i esken. Foto: Pål Joakim Pollen
INGEN LYDUTGANG: HTC har valgt å droppe 3,5mm-utgangen også i U 11, så den leveres nå via USB-C. En overgangskabel følger dog med i esken. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Fokus på lyd

Lyd har lenge vært HTCs varemerke, der One-modellene spesielt har hatt svært gode eksterne høyttalere. Det videreføres i U 11, der høyttalerne i tillegg gir ekstra lyd ved hjelp av vibrasjoner i hele telefonen.

Med i esken får du også et par solide ørepropper med aktiv støydemping og tilpasning av lyden basert på ekko fra øregangene. Via software kan du også ta en lyttetest for å tilpasse lyden ytterligere, på samme måte som adapt sound-funksjonen fra Samsung.

HTC U 11 har dessuten flere mikrofoner som er i stand til å fange 360-graders lyd, og der mikrofonene skal være svært følsomme. Dermed kan du bruke stemmestyringsfunksjoner selv om du sitter på god avstand fra telefonen.

«Best camera ever»

HTC var ikke beskjedne da de presenterte U 11 og hevder at telefonen har det beste kameraet noensinne, som angivelig vil få toppscore hos DxOMark når testen publiseres med 90 poeng; ett poeng foran Google Pixel XL.

Og på papiret ser det slett ikke verst ut. Blenderen på hovedkameraet er f/1,7; det mest lyssterke objektivet på markedet sammen med Samsungs S7- og S8-modeller. Hovedkameraet har optisk bildestabilisering, 12 megapiksler oppløsning og pikselstørrelse på 1,4µm. Det skal også ha rask autofokus.

Frontkameraet har f/2,0 i lysstyrke, 16Mp oppløsning og vidvinkel på 150 grader som gjør at du får med mye i bildet.

DET BESTE? Ifølge HTC skal U 11 ha det beste mobilkameraet på markedet. Det skal vi selvsagt se nærmere på når vi får telefonen inn til test. Foto: Pål Joakim Pollen
DET BESTE? Ifølge HTC skal U 11 ha det beste mobilkameraet på markedet. Det skal vi selvsagt se nærmere på når vi får telefonen inn til test. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Rett rundt hjørnet

HTC U 11 har kort tid fra annonsering til lansering og skal være klar til salg allerede i begynnelsen av juni.

Veiledende pris her til lands blir 7.190 kroner, og det forventes en utgave med plass til to SIM-kort senere i år.

Vi har selvsagt bestilt et testeksemplar og kommer tilbake med vår dom rundt lansering.

LES OGSÅ:
Hei Apple, 2017 ringer og spør om dere vil være med?
Plugg i mobilen, og vips, så har du en PC!

Reiseomkostningene til denne reportasjen er dekket av HTC. Les mer her

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer