Mørke GPS-skyer i sikte

Forsinkelser skaper store problemer for det amerikanske flyvåpenet - og kanskje også for deg.

EN ILLUSTRASJON: Det er ikke slik at GPSen i bilen din vil knekke i bokstavelig forstand, men den kan bli upålitelig hvis de verste prognosene slår til.
EN ILLUSTRASJON: Det er ikke slik at GPSen i bilen din vil knekke i bokstavelig forstand, men den kan bli upålitelig hvis de verste prognosene slår til. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alle vet at meterologenes langtidsvarsel må tas med minst én klype salt, i noen tilfeller snakker vi en hel pose. Så når den amerikanske, statlige forvaltningsrevisjonen, GAO, legger fram en advarende rapport for kongressen om GPS-systemets umiddelbare framtid, er det verdt å ha i bakhodet at mye av innholdet altså er en prognose.

Ifølge Guardian gir likevel mye av det revisjonen nylig presenterte grunn til bekymring - og problemene kan vise seg allerede neste år.

Svikt i 2010?

Det amerikanske flyvåpenet har siden tidlig på 90-tallet vært ansvarlig for vedlikehold og drift av det globale satelittnavigasjonssystemet vi i dag best kjenner via de tre bokstavene GPS, men ifølge rapporten har en kombinasjon av vanskjøtsel og manglende investeringer medført at flere av de viktigste GPS-satelittene delvis står i fare for å svikte allerede neste år.

Les også: På jakt etter ny GPS? Sjekk testene her!

- Det er uvisst om luftvåpenet vil være i stand til å anskaffe nye satelitter tidsnok til å avverge avbrudd og forstyrrelser av dagens GPS-tilbud, står det blant annet i rapporten, som legger til at hvis det ikke tas affære vil situasjonen få negative konsekvenser for "noen militære operasjoner og noen sivile brukere".

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer