Mørke GPS-skyer i sikte

Forsinkelser skaper store problemer for det amerikanske flyvåpenet - og kanskje også for deg.

EN ILLUSTRASJON: Det er ikke slik at GPSen i bilen din vil knekke i bokstavelig forstand, men den kan bli upålitelig hvis de verste prognosene slår til.
EN ILLUSTRASJON: Det er ikke slik at GPSen i bilen din vil knekke i bokstavelig forstand, men den kan bli upålitelig hvis de verste prognosene slår til. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alle vet at meterologenes langtidsvarsel må tas med minst én klype salt, i noen tilfeller snakker vi en hel pose. Så når den amerikanske, statlige forvaltningsrevisjonen, GAO, legger fram en advarende rapport for kongressen om GPS-systemets umiddelbare framtid, er det verdt å ha i bakhodet at mye av innholdet altså er en prognose.

Ifølge Guardian gir likevel mye av det revisjonen nylig presenterte grunn til bekymring - og problemene kan vise seg allerede neste år.

Svikt i 2010?

Det amerikanske flyvåpenet har siden tidlig på 90-tallet vært ansvarlig for vedlikehold og drift av det globale satelittnavigasjonssystemet vi i dag best kjenner via de tre bokstavene GPS, men ifølge rapporten har en kombinasjon av vanskjøtsel og manglende investeringer medført at flere av de viktigste GPS-satelittene delvis står i fare for å svikte allerede neste år.

Les også: På jakt etter ny GPS? Sjekk testene her!

- Det er uvisst om luftvåpenet vil være i stand til å anskaffe nye satelitter tidsnok til å avverge avbrudd og forstyrrelser av dagens GPS-tilbud, står det blant annet i rapporten, som legger til at hvis det ikke tas affære vil situasjonen få negative konsekvenser for "noen militære operasjoner og noen sivile brukere".

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.