Låse opp mobil med munnbind?

Munnbind gir mobiltrøbbel

Moderne smartmobiler har ansiktsopplåsing, men det fungerer ikke med munnbind. Eller?

NYTT PROBLEM: Bruken av munnbind har skapt nye utfordringer hva gjelder mobilsikkerhet. Foto: Kirsti Østvang
NYTT PROBLEM: Bruken av munnbind har skapt nye utfordringer hva gjelder mobilsikkerhet. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ansiktsopplåsing på mobilen er praktisk fordi det gjør at vi slipper å taste inn den hersens koden hver gang vi skal låse den opp.

Men nå som det begynner å komme munnbind-påbud her til lands, opplever mange at det plutselig ikke virker.

Må ha nese og munn

Naturlig nok, kan man jo kanskje si. Apples ansiktsgjenkjenningsteknologi, FaceID, krever at øyne, nese og munn skal være synlig for at det skal kunne fungere. Og det har man jo ikke med munnbind.

I mai kom Apple med en oppdatering til iPhone, iOS 13.5, som skulle gjøre det enklere for dem som bruker munnbind å låse opp mobilen.

Dessverre korter den bare ned på antall mislykkede forsøk på å registrere ansiktet før den går rett til kodeopplåsning hvis den oppdager at du har munnbind på.

Det finnes en hack

I utgangspunktet skal det ikke være mulig å registrere et nytt utseende i FaceID med munnbind på. Da vi prøvde, fikk vi bare beskjed om at «ansiktet er tildekket».

SKAL IKKE GÅ: Denne meldingen får du om du prøver å registrerer ansiktet ditt med munnbind på iPhone. Skjermbilde: Kirsti Østvang
SKAL IKKE GÅ: Denne meldingen får du om du prøver å registrerer ansiktet ditt med munnbind på iPhone. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Ifølge Business Insider skal Tencent Security Xuanwu Lab skal ha funnet en «omvei» som gjør at du kan bruke FaceID med munnbind på likevel.

Trikset innebærer at du registrerer FaceID mens du holder munnbindet over bare halve ansiktet ditt (altså at du bretter det i to og holder det opptil ansiktet ditt). Sørg for at nesen og munnen din er synlig på den delen som ikke er tildekket.

Det kan være litt knotete å få til; vi måtte prøve flere ganger før ansiktet vårt ble registrert. Men det gikk til slutt, og trikset virka! Riktignok fungerer det ikke bestandig; det er litt avhengig av vinkel på telefonen.

HALVT MUNNBIND: Prøv å registrere ansiktet ditt med FaceID eller annen annen ansiktsopplåsing med et munnbind som dekker halve ansiktet ditt. Foto: Kirsti Østvang
HALVT MUNNBIND: Prøv å registrere ansiktet ditt med FaceID eller annen annen ansiktsopplåsing med et munnbind som dekker halve ansiktet ditt. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Andre som har prøvd har ikke fått det til å fungere. Ifølge det kinesiske nettstedet Abacus News advarer dessuten Tencent at det kan svekke sikkerheten på din iPhone når ikke hele ansiktet ditt må vises for at telefonen skal låses opp. Altså kan man se for seg at dette kan misbrukes.

- Så kanskje en kode ikke er så ille likevel, sier de i en YouTube-video.

Ifølge AndroidAuthority skal for øvrig Tencents triks også fungere med Android-telefoner. De fikk det til å virke med Huawei Mate 20 Pro.

FALSKE MUNNBIND: Disse tegnene skal du se etter når du kjøper munnbind. Video: Kristin Sørdal / Dinside. Klipp: Ingebjørg Iversen Vis mer

Gikk viralt med munnbind-påfunn

Så kan det tenkes at mobilprodusentene etter hvert vil komme opp med måter å sørge for sikker ansiktsopplåsing også med munnbind.

Frem til da må kan kanskje nøye med seg med Danielle Baskins noe spesielle munnbind. Tidligere år lanserte hun «Face ID mask» som en spøk. Dette var et et kirurgisk munnbind av typen N95 hvor man kunne få sitt eget ansikt printet på. Maska gikk viralt og etter å ha lansert en nettside i juni mottok hun 25.000 bestillinger.

Det resulterte i at hun likevel valgte å åpne for muligheten for folk å bestille munnbindene. På grunn av mangelen på kirurgiske munnbind gikk hun over til tøymunnbind. De kan fremdeles ikke kjøpes, men det er mulig å melde sin interesse fra nettsiden https://maskalike.com/.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer