Vi har prøvd iOS 13

Mye å glede seg til i Apples iPhone-oppdatering

Her er noen av våre favoritt-nyheter i høstens store oppdatering.

NÅ SER DET MØRKT UT: Slik blir iPhone med mørk modus i iOS 13. Foto: Kirsti Østvang
NÅ SER DET MØRKT UT: Slik blir iPhone med mørk modus i iOS 13. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Til høsten kommer Apples store oppdatering til iPhone, iOS 13. Den nye versjonen av operativsystemet kommer med haugevis av store og små nyheter.

Vi har tatt en sniktitt på iOS-oppdateringen, som det forventes at kommer en gang i løpet av september.

Kan prøves allerede nå, men ...

Er du registrert utvikler, kan du prøve ut en betaversjon av iOS 13 allerede nå. Apple slapp betaversjon nummer to av oppdateringen i går, og her dukket det opp noen nye funksjoner som ikke var med i første utgave.

I utgangspunktet kan hvem som helst registrere seg som utvikler hos Apple, mot betaling. I løpet av juli vil selskapet imidlertid slippe en åpen testversjon av iOS 13 for alle iOS-brukere - helt gratis.

Vi anbefaler alle som er fristet til å prøve den kommende oppdateringen å vente til da, for den er trolig mer stabil enn den utviklere nå har fått tilgang på.

Som Apple selv skriver på sine utviklernettsider:

Mye å glede seg til i Apples iPhone-oppdatering

Kan du installere?

For hver nye versjon av iOS, oppdaterer Apple sin liste over enheter som operativsystemet kan installeres på.

Når det gjelder iPhone, er følgende modeller kompatible med iOS 13:

 • iPhone X/Xs, iPhone Xs Max, iPhone Xr
 • iPhone 8, iPhone 8 Plus
 • iPhone 7, iPhone 7 Plas
 • iPhone 6s, iPhone 6s Plus
 • iPhone SE
 • iPod touch (7. generasjon)

iPad, da? Med iOS 13 har nemlig Apples nettbrett fått sitt «eget» operativsystem, iPad OS. Vi skal se nærmere på denne i en egen artikkel.

 • 12,9-tommer iPad Pro, 11-tommer iPad Pro, 10,5-tommer iPad Pro, 9,7-tommer iPad Pro
 • iPad (6. generasjon), iPad (5. generasjon)
 • iPad mini (5. generasjon), iPad mini 4
 • iPad Air (3. generasjon), iPad Air 2

Bedre ytelse

Da Apple slapp iOS 12 i fjor, var «gjennomgående forbedret systemytelse» en av de viktigste nyhetene. Dette kom etter mye trøbbel med den foregående oppdateringen, iOS 11.

Apple har fortsatt fokus på ytelse i iOS 13. Blant annet lover de at FaceID skal være 30 prosent kjappere, mens apper skal starte dobbelt så raskt som før.

Hvor stor forbedring du vil oppleve, vil nok variere ut fra hva slags enhet du har. Forskjellen var for eksempel mer merkbar på vår 12,9 tommer iPad Pro enn vår iPhone Xs Max.

Mørk modus

Flere og flere enheter støtter nattmodus som er litt mer skånsom mot øynene. I fjor høst kom det til macOS, og i iOS 13 er det en av de store nyhetene.

Nattmodus, eller mørk modus som det også blir kalt, vil gjøre det mer behagelig å bruke iPhone og iPad på kvelden.

OLED-skjermer trekker dessuten mindre strøm når de viser svart innhold. Det bør bety at man vil kunne se forbedringer i batteritiden på blant annet iPhone Xs og Xs Max. Merk imidlertid at Apple ikke har nevnt dette spesifikt.

For å aktivere mørk modus, må du gå til Innstillinger > Skjerm og lysstyrke. Øverst kan du velge om du vil ha lyst eller mørkt utseende. I tillegg kan du velge om det skal aktiveres automatisk, enten fra solnedgang til soloppgang eller et egendefinert tidspunkt.

BYTTE UTSEENDE: Fra innstillingene kan du bytte fra lyst til mørkt utseende. Du kan også velge å bytte automatisk mellom de to ut fra tiden på døgnet. Skjermbilde: Kirsti Østvang
BYTTE UTSEENDE: Fra innstillingene kan du bytte fra lyst til mørkt utseende. Du kan også velge å bytte automatisk mellom de to ut fra tiden på døgnet. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Når du skrur på mørkt utseende, blir det som tidligere var hvitt og lysegrått, svart og mørkegrått. Det er ikke så mye å si om det utover at det fungerer som forventet.

Det er imidlertid ingen tredjepartsapper som støtter mørk modus ennå, selv om det finnes apper som har hatt det fra før av, for eksempel Facebook Messenger. Apples egne apper støtter det riktignok.

MØRKE INNSTILLINGER: Her er Innstillinger-appen i henholdsvis lys og mørk modus. Skjermbilde: Kirsti Østvang
MØRKE INNSTILLINGER: Her er Innstillinger-appen i henholdsvis lys og mørk modus. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer
MØRK MAIL: Apples egne apper støtter mørk modus, her er Mail-appen. Skjermbilde: Kirsti Østvang
MØRK MAIL: Apples egne apper støtter mørk modus, her er Mail-appen. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer
NY DOCK OG BAKGRUNNER: Til og med Dock-linjen nederst på hjemskjermen er mørk. Apple byr også på nye bakgrunner som tilpasser seg etter hvilken modus du bruker. Skjermbilde: Kirsti Østvang
NY DOCK OG BAKGRUNNER: Til og med Dock-linjen nederst på hjemskjermen er mørk. Apple byr også på nye bakgrunner som tilpasser seg etter hvilken modus du bruker. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Apple har for øvrig laget fire nye bakgrunner som forandrer utseende basert på om du bruker lyst eller mørkt utseende. Du kan også skru på slik at den vanlige bakgrunnen din tones ned i mørk modus.

Bedre Bilder-app

Flere Apple-apper har fått en oppgradering i iOS 13:

 • Påminnelser-appen har fått et helt nytt brukergrensesnitt (så kanskje noen endelig kommer til å bruke den),
 • Notater-appen har noen kjekke nye funksjoner, som gallerivisning av notater og muligheten til å dele notat-mapper med andre.
 • Kart-appen har fått en ny Google Street View-lignende funksjon kalt Look Around.

En annen app som har fått et redesign i iOS 13 er Bilder-appen.

I et forsøk på å gjøre bilder enklere å finne, har de gjort om den første Bilder-fanen, slik at du i stedet for å bare se «Alle bilder», kan organisere de etter «År», «Måneder» og «Dager».

NYE KATEGORIER: Bilder sorteres på en ny måte i iOS 13, med forskjellig størrelse på miniatyrvisningen. Med et hardt trykk på et bilde, får du også opp en ny meny. Skjermbilde: Kirsti Østvang
NYE KATEGORIER: Bilder sorteres på en ny måte i iOS 13, med forskjellig størrelse på miniatyrvisningen. Med et hardt trykk på et bilde, får du også opp en ny meny. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

I «Alle bilder»-visningen er det nå mulig å zoome inn og ut av rutenett-visningen av bildene. Hvis du synes det er mange små bilder som er vanskelige å se, kan du zoome inn for å få færre, men større bilder.

BEDRE BILDEREDIGERING: Apple har ryddet opp i verktøyene, så det er lettere å justere ulike innstillinger på et bilde. Du kan til og med justere autoforbedringsmodusen om du ikke liker forslaget du får opp. Skjermbilde: Kirsti Østvang
BEDRE BILDEREDIGERING: Apple har ryddet opp i verktøyene, så det er lettere å justere ulike innstillinger på et bilde. Du kan til og med justere autoforbedringsmodusen om du ikke liker forslaget du får opp. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Går du til «Dager», vil du få opp en annen type visning, hvor bildene vises frem i ulike størrelser. Mobilen analyserer visstnok alle bildene fra den angitte dagen, og vil skjule alle bilder som er skjermbilder eller bilder av tekst.

Du vil så bli presentert med det beste bildet fra en gruppe med relaterte bilder. Live Photos-bilder og videoer vil også spilles av automatisk.

Redigeringsverktøyet i Bilder-appen har også blitt forbedret. Apple har gjort det lettere å gjøre justeringer på et bilde.

I stedet for å måtte grave i tre knapper for lys, farge og svart/hvitt, finner du alle kontrollene på et overordnet nivå. Du kan enkelt justere eksponering, kontrast og så videre ved å dra fingeren langs en glidebryter. Selv autoforbedringsfunkskonen kan du nå tilpasse selv i ettertid.

Du kan dessuten justere intensiteten på de innebygde filtrene om du ønsker.

De samme nye verktøyene er også tilgjengelig til videoer. For øvrig blir det endelig også mulig å rotere videoer om du har filmet i feil retning.

På tide #1: Ny volumkontroll

Har du også irritert deg over volumkontrollen som legger seg midt på skjermen når du skal skru opp eller ned lyden mens du for eksempel ser på video? I iOS 13 har Apple endelig fikset dette problemet ved å lage en helt ny volumkontroll.

I stedet for at det spretter opp en boks midt på skjermen med en stiplete linje som indikerer lydnivået, dukker det nå opp en stolpe på venstre side av skjermen (ved siden av volumknappene) som når du skrur lyden opp eller ned, blir enda smalere enn opprinnelig størrelse.

Vi skal innrømme at vi ikke er blitt helt vant til den ennå, men en kjekk ting er at du kan justere lydnivået ved å dra opp eller ned på den på skjermen; du må ikke trykke på sideknappene på mobilen.

Setter du iPhone på lydløs, spretter det opp en liten boks i toppen på skjermen hvor du kan se om du satte «Silent Mode» enten av eller på.

På tide #2: Raskere Wi-Fi-bytte

Med iOS 13 fikser også Apple en stor irritasjon, nemlig at du må inn i innstillingene for å bytte trådløst nettverk eller koble til en Bluetooth-enhet.

Nå er det bare å åpne kontrollsenteret, trykke hardt på for eksempel Wi-Fi-knappen, deretter trykke hardt på Wi-Fi-knappen igjen, og så vil du få opp en liste over tilgjengelige trådløse nettverk du kan koble til.

GÅ VIA KONTROLLSENTERET: iOS 13 har Apple endelig gjort det mulig å bytte Wi-Fi-nettverk via kontrollsenteret. Klikk for større bilde.
GÅ VIA KONTROLLSENTERET: iOS 13 har Apple endelig gjort det mulig å bytte Wi-Fi-nettverk via kontrollsenteret. Klikk for større bilde. Vis mer

Bruker du Memoji?

CHATTEPROFIL: Du kan lage din egen brukerprofil i iMessage i iOS 13. Så kan du velge hvem som skal kunne se den. Skjermbilde: Kirsti Østvang
CHATTEPROFIL: Du kan lage din egen brukerprofil i iMessage i iOS 13. Så kan du velge hvem som skal kunne se den. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Da Apple lanserte iPhone X i 2017, introduserte de også «Animoji», hvor du kan lage en animert emoji ved hjelp av frontkameraet på mobilen. I fjor kom de med «Memoji», som hvor du kunne lage en Animoji av deg selv.

Så hva er nytt på denne fronten i iOS 13? I Meldinger-appen er det kommet en en ny profil-funksjon som vil la deg automatisk dele navn og bilde, eller Animoji/Memoji, slik at det skal bli enklere for andre å se hvem de chatter med.

Oppdateringen byr også på flere tilpasningsmuligheter for memojiene dine, inkludert ny sminke, øyeskygge, leppestift, tenner, øreringer, hår, hatter, briller og til og med AirPods.

FLERE MULIGHETER: I tillegg til at du kan tilpasse memojien din enda mer i iOS 13, kan du også få et sett med helt egne «klistremerker» som du kan sende til andre i for eksempel Facebook Messenger. Skjermbilde: Kirsti Østvang
FLERE MULIGHETER: I tillegg til at du kan tilpasse memojien din enda mer i iOS 13, kan du også få et sett med helt egne «klistremerker» som du kan sende til andre i for eksempel Facebook Messenger. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Du kan også lage «klistremerker» av din memoji, hvor du får et sett med bilder av karakteren din i ulike settinger og ansiktsuttrykk som du kan dele med andre.

Kanskje det beste: Memojier blir nå tilgjengelig på alle enheter med en A9-brikker eller nyere, ikke bare de som har det såkalte TrueDepth-dybdekameraet (som gjør det mulig å låse opp enheten med ansiktet, altså Face ID).

Sveipeskriving, men ikke på norsk

Såkalte sveipetastatur, altså hvor du bare kan dra fingeren over tastaturet uten å løfte den fra skjermen for å skrive ord, har eksistert på Android-mobiler i nærmere ti år.

Da Apple lanserte iOS 8 i 2018 åpnet de imidlertid for at brukerne kunne installere tredjepartstastaturer, deriblant de populære Android-variantene Swype og Swiftkey.

I iOS 13 introduserer Apple endelig sin egen løsning, som de kaller «Slide to Type». Den fungerer mer eller mindre som andre sveipetastatur, men for øyeblikket fungerer den dessverre kun med engelsk tastatur. Det kan selvsagt endres frem til lanseringen i september.

IKKE PÅ NORSK: Apples nye sveipetastatur fungerer kun med engelsk. Den norske utgaven har heller ikke støtte for ord-forslag, som befinner seg over selve tastene på dette skjermbildet.
IKKE PÅ NORSK: Apples nye sveipetastatur fungerer kun med engelsk. Den norske utgaven har heller ikke støtte for ord-forslag, som befinner seg over selve tastene på dette skjermbildet. Vis mer

Andre tastatur-relaterte nyheter

For øvrig har Apple gjort noen kjekke endringer relatert til tastaturet og tekstbehandling i iOS 13. Kort oppsummert er det blitt enda lettere å håndtere tekst i for eksempel Notater-appen.

 • Du kan nå dobbelltrykke på et ord for å markere det. Så kan du dra fingeren til siden for å markere mer tekst.
 • Du kan markere en hel setning ved å trykke tre ganger.
 • Vår favoritt: Nå kan du bare ta tak i markøren for å flytte den rundt hvor du vil i teksten.
 • For å angre på siste redigering, kan du nå sveipe med tre fingre (tidligere MÅTTE du riste på selve enheten).

Det er flere nye fingerbevegelser:

 • Kopier: knip innover med tre fingre
 • Klipp ut: dobbelt-knip innover med tre fingre
 • Lim: knip utover med tre fingre
 • Gjør om likevel: sveip til høyre med tre fingre
 • Snarvei-meny: trykk på skjermen med tre fingre

Ellers har Apple laget en separat knapp for emoji- og globus-knappen på tastaturet. Trykker du på globus-knappen, kan du bytte mellom de ulike tastaturene/språkene du har installert, og tidligere kom du til emoji-tastaturet herfra. Nå slipper du denne vekslingen om du vil skrive emojier.

Og til slutt: de nye memoji-klistremerkene er dessuten blitt tilgjengelige rett fra emoji-tastaturet.

NYTT I TASTATURET: I iOS 13 får du emoji-tastaturet i en helt egen knapp om du har flere språk installert. Memoji-klistremerkene blir også tilgjengelig rett fra tastaturet i alle apper. Skjermbilde: Kirsti Østvang
NYTT I TASTATURET: I iOS 13 får du emoji-tastaturet i en helt egen knapp om du har flere språk installert. Memoji-klistremerkene blir også tilgjengelig rett fra tastaturet i alle apper. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

«Hvor er …?»

NY APP: Apple har samlet all sporingsfunksjonalitet i en felles app. Nå kan den også finne iPhone-en din selv om den ikke er på nettet. Skjermbilde: Kirsti Østvang
NY APP: Apple har samlet all sporingsfunksjonalitet i en felles app. Nå kan den også finne iPhone-en din selv om den ikke er på nettet. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Når man installerer iOS 13, dukker det opp en splitter ny app på hjemskjermen på norsk kalt «Hvor er …?» - på engelsk heter den «Find My».

Her har Apple slått sammen to gamle apper, «Finn iPhone» og «Finn venner» som i praksis gjør det samme, sporer opp henholdsvis iPhone og andre Apple-enheter eller venner.

Den nye appen ser i det store og hele ut som de gamle appene, men det er én fane for personer og en annen for enheter.

Apple introduserer imidlertid en ny funksjon som skal gjøre det mulig å finne en stjålet iPhone, iPad eller Mac selv om den ikke er koblet til Wi-Fi eller mobilnettet.

Den fungerer slik at en tapt enhet sender ut Bluetooth-signaler som kan plukkes opp av andre Apple-enheter som finnes der ute, og via dem vil du få informasjon om hvor den befinner seg. Ifølge Apple er den laget med såkalt ende-til-ende-kryptering, slik at ingen andre enn deg kan få tilgang til dataene. Du må ha dessuten minst to Apple-enheter for at det skal fungere.

Nytt i Helse: Syklus

FLERE BRUKSOMRÅDER: Med den nye Syklus-funksjonen kan du holde oversikt over menstruasjonssyklusen din, men du kan også få innblikk i eggløsningsperioden, noe som kan være nyttig om du prøver å få barn. Skjermbilde: Kirsti Østvang
FLERE BRUKSOMRÅDER: Med den nye Syklus-funksjonen kan du holde oversikt over menstruasjonssyklusen din, men du kan også få innblikk i eggløsningsperioden, noe som kan være nyttig om du prøver å få barn. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Apple har gitt Helse-appen en etterlengtet oppgradering i iOS 13. Hovedsiden er nå laget slik at det skal være enklere å få oversikt over all helse- og aktivitetsdato.

I Helse-appen finner vi også en ny funksjon kalt Syklus, hvor kvinner kan loggføre menstruasjonssyklusen sin.

Dette har tidligere vært mulig på iPhone med apper som for eksempel Clue.

Undertegnede har brukt sistnevnte app lenge, og da jeg gikk inn i Syklus i Helse-appen, lå det allerede en del data her, siden denne deler informasjon med Apple.

Apples Syklus-funksjon er enkel, men oversiktlig. Du får en sykluslogg med statistikk som normal menstruasjonslengde og sykluslengde, og du kan velge om du vil få opp anslått eggløsningsperiode. Og så kan du kan få varsler om når både mensen og eggløsning er forventet.

Når watchOS 6 kommer samtidig med iOS 13, vil du kunne få informasjonen på Apples smartklokke også.

Annet småtteri

Apple har gjort mange mindre justeringer og endringer rundt omkring i iPhone-operativsystemet i iOS 13. Noen av de vi har lagt merke til nå er:

RYDDER OPP: Delearket, som du får opp når du vil dele f.eks. en lenke i Safari, ser ut som dette i iOS 13. Skjermbilde: Kirsti Østvang
RYDDER OPP: Delearket, som du får opp når du vil dele f.eks. en lenke i Safari, ser ut som dette i iOS 13. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer
 • Nytt deleark: Når du trykker på deleknappen for eksempel etter å ha markert bilder, kan vi se at det såkalte delearket har blitt redesignet. Blant annet vil du endelig kunne se hva du deler helt øverst. Deretter vil du få listet opp forslag til hvem du vil dele med utover bare AirDrop-enheter, og forslagene er basert på hvem du kommuniserer mest med. Apple har også ryddet opp slik at du får en rad med apper under det igjen etterfulgt av en liste med aktuelle snarveier. Frem til nå har de to sistnevnte sett relativt like ut, så det har ikke vært lett å forstå hva som er hva.
 • Demp ukjente anrop: Under Innstillinger > Telefon er det nå mulig å skru på en innstilling som vil dempe ukjente anrop på iPhone. Apple forklarer at innstillingen er laget for å beskytte brukere mot uønskede anrop (fra ukjente numre og svindlere). Når funksjonen er skrudd på, bruker iOS Siri-funksjonalitet for å tillate anrop fra numre den finner i dine kontakter, e-post og meldinger, mens alle andre anrop automatisk sendes til telefonsvar, skriver Boy Genius Report.
 • App-oppdateringer er flyttet: Apple har gitt den nye spilltjenesten Arcade en egen fane i App Store, dermed finnes det ikke lenger en egen fane for Oppdateringer. Den finner du nå i en egen seksjon i Konto-skjermen, som du kommer til ved å trykke på profilikonet ditt oppe til høyre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer