Hvordan skanne QR-koder

Mye enklere enn du tror

Du trenger faktisk ikke laste ned en egen app.

Publisert

Coronapandemien har gitt en boost til bruken av QR-koder. På serveringssteder rundt omkring er det nå blitt vanlig å måtte skanne QR-koder for å bestille mat og drikke eller registrere besøket sitt for smittevernoppfølging.

Men vi ser det brukes mer og mer andre steder også. Vipps bruker det i sin nye betal i butikk-løsning, det kan brukes til å dele Wi-Fi-nettet, noen nettjenester bruker det for raskere nedlasting av apper.

Og nei, det er ikke flaut om du ikke vet hvordan du skanner en QR-kode. I videoen øverst kan du imidlertid se hvor enkelt det er!

På iPhone

Tidligere måtte man bruke en tredjepartsapp for å skanne QR-koder på iPhone, men i 2017 bygde Apple inn en slik funksjon i iOS.

Alt du trenger å gjøre for å skanne en QR-kode på din iPhone er å:

  • Åpne kamera-appen
  • Peke det bakovervendte kameraet mot QR-koden
  • Hold telefonen stille og vent til det spretter opp et varsel med en lenke i toppen av skjermen
  • Trykk på lenka for å åpne den Safari (eller en annen standardnettleser om du bruker det)
Hvis du ikke får opp et varsel, er du nødt til å aktivere funksjonen ved å gå til Innstillinger > Kamera og skru på Skann QR-koder. Skjermbilde: Kirsti Østvang
Hvis du ikke får opp et varsel, er du nødt til å aktivere funksjonen ved å gå til Innstillinger > Kamera og skru på Skann QR-koder. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Du kan også skanne QR-koder på iPhone ved å via en egen knapp i kontrollsenteret (bare se etter ikonet som ser ut som en QR-kode).

På Android

Har du Android-mobil, kan fremgangsmåten variere avhengig av merke.

Har du en Samsung-mobil, er det bare å gjøre som på iPhone, nemlig åpne den innebygde kamera-appen og peke kameraet mot QR-koden. (Funker det ikke, må du åpne kamerainnstillinger og skru på «Skann QR-koder» som vist på skjermbildet under.)

På Samsung-telefonen må du gå til kamerainnstillingene for å aktivere funksjonen for å skanne QR-koder. Skjermbilde: Kirsti Østvang
På Samsung-telefonen må du gå til kamerainnstillingene for å aktivere funksjonen for å skanne QR-koder. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Det finnes mange QR-apper å laste ned fra Google Play, men Android Police anbefaler ikke å bruke disse da de gjerne er fulle av unødvendige funksjoner, annonser og tvilsomme sporingsmetoder.

En ofte anbefalt app er imidlertid Googles Lens-app, som du kan laste ned gratis fra Play Butikk her. Også her er det bare å peker kameraet mot QR-koden, og så får du opp en trykkbare lenke som åpnes i nettleseren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer