Sniktitt: iPhone 15 og iPhone 15 Pro

Mykere og lettere

Apples nyeste iPhone er merkbart annerledes.

VI VAR PÅ PLASS: DinSide har fått prøve Apples nyeste iPhone-er. Video: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SAN FRANCISCO (DinSide): Apple har akkurat avduket iPhone 15-serien, og vi fikk anledning til å prøve ut de nye mobilene i selskapets hovedkvarter i Cupertino.

Den viktigste endringen på tvers av alle modellene er støtte for USB-C-lading. Ikke noe vi fikk testet ut i demorommet, men dette vil iPhone-folket merke i årevis framover. Det er bare å sette av penger i ladekabel-budsjettet.

SAMME STØRRELSER: Det er fremdeles 6,1 og 6,7 tommer som gjelder på skjermstørrelsene i iPhone 15-serien. Foto: Kirsti Østvang
SAMME STØRRELSER: Det er fremdeles 6,1 og 6,7 tommer som gjelder på skjermstørrelsene i iPhone 15-serien. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Lettere og bedre å holde

En ny iPhone ser som regel ut som en gammel iPhone, men både de vanlige 15-utgavene (annonselenke) og Pro-versjonene kjennes merkbart annerledes ut. Det gjelder iPhone 15 Pro (annonselenke) og Pro Max (annonselenke) aller mest.

For når vi plukker opp den største Max-utgaven, får vi i god Dagbladet-stil nærmest sjokk. SÅ LETT DEN ER! Forgjengeren 14 Pro Max er en skikkelig brevvekt i forhold.

Vektreduksjonen skyldes at Apple har byttet ut rammen i rustfritt stål med titan (og vi har selvfølgelig David Guetta-låta med Sia, Titanium, på hjernen). Titan skal ikke bare være lettere, det skal også tåle mer, uten at vi rakk å teste akkurat det.

TYNNERE SKJERMKANTER: Ved å bruke titan, har Apple også klart å gjøre den svarte kanten rundt selve skjermen på iPhone 15 Pro tynnere enn før. Foto: Kirsti Østvang.
TYNNERE SKJERMKANTER: Ved å bruke titan, har Apple også klart å gjøre den svarte kanten rundt selve skjermen på iPhone 15 Pro tynnere enn før. Foto: Kirsti Østvang. Vis mer

En annen ting som gjør Pro-en bedre å holde, er at den ikke lenger har de skarpe kantene fra foregående modeller, men nye, mer avrundede kanter. I det hele tatt er dette en telefon som er mye bedre å holde.

De vanlige iPhone 15-modellene har også de mer avrundede kantene, så også disse ligger mer behagelig i hånden.

«Mute»-bryteren forsvinner

På siden av iPhone 15 Pro og Pro Max finner du også den nye handlingsknappen. Den er hentet fra Apple Watch Ultra, og erstatter «mute»-bryteren som har vært på iPhone siden tidenes morgen.

FLERE FUNKSJONER: Skal du dempe ringelyden på iPhone 15 Pro, må du trykke på den nye handlingsknappen. Du kan imidlertid bruke denne til andre formål også. Foto: Kirsti Østvang
FLERE FUNKSJONER: Skal du dempe ringelyden på iPhone 15 Pro, må du trykke på den nye handlingsknappen. Du kan imidlertid bruke denne til andre formål også. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Vi tror flere kommer til å savne denne, men til gjengjeld kan du programmere om knappen til å gjøre andre ting, som å starte kameraet og ta bilder, skru på blitsen, starte et lydopptak og lignende.

Så gjenstår det å se om folk fortsetter å bruke denne til å bare dempe lyden når noen ringer - eller om man faktisk klarer å vri seg ut av som mangeårige vane.

NI VALGMULIGHETER: Den nye handlingsknappen har foreløpig ni forskjellige valgmuligheter, deriblant kan du bruke den til å åpne kameraet for å ta bilder. Foto: Kirsti Østvang
NI VALGMULIGHETER: Den nye handlingsknappen har foreløpig ni forskjellige valgmuligheter, deriblant kan du bruke den til å åpne kameraet for å ta bilder. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Dynamisk øy til alle

Apple har gjort det til tradisjon å la de vanlige modellene arve funksjoner fra de dyrere modellene etter hvert. Så om det er noe du lar deg friste av med Pro-modellene, kan det være du bare skal vente et år eller to.

I år får iPhone 15 og 15 Plus får den «dynamiske øya» som ble lansert med iPhone 14 Pro. Dette gjør «kamerahullet» i toppen til et interaktivt sted du kan bruke til å sjekke varsler, styre musikken du hører på, følge med på nedtelling med mye mer.

FARVEL TIL BUSSLOMMA: Det svarte feltet i toppen av skjermen på iPhone 15 er byttet ut med et svart felt i skjermen. Foto: Kirsti Østvang
FARVEL TIL BUSSLOMMA: Det svarte feltet i toppen av skjermen på iPhone 15 er byttet ut med et svart felt i skjermen. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Det er en smart måte å bruke det som egentlig er en «skavank» i skjermen på, selv om tredjepartsutviklere ikke har omfavnet dette så mye som Apple kanskje hadde håpet på.

Kamera-forbedringer

Alle de nye iPhone-modellene har nye kameraer, men vi rakk ikke prøve de ordentlig ut. Vi ser også frem til å prøve ut kameraet på den heftigste iPhone 15 Pro Max, har fått enda bedre optisk zoom på 5x. Den vanlige Pro-en har 3x zoom som før.

TRIPPELKAMERA: iPhone 15 Pro og Pro Max har fremdeles tre kameraer på baksiden. Foto: Kirsti Østvang
TRIPPELKAMERA: iPhone 15 Pro og Pro Max har fremdeles tre kameraer på baksiden. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Småbrødrene iPhone 15 og 15 Plus kan for øvrig ta bilder i opptil 48 megapiksler, opp fra 12 på forrige modell.

En ny kamera-funksjon vi tror mange vil sette pris på er en oppdatering til portrettmodus, som gjør at du ikke lenger trenger å aktivere den manuelt. Telefonen vil kjenne igjen om du tar bilder av mennesker, katter eller hunder, og så automatisk bytte for deg. I tillegg vil du kunne gå inn og justere fokuspunktet i etterkant. Dette blir mulig på samtlige av de nye iPhone 15-modellene.

Enda litt dyrere

Så det var foreløpig det. Apple har lansert nye iPhoner og de virker å bedre bedre utgaver enn fjorårets. Noe annet ville vært overraskende.

NY LADEPORT: Nå er det USB-C som gjelder på iPhone. Det betyr raskere dataoverføring, men det er visstnok bare støttet på de dyrere 15 Pro-modellene. Foto: Kirsti Østvang
NY LADEPORT: Nå er det USB-C som gjelder på iPhone. Det betyr raskere dataoverføring, men det er visstnok bare støttet på de dyrere 15 Pro-modellene. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Det er både noen viktige endringer denne gangen (USB-C) og noen merkbare (lettere Pro-er og rundere kanter på alle modeller), om enn ingen spesielt revolusjonerende, i hvert fall ved første øyekast.

Som det meste annet har teknologi blitt dyrere det siste året. Det ville nesten vært rart om årets iPhoner ikke gikk opp i pris.

Prisøkningen er imidlertid ikke så sjokkartet som det var varslet på forhånd.

I USA er prisen omtrent den samme, men i Norge får vi en prisøkning på en tusenlapp på tre modeller, mens den heftigste Pro Max-en blir 2500 kroner dyrere. Her dobler imidlertid Apple lagringsplassen fra 128 til 256 GB, så her vil i hvert fall selskapet selv argumentere for at prisen er omtrent samme som før.

Gamle og nye priser er dermed som følger:

iPhone 14: 10 990 kroneriPhone 15: 11 990 kroner
iPhone 14 Plus: 12 490 kroneriPhone 15 Plus: 13 490 kroner
iPhone 14 Pro: 13 990 kroneriPhone 15 Pro: 14 990 kroner
iPhone 14 Pro Max: 15 490 kroner (128 GB)iPhone 15 Pro Max: 17 990 kroner (256 GB)

Alle de nye iPhone 15-modellene kan kjøpes fra fredag 15. september, og blir tilgjengelige for levering fra 22. september.

Vi kommer tilbake med full test og terningkast på de nye iPhone-modellene på DinSide snart.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer