Googles Assistant, Amazons Alexa – og Apples Siri

Nå bør Google og Amazon få ut finger'n

KOMMENTAR: Apples HomePod kan utfordre de etablerte aktørene, og flere konkurrenter venter i kulissene. Men hvem erobrer verden først?

KAPPLØP: Amazon og Google har et forsprang, men snart kommer smarthøyttalere med stemmeassistent fra både Apple og Microsoft. Vil Alexa og Assistant lære seg nok språk til å holde unna Siri og Cortana, og vil de klare det i tide? Bilde fra Google I/O 2017. Foto: Eric Risberg / TT / NTB Scanpix
KAPPLØP: Amazon og Google har et forsprang, men snart kommer smarthøyttalere med stemmeassistent fra både Apple og Microsoft. Vil Alexa og Assistant lære seg nok språk til å holde unna Siri og Cortana, og vil de klare det i tide? Bilde fra Google I/O 2017. Foto: Eric Risberg / TT / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For nesten nøyaktig to år siden ble Amazon Echo tilgjengelig i amerikanske butikker. Den stemmestyrte hjemmeassistenten Alexa er kjernen i Echo, som etter hvert har blitt en serie med flere modeller, blant annet Dot, Look og Show.

I november i fjor slapp Google sin Echo-konkurrent – Google Home – med hjemmeassistenten Assistant. Først i USA, men i vår kom den også til Storbritannia. I løpet av sommeren skal den komme til Australia, Canada, Frankrike, Tyskland og Japan.

Med to etablerte produkter på markedet, med såpass store merkenavn i ryggen, skulle man tro at enhver som nå måtte komme til festen, kommer til en tom chipsskål og varm brus.

Men sånn trenger det ikke å bli.

SYLINDER: Slik skal Apples smarthøyttaler se ut. HomePod er like under 18 centimeter høy og har Apples digitale assistent Siri innebygget. Skjermdump: Apple
SYLINDER: Slik skal Apples smarthøyttaler se ut. HomePod er like under 18 centimeter høy og har Apples digitale assistent Siri innebygget. Skjermdump: Apple Vis mer

Språkmektig

Mandag annonserte Apple sin ankomst, eller rettere sagt: De annonserte at de kom til å ankomme, med smarthøyttaleren HomePod. Dette var nemlig ikke en lansering, men en sniktitt.

HomePod skal komme til USA i desember, og flere land i løpet av 2018. Om Norge er blant landene har de ikke sagt noe om.

I HomePod er det stemmeassistenten Siri som er sjefen. Hun er også grunnen til at Amazon og Google bør være på vakt, og årsaken er enkel:

Hun er språkmektig.

Siri behersker på nåværende tidspunkt over 20 språk, inkludert norsk. Til sammenligning snakker Alexa engelsk og tysk, mens Googles Assistant kan gjøre seg forstått på engelsk, tysk, fransk, japansk og portugisisk.

Selv om hverken Google eller Amazon snakker om det offentlig, er det nok grunn til å anta at de ikke slipper produktene sine i land hvor de snakker et språk den stemmestyrte enheten ikke støtter. Det er bare logisk.

«Fashionably late»

Apple kommer altså sent, men ikke nødvendigvis for sent. Med støtte for flere språk enn konkurrentene kan de selge produktene sine i langt flere land. Vi nordmenn må riktignok vente i alle fall til over nyttår, men selv da kan Apple slå konkurrentene til markedet.

For Google har ikke akkurat en lang liste over produkter som har nådd Norge. Ruteren OnHub ble lansert i USA sommeren 2015, og har fortsatt ikke kommet til Norge. Mobiltelefonen Pixel kom i oktober i fjor, men åtte måneder senere er den fortsatt ikke kommet til Norge, i hvert fall ikke offisielt.

Derfor blir jeg ikke forundret om Google Home lar vente på seg helt til etter at Apples HomePod har kommet i hyllene hos norske forhandlere – dersom Google sender den til Norge i det hele tatt.

Amazon Echo er enda mer i det blå. Vi har rett og slett ikke sett noen Amazon-produkter hos norske forhandlere ennå, så det er vanskelig å si noe om forsinkelsen mellom amerikansk og norsk lansering.

Men om vi ser på tiden fra strømmetjenesten Prime Video ble lansert (2011) til den kom til Norge (2016), så lover det ikke godt.

Mye likt

Nå er det selvfølgelig ikke på det norske markedet slaget står – til det er vi alt for få potensielle kunder. Men utrullingen til nye land generelt vil trolig ha mye å si for hvordan produktet klarer seg i det som er på vei til å bli et tøft marked.

For bortsett fra språkstøtte, som jeg vil påstå er det viktigste i et produkt som er stemmestyrt, er det lite som skiller de tre produktene. Alle støtter det meste av smartenheter, selv om det er noen få unntak.

De ser alle bra ut, på hver sin måte. Ingen av dem hadde sett direkte stygge ut i stua, selv om det selvfølgelig vil være smak og behag.

Apple valgte riktignok å selge inn HomePod som en høyttaler som tilfeldigvis har en stemmestyrt assistent, mens Google og Amazon legger mer vekt på assistent-biten. Hva dette betyr for lydkvaliteten får vi ikke vite før alle er tilgjengelig for sammenligning.

Da er det altså foreløpig språkstøtten det i stor grad vil koke ned til. Og som jeg allerede har påpekt er det lite trolig at produsentene lanserer stemmestyrte produkter i land hvor språket ikke støttes.

På dette punktet ligger derfor Google og Amazon litt etter, selv om de er de eneste med et faktisk produkt for salg.

SMAL: Amazon Echo er en del smalere enn konkurrentene fra Google og Apple. Foto: Amazon
SMAL: Amazon Echo er en del smalere enn konkurrentene fra Google og Apple.
Foto: Amazon Vis mer

Kan kuppe markedet

Men selv om Google Home og Amazons Echo-serie nå kniver om markedet i USA, Storbritannia og etter hvert noen få europeiske land, er det ingen av dem som har kapret verdensmarkedet.

Med innebygde språk som kinesisk, spansk, russisk, japansk, norsk, svensk, finsk og portugisisk, har Siri og HomePod alle muligheter til å gjøre nettopp dette.

Muligheten for suksess avhenger av en hurtig utrulling til flere land, og en helhjertet satsing og tro på produktet. Klarer de dette kan etternøleren Apple fort ende opp som først på markedet i en rekke store land.

Da kan plutselig forspranget Amazon, og etter hvert også Google, har opparbeidet seg krympe – eventuelt forsvinne helt.

Og Apple er ikke engang eneste utfordrer.

DISKRET: Google Home har et fint og diskret design ut av esken, men kan også tilpasses. Foto: Google 
DISKRET: Google Home har et fint og diskret design ut av esken, men kan også tilpasses.
Foto: Google  Vis mer

Begynner å haste

I kulissene står nemlig Microsoft med Cortana og Samsung med sin assistent Bixby. Cortana har også allerede funnet veien til en smarthøyttaler, Harman Kardons Invoke, som slippes i USA til høsten. Språkmessig er Cortana omtrent på nivå med Googles Assistant.

Samsung lager også sine egne høyttalere, så her kan det fort skje ting. Med tanke på språkstøtte er det imidlertid lite å frykte fra den kanten med det første. Bixby snakker og forstår foreløpig kun koreansk, og får ikke støtte for engelsk før i slutten av juni, med mindre det blir utsatt igjen. Det ryktes for øvrig at Bixby vil støtte flere språk etter en oppdatering kommende høst.

Det som står på spill er altså markedsandeler. Det er plassen i stua det kjempes om, og der er det bare plass til én assistent.

Jeg kommer i alle fall til å velge den jeg kan snakke til på mitt eget språk, så får vi se hvem som klarer det først. At produktet blir tilgjengelig for salg i Norge, med norske forbrukerrettigheter, er selvfølgelig også viktig.

Google og Amazon har rundt et halvt år på seg, så det begynner å haste. Er de for trege kan de plutselig oppdage at de befinner seg på en fest de selv inviterte til, men at gjestene har spist opp chipsen, tømt kjøleskapet og rasert leiligheten.

Det er ikke en god følelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer