iPhone 15

Nå endres den

Kan være historie.

BYTTES UT: Bryteren for å skru av og på lydløs på iPhone erstattes med en helt ny knapp. Foto: Kirsti Østvang
BYTTES UT: Bryteren for å skru av og på lydløs på iPhone erstattes med en helt ny knapp. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

September er vanligvis tid for nye iPhone-modeller.

Vi er bare noen uker unna årets store Apple-lansering, og ryktene er i ferd med å ta seg opp for fullt.

Navnet blir etter sigende iPhone 15. Som i fjor vil det slippes fire nye modeller, en vanlig iPhone 15 og en større iPhone 15 Max samt de to pro-modellene iPhone 15 Pro og iPhone 15 Pro Max.

Rundere i kantene

Siden lanseringen av iPhone X i 2017 har Apple hatt et langsiktig mål om å gjøre mobilen rammeløs. Med hver nye utgaven siden dette har de stadig skrelt av mer av kanten rundt skjermen.

I år kommer de enda et steg nærmere dette målet, og ifølge den velinformerte journalisten Mark Gurman i Bloomberg skjer dette på to måter:

For det første vil de bytte ut den såkalte «busslomma» (det svarte feltet i toppen av skjermen) på standardmodellene av iPhone 15 til fordel for den nye dynamiske øya, først introdusert med Pro-modellene på iPhone 14.

For det andre kommer de til å ta i bruk en ny skjermteknologi på iPhone 15 Pro og Pro Max som gjør at de kan krympe rammen rundt skjermene enda litt mer (fra 2,2 til 1,5 millimeter).

Apropos rammen, ifølge 9to5Mac kommer Pro-modellene også til å være utstyrt med en ramme av titan i stedet for aluminium. Dette vil både redusere vekta og gjøre overflaten mer matt. Kantene sies også å bli rundere i kantene enn før.

Når det gjelder farger, hevdes det at standardutgavene av iPhone 15 vil komme i to nye farger: rosa og lyseblå. På Pro-modellene forventes dyp lilla å bli erstattet av dyp rød.

Bytter ut knapp

På iPhone 15 Pro og Pro Max kommer Apple også til å bytte ut den såkalte muteknappen, som brukes for å aktivere og deaktivere lydløs, med en helt ny action-knapp. Denne skal være lik «action»-knappen på Apple Watch Ultra, og du kan selv tilpasse hva den skal brukes til.

Ifølge MacRumors kan det være alt fra å kjøre snarveier du har laget og skru på kameraet til å skru på blitsen eller aktivere lydløsmodus.

Fra Lightning til USB-C

Med iPhone 15 ser det ut til at Apple endelig kommer til å bytte ut Lightning-porten med USB-C. Dette for å føye seg etter EUs nye regler. Fordelen skal ifølge amerikanske Macworld være raskere lading og raskere dataoverføringshastigheter mellom iPhone og datamaskinen.

Ryktet vil også ha det til at iPhone 15 med USB-C kommer til å støtte hurtiglading på inntil 35 watt. Til sammenlikning støtter iPhone 14 opptil 20 watt, mens Pro-modellene er begrenset til 27 watt. Hurtiglading av iPhone 14 Pro tar rundt to timer.

Det har blitt spekulert i at Apple kommer til å begrense ladehastigheter og annen funksjonalitet på USB-C-kabler som ikke er sertifisert under deres Made for iPhone-program. Selskapet kan møte motbør fra EU om det stemmer. EU-kommisjonær Thierry Breton har allerede varslet salgsforbud dersom det blir en realitet, ifølge MacRumors.

Bedre kamera

Det florerer flere rykter om hva vi kan forvente i iPhone 15-kameraene. Det hevdes at Apple kommer til å bytte ut 12-megapikselkameraet i de to vanlige modellene med et 48-megapikselkamera. Apple introduserte et 48-megapikselkamera på iPhone 14 Pro og 14 Pro Max.

Den største iPhone 15 Pro Max-modellen hevdes dessuten å få enda bedre optisk zoom takket være et nytt periskop-kamera.

«ALLTID PÅ-SKJERM»: En Apple-ansatt viser Dinside noen av de nye funksjonene som blir å finne på den nye iPhone 14 Pro. Video: Kirsti Østvang Vis mer

Kan bli enda dyrere

Det er også knyttet spenning til hva de nye iPhone-modellene vil koste. Ifølge Mark Gurman i Bloomberg kan Apple komme til å sette opp prisen på de nye modellen. I Norge koster iPhone 14 fra 10 990 kroner, mens iPhone 14 Pro koster fra 13 390 kroner.

Apple har foreløpig ikke sendt ut invitasjoner til iPhone 15-lanseringen, men datoene det spekuleres i er 12/13. september.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer