Nå er hånd-chatteren her

Den ideelle dingsen for tenåringer er her. Cybiko Xtreme lar deg chatte, spille og organisere hverdagen, og koster heller ikke skjorta. Synd den er ganske stygg.

Publisert
Sist oppdatert

Cybiko Xtreme er blitt en suksess i USA og England, og brukes av 500.000 ungdommer i alle aldre. Kanskje ikke så rart – den er rimelig, funksjonell og tiltrekker oppmerksomhet. Vi lurte litt på hva denne dingsen egentlig kunne gjøre, og skaffet oss to eksemplarer av den.

Stor og stygg?

Nå er hånd-chatteren her

Cybiko Xtreme ligner en kombinasjon av PDA og mobiltelefon, men er ingen av delene – på tross av den godt synlige antennen kan den ikke kobles til GSM-nettet. PDA-funksjonaliteten er også ganske begrenset. Det maskinen skal brukes til er underholdning – spill som lastes ned gratis, chat med andre brukere eller for å holde styr på avtaler og notater.

Selve saken er nokså stor (veier 158 gram), med en skjerm øverst, flere funksjonsnapper av varierende størrelse nedenfor skjermen, og helt nederst et fullverdig tastatur. Hvorvidt utseendet er pent kan selvsagt diskuteres – undertegnede synes ikke utformingen er noe estetisk kunstverk akkurat, mens andre kolleger mener den er stilig. Det får altså være opp til deg å avgjøre.

I det du skrur på Xtreme blir du bedt om å sette opp en personlig profil, med interesser og andre detaljer. Denne profilen blir videre tilgjengelig for andre brukere.

Hovedmenyen er enkel og ikonbasert, ikke helt ulikt Palm sin løsning. Du bruker en retningspad til å manøvrere deg gjennom menyvalgene og funksjonsknappene for å endre innstillingene. Ikke noe som krever ingeniørutdanning altså.

Nå er hånd-chatteren her

Blant funksjonene finner du chat, spill, programmer, e-post, kalender, adressebok, notatblokk og flere. Mange av programmene er imidlertid ikke installert, og må lastes over til dingsen gjennom en USB-kabel fra PCen. Videre finnes det massevis av gratis spill og applikasjoner som kan lastes ned fra nettstedet til Cybiko.

I praksis

Vi var mest interessert i å prøve ut chat-funksjonen. Ideen er tross alt morsom – to eller flere Xtreme-enheter kan kommunisere med hverandre, helt gratis, uten noe oppsett eller konfigurering. Faktisk kan helt opp til 100 enheter snakke sammen, og rekkevidden er på opp til 50 meter innendørs eller 300 meter utendørs – trådløst naturligvis.

Vårt testeksemplar fant den andre maskinen umiddelbart. Det eneste som deretter trengs er å velge chatrom, som er organisert etter interesser. Så er det bare å taste i vei…

Qwerty-tastaturet har svært små knapper, så det er ikke så veldig behagelig å skrive lange setninger, men det går an.

Nå er hånd-chatteren her

Så var det spillmulighetene. Det følger med en rekke spill på CDen, og de installeres raskt. Spillopplevelsen er ikke akkurat den mest avanserte, og kan ikke sammenlignes med for eksempel GameBoy Advance. Samtidig er de en god del morsommere enn spill på mobiltelefon – i alle fall de ”gammeldagse” telefonene uten polyfoniske ringelyder og fargeskjerm.

I tillegg kan du synkronisere Xtreme med Outlook, lage backup av filene og legge inn avtaler. Med andre ord kan dingsen fint brukes som en enkel PDA.

Videre kan saken også bygges ut ved hjelp av en ekspansjonsport. Du kan for eksempel sette inn en MP3-spiller, som også har støtte for MMC-minnekort.

Morsom, men ikke feilfri

Nå er hånd-chatteren her

Det er gøy å chatte og spille spill, og følgelig er Cybiko Xtreme et ganske morsomt produkt. De største problemene er den monokrome skjermen og noe irriterende lyden. En fargeskjermsutgave hadde garantert vært mer interessant. Tastaturet er heller ikke perfekt – de små knappene er lite praktiske for folk med større fingre.

Det er også litt dumt at chattingen er begrenset til andre Cybico-maskiner, selvsagt fordi det forutsetter at dine venner må ha det også.

Likevel synes vi det er et morsomt og ikke minst innovativt leketøy, som viktigst av alt ikke koster så mye – 1.795 kroner inkludert moms.

For mer informasjon bør du sjekke nettsidene til Cybiko.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer