watchOS 7

Nå får Apple Watch søvnsporing

Og automatisk registrering av håndvask.

NY VERSJON: Apple Watch får en oppdatering til høsten, som byr på flere nyheter. Foto: Apple Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag startet Apple sin årlige utviklerkonferanse, WWDC, med å vise frem den neste store iPhone-oppdateringen, iOS 14. Ny hjemskjerm med widgets er en av de viktigste nyhetene.

Men iPhone er ikke det eneste som får ny programvare. iPad, Mac, Apple TV og Apple Watch får alle nye versjoner av sine respektive operativsystemer.

Sistnevnte, Apples smartklokke, kjører noe som heter watchOS, og vil til høsten bli oppdatert til versjon 7.

Endelig søvnsporing

Den store nyheten i watchOS 7 er en svært etterlengtet funksjon, nemlig søvnsporing. Dette er noe som har eksistert i aktivitetsmålere og andre smartklokker en stund, men som har latt vente på seg med Apple Watch, antagelig på grunn av den begrensede batteritida på 1-2 dager.

MOBIL I VARMEN: Sola skinner og vi nyter livet, men pass på mobilen! I denne videoen ser du hvorfor. Reporter: Ingebjørg Iversen. Video: Kirsti Østvang / Dinside Vis mer
SPORE SØVN: Du kan spore søvnen med Apple Watch i watchOS 7, og så sjekke søvntrender fra Helse-appen på din iPhone. Foto: Apple
SPORE SØVN: Du kan spore søvnen med Apple Watch i watchOS 7, og så sjekke søvntrender fra Helse-appen på din iPhone. Foto: Apple Vis mer

Det har riktignok vært mulig å spore søvnen sin på Apple Watch med tredjepartsapper, men nå kommer altså Apple med en offisiell løsning.

Som seg hør og bør vil klokka automatisk registrere når du sover. Du vil kunne sette en sengetid-alarm og en oppvåknings-alarm, og klokka demper skjermen når du sover for å ikke forstyrre deg. Om morgenen vil du vekkes med en lydløs, følbar alarm eller «behagelige lyder». Så vil du få informasjon om hvordan søvnen har vært og eventuelt beskjed om du trenger å lade.

Om batterinivået er lavt en time før sengetid, vil Apple Watch for øvrig minne deg på å lade, så batteriet ikke går tomt i løpet av natta.

Batteritida da? Det spennende momentet er hvordan søvnsporingen vil påvirke batteritida. Undertegnedes Apple Watch Series 5 holder i drøyt 1,5 dag, så om jeg skal sove med den, må jeg ha en laderutine som innebærer lading på morgenen. En ulempe med det er at jeg ofte har glemt å ta på klokka igjen og ender opp med å dra hjemmefra uten klokke på, i motsetning til når jeg lader om natta og tar på meg klokka på når jeg står opp.

Håndvask-registrering

I begynnelsen av juni lanserte Samsung en håndvask-app til sine smartklokker som skal minne brukerne på å vaske hendene sine gjennom dagen, ifølge Engadget.

Apple introduserer også en lignende håndvaske-funksjon i watchOS 7.

Ifølge selskapet «bruker Apple Watch bevegelsessensorene, mikrofonen og maskinlæring på enheten til automatisk å registrere bevegelser og lyder når brukeren vasker hendene sine. En nedtelling på 20 sekunder starter automatisk, og hvis brukerne avslutter før nedtellingen er fullført, blir de bedt om å vaske hendene sine lenger. Apple Watch kan også minne brukerne på å vaske hendene når de kommer hjem.»

I Helse-appen på iPhone kan du se hvor ofte og lenge du vasker hendene dine.

Dele urskiver

LAST NED URSKIVER: Med watchOS 7 vil det være mulig å dele urskiver man har lagd med andre. Det er dog fremdeles Apples egne urskiver, tilpasset av en selv. Foto: Apple
LAST NED URSKIVER: Med watchOS 7 vil det være mulig å dele urskiver man har lagd med andre. Det er dog fremdeles Apples egne urskiver, tilpasset av en selv. Foto: Apple Vis mer

Apple åpner fremdeles ikke for at andre kan lage urskiver til Apple Watch, i watchOS 7, men det blir mulig å dele sine urskiver med andre, både via Meldinger og Mail eller fra lenker på nettsider og sosiale medier, i tillegg til App Store. En slags måte å gjøre det mulig for andre å lage urskiver likevel, selv om man er forbehold Apples egne urskiver.

En annen nyhet knyttet til urskivene at det åpnes opp for å ha flere komplikasjoner per app på samme urskive. Til nå har det kun vært mulig å ha én komplikasjon per app.

Komplikasjon? Nei, ikke et veldig godt norsk ord. Det kommer fra klokke-språket og er et element på klokka som ikke er relatert til tiden. På Apple Watch er det småprogrammer som viser informasjon fra eller fungerer som snarveier til ulike apper, som for eksempel temperaturen, pulsen din, desibelnivået og så videre.

FLERE KOMPLIKASJONER: Med baby-appen Glow kan du få opp både søvn, amming, bleieskift og flaskemating samtidig - mens til nå har du bare fått én av dem. Foto: Apple
FLERE KOMPLIKASJONER: Med baby-appen Glow kan du få opp både søvn, amming, bleieskift og flaskemating samtidig - mens til nå har du bare fått én av dem. Foto: Apple Vis mer
NYE MULIGHETER: Apple har også gitt noen av de eksisterende urskivende ny funksjonalitet i watchOS 7. Blant annet kan du legge til en komplikasjon på urskiven Forstørret. Foto: Apple
NYE MULIGHETER: Apple har også gitt noen av de eksisterende urskivende ny funksjonalitet i watchOS 7. Blant annet kan du legge til en komplikasjon på urskiven Forstørret. Foto: Apple Vis mer

Nye treningstyper

I Trening-appen har Apple lagt til fire nye treningsøkter: Kjernetrening, Dansing, Funksjonell styrketrening og Pulsreduksjon.

FRA AKTIVITET TIL MOSJON: Den gamle Aktivitet-appen får nytt navn i watchOS 7. Forhåpentligvis blir den også litt letter å bruke med et forenklet brukergrensesnitt. Foto: Apple
FRA AKTIVITET TIL MOSJON: Den gamle Aktivitet-appen får nytt navn i watchOS 7. Forhåpentligvis blir den også litt letter å bruke med et forenklet brukergrensesnitt. Foto: Apple Vis mer

Aktivitet-appen overhales med nytt navn, og heter Mosjon i watchOS 7. Apple har strømlinjeformet brukergrensesnittet slik at det skal være enklere å få oversikt over aktivitetsdataene dine.

Støy-appen som ble introdusert med watchOS 6 får en ny funksjon med varsling for lyd i hodetelefoner. Altså vil du kunne se hvor høyt du lytter til musikk med iPhone, iPod touch eller Apple Watch, og hvordan volumet kan påvirke hørselen over tid. Dette kommer da i tillegg til den eksisterende desibelmåler-funksjonen for omgivelseslyd.

Slutt på Force Touch

Ellers må det også nevnes at Fource Touch-bevegelsen som innebærer at du trykker hardt på Apple Watch-skjermen forsvinner i watchOS 7. Ifølge 9t5Mac har Apple oppdatert mange apper som skjulte knapper i en Force Touch-meny til fordel for knapper som er synlige på skjermen.

Det betyr også at du ikke lenger kan endre hjemskjem-layouten fra rutenett- til listevisning ved å trykke hard på hjemskjermen. Nå må dette i stedet gjøres fra Innstillinger-appen, skriver 9to5Mac.

Nettstedet spekulerer i at fjerningen av Force Touch kan åpne opp for at kommende Apple Watch-modeller kan bli tynnere.

Kommer til høsten

Som iOS 14 og de andre Apple-oppdateringene presentert på Apples utviklerkonferanse vil watchOS 7-oppdateringen slippes til høsten. Registrerte utviklere kan prøve en betaversjon allerede nå, mens «public beta» skal bli tilgjengelig i neste måned.

watchOS 7 blir tilgjengelig i høst som en gratis programvareoppdatering for Apple Watch Series 3, Apple Watch Series 4 og Apple Watch Series 5 sammenkoblet med iPhone 6s eller nyere med iOS 14 eller nyere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer