Nærdeling for Android:

Nå får mange en ny Android-funksjon

Minner om Apples Airdrop-funksjon.

NÆRDELING: Nå for Android-brukerene en funksjon som i stor grad minner om Apples Aidrop. Foto: Google
NÆRDELING: Nå for Android-brukerene en funksjon som i stor grad minner om Apples Aidrop. Foto: Google Vis mer
Publisert

«Åh, kan du sende det bildet til meg?» er noe jeg hører både titt og ofte. Det kan gjøres på mange måter, men for å få sendt det i best mulig kvalitet, blir hverken MMS eller Facebook Messenger tilstrekkelig. Selv lager jeg som regel ei lenke fra Google Foto som jeg sender mottakeren.

Nå ruller Google ut en lenge etterlengtet funksjon for Android – «nearby share», eller nærdeling på norsk. Det er en funksjon som i stor grad minner om Apples Airdrop, som lar iOS- og MacOS-brukere sende filer direkte til andre enheter i nærheten.

Funksjonen blir tilgjengelig på Android-enheter som kjører versjon 6.0 eller nyere (som med andre ord gjelder de aller fleste), men i første omgang er det Googles egne Pixel-telefoner, samt enkelte Samsung-modeller som får oppdateringen, mens flere modeller får den i løpet av de neste ukene. Senere skal funksjonen også dukke opp på Chromebook-maskiner.

Slik fungerer det

En forutsetning for å bruke nærdeling er at Bluetooth og posisjon er slått på. Du må også aktivere nærdeling ved å gå til innstillinger, Google, enhetstilkobling, nærdeling.

Når du trykker på den vanlige deleknappen i en app, vil nærdeling da dukke opp som et valg. Trykker du her, vil andre enheter i nærheten (typisk innenfor en halvmeter) dukke opp som mulige mottakere. Dernest er det bare å velge mottaker, og så får denne opp et varsel på skjermen for så å velge om de ønsker å motta eller ei:

Velg synlighet

Via innstillingene kan du angi hvor synlig du vil at din telefon skal være - enten for alle kontaktene dine, utvalgte kontakter eller ingen kontakter. Det ser altså ikke ut til at man bare kan sende vilkårlige ting til vilt fremmede.

Via nærdeling kan du sende både URL-er (nettadresser), bilder og andre filer. Overføringen foregår på mest hensiktsmessig måte, typisk via Bluetooth eller direkte-wifi for større filer. Det skal ikke være et krav at enhetene er tilkoblet internett.

Ifølge Googles blogginnlegg vil altså flere telefoner motta denne oppdateringen de neste ukene, og det finnes også en hjelpeside som forklarer hvordan det settes opp.

Bonustips: Visste du at du veldig enkelt kan sende et bilde fra en Android-telefon til en annen bare ved å la telefonene berøre hverandre? Sørg for at NFC er slått på på begge telefoner, åpne bildet på avsendertelefonen og hold telefonene inntil hverandre, så spretter det opp bokser på begge skjermer for å godkjenne sending og mottak.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer