Sjekk dekningen hos Telia, Telenor og Ice

Nå forteller dekningskartene det samme

Felles retningslinjer for alle aktørene.

I HARMONI: Nå har teleoperatørene fått like kritierer for hva som defineres som god, meget god og basis dekning. Montasje: Pål Joakim Pollen
I HARMONI: Nå har teleoperatørene fått like kritierer for hva som defineres som god, meget god og basis dekning. Montasje: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere i år skrev Dinside om at mobiloperatørenes dekningskart kunne være villedende – de er nemlig basert på teoretiske beregninger fremfor reelle målinger.

Det er de for så vidt fortsatt, men Nasjonal Kommunikasjonsmyndighet (Nkom) har nå ferdigstilt sitt oppdrag i å sørge for at de ulike operatørenes dekningskart harmoniserer med hverandre.

I praksis betyr det at man nå har fått felles kjøreregler for hvilke kriterier som skal gjelde for begrepene meget god dekning, god dekning og basisdekning. Dermed blir det lettere for oss forbrukere å sammenligne aktørenes dekning på samme sted.

Avtalen er signert både av Telenor, Telia og Ice – de tre aktørene som har egne mobilnett her til lands.

Tre dekningsnivåer

De tre aktørene opererer nå med tre ulike dekningsnivåer. Disse er:

  • Basisdekning:
    Her er det muligheter for både å ringe og surfe utendørs, men om telefonen befinner seg i for eksempel en lomme eller veske, vil mulighetene for mottak kunne reduseres.
  • God dekning:
    Her finnes det gode muligheter for å ringe og surfe utendørs. Det vil også være mulig å ringe og surfe innendørs. Innendørsdekningen påvirkes i stor grad av hvilke materialer vegger, vinduer og dører er laget av, samt hvor i bygningen du befinner deg.
  • Meget god dekning:
    Her kan du med stor sannsynlighet ringe og surfe både innen- og utendørs, selv om innendørsdekningen fortsatt kan være påvirket som nevnt i forrige punkt.

Mer teknisk defineres basisdekningen som -90dBm for 2G, -100dBm for 3G og -110dBm for 4G, der god og meget god har henholdsvis 10dB og 20dB margin i forhold til basisdekningen.

Avtalen setter også krav dersom aktørene opererer med en forventet nedlastingshastighet i sine dekningskart. Den nedre grensen skal tilsvare hastigheten man får med en sannsynlighet på 80 prosent, mens den øvre hastigheten skal ha en sannsynlighet på minst 20 prosent.

Hele avtalen finner du hos Nkom.

Her kan du sjekke dekningen

Telenor, Telia og Ice har derfor oppdatert sine dekningskart i henhold til den nye avtalen. Disse finner du her:

Telia dekningskart
Telenor dekningskart
Ice dekningskart

Samtlige av de tre gir deg mulighet til å søke opp en adresse eller navigere på kartet over området du er interessert i, med fargekoding av forventet dekningsgrad i henhold til dekningsnivåene over.

Under ser du hvordan dekningskartene ser ut:

Telia gir deg i tillegg informasjon om hva du kan forvente av nedlastingshastighet, samt muligheten til å velge hvilken enhet du bruker for å tilpasse dekningskartet enda bedre.

Telenor mangler forventet nedlastingshastighet, men byr på en kjekk funksjon der man kan kan trykke på en knapp for å se hvordan dekningen planlegges utbygd i løpet av de neste tre månedene, som da blir farget i grått.

LES OGSÅ:
Her er de billigste mobilabonnementene
Hvor mye mobildata trenger man?
Hvor raskt mobilabonnement trenger man?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer