iPhone 8 og iPhone X får ytelsesadministrasjon i iOS 12.1

Nå gjør Apple endringer på din ett år gamle iPhone

Men den vil neppe bli tregere med det første.

FÅR OMSTRIDT FUNKSJON: Nå har også fjorårets iPhone-modeller fått funksjonen som reduserer ytelsen på enheter med dårlige batterier. Foto: Stephen Lam/Reuters/NTB Scanpix
FÅR OMSTRIDT FUNKSJON: Nå har også fjorårets iPhone-modeller fått funksjonen som reduserer ytelsen på enheter med dårlige batterier. Foto: Stephen Lam/Reuters/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I fjor kom Apple i hardt vær da det ble kjent at selskapet med vilje gjorde eldre iPhone-modeller med dårlige batterier tregere.

Apple hevdet at dette ikke var et grep de gjorde for å selge nye telefoner. De forklarte det slik:

Ettersom batteriet i telefonene blir degradert over tid, kan det få problemer med å levere nok og stabil strøm til prosessoren under de mest krevende oppgavene.

Løsningen ble derfor å redusere prosessorhastigheten på telefoner med svakere batteri, slik at de fortsatt kunne ha grei batteritid, men da med redusert ytelse.

Måtte beklage

Etter avsløringen gikk Apple ut med en beklagelse, tilbød rimeligere batteribytte, og kom med en iOS-oppdatering hvor brukerne selv kunne velge om de ville bruke funksjonen, som på norsk går under navnet «ytelsesadministrasjon».

I utgangspunktet var den begrenset til de eldste iPhone-modellene, iPhone 6 til iPhone 7 Plus.

2017-modellene også på listen

I nylig lanserte iOS 12.1 har imidlertid fjorårets iPhone-modeller, iPhone 8, iPhone 8 Plus og iPhone X, også havnet på listen over enheter som får ytelsesadministrasjon, skriver The Verge.

Dette til tross for at Apple skal ha sagt den ikke er like nødvendig på nyere telefoner på grunn av oppdateringer i maskinvaren som skal i bedre håndtering av ytelsen.

Kjøpte du en iPhone 8 eller iPhone X i fjor, betyr det imidlertid ikke at du plutselig vil oppleve at telefonen går tregere.

I et supportdokument skriver Apple at « ytelsesadministreringen kan være mindre merkbar grunnet det mer avanserte designet for maskinvare og programvare».

Men som Boy Genius Report påpeker, kan det skje med tiden, og det er nok derfor Apple vil sikre seg, mener nettstedet.

Slik deaktiverer du ytelsesadministrasjon

Hvis du ikke vil at Apple skal redusere ytelsen på din eldre iPhone, gå til Innstillinger > Batteri > Batteritilstand, og sjekk meldingen under Evne til maksimal ytelse.

Dersom batteriet ditt «ikke er i stand til å levere ytelsen som trengs», vil du ha muligheten til å trykke på Deaktiver.

DEAKTIVER: På en kollegas iPhone 6S har ytelsesadministrering blitt aktivert fordi batteriet er dårlig. Er batterihelsen bra nok, vil du ikke få opp dette valget. Skjermdump: Berit B. Njarga
DEAKTIVER: På en kollegas iPhone 6S har ytelsesadministrering blitt aktivert fordi batteriet er dårlig. Er batterihelsen bra nok, vil du ikke få opp dette valget. Skjermdump: Berit B. Njarga Vis mer

Fikk millionbot

Nylig ble både Apple og Samsung idømt en bot på 5 millioner av italienske konkurransemyndigheter som en følge av at de bevisst gjorde gamle mobiler tregere.

- På den måten oppmuntres folk til å skrote de gamle og heller kjøpe nye telefoner, mente konkurransemyndigheten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer