Android 10 lansert

Nå har de første telefonene fått ny Android

Ikke bare Googles telefoner som er oppdatert den første dagen.

NY NAVNGIVING: Nå har Google gått bort fra desserter og slikkerier. Den nye Android-versjonen heter rett og slett Android 10. Foto: Google
NY NAVNGIVING: Nå har Google gått bort fra desserter og slikkerier. Den nye Android-versjonen heter rett og slett Android 10. Foto: Google Vis mer
Publisert

Tirsdag kveld norsk tid ble Android 10 lansert. Dermed har Google valgt å stoppe rekka med søtsaker og desserter – muligens fordi det var vanskelig å finne et godt navn som begynte med Q.

Android-versjoner

Cupcake (1.5)
Donut (1.6)
Eclair (2.0)
Froyo (2.2)
Gingerbread (2.3)
Honeycomb (3.0 for nettbrett)
Ice cream sandwich (4.0)
Jelly bean (4.1)
KitKat (4.4)
Lollipop (5.0)
Marshmallow (6.0)
Nougat (7.0)
Oreo (8.0)
Pie (9.0)

Flere produsenter klare første dag

Som vanlig er det Googles egne Pixel-telefoner som er først ut, men denne gangen er det også flere andre produsenter som er med fra dag én.

Essential Phone har allerede fått oppgraderingen, og det samme gjelder Xiaomi Redmi K20 Pro.

For eiere av OnePlus 7 og 7 Pro er det også mulig å bruke Android 10 allerede dersom du blir med i OxygenOS' åpne betaprogram, der den siste utgaven er tuftet på Android 10.

Flere telefoner vil nok følge de neste ukene, kanskje spesielt de som var med i betaprogrammet, men det har vært stille fra Samsung vedrørende når deres modeller blir oppdatert, og hvorvidt Huawei-telefoner vil få noe oppdatering til Android 10 i det hele tatt gjenstår å se.

Flere nyheter

Blant nyhetene denne gangen er en ny mørkemodus som vil gjelde for hele enheten, der apper kan gjøres kompatible slik at de bytter fargepalett deretter.

Du vil også ha langt større kontroll over personvernsinnstillingene, som nå er samlet i én meny i innstillingene. Blant annet kan du velge å dele posisjonen din med en app bare når den er åpen. Sikkerhetsoppdateringer vil også sendes ut langt oftere, omtrent på samme måte som om du oppdaterer en app i Play butikk.

Blant nyhetene er nå at du kan la en app få vite posisjonen din kun når den er i bruk. Foto: Google
Blant nyhetene er nå at du kan la en app få vite posisjonen din kun når den er i bruk. Foto: Google Vis mer

Navigasjonen har dessuten blitt endret på, slik at den som standard nå vil fungere som på Huawei-telefoner, der du kan dra fingeren inn fra høyre eller venstre side av skjermen for å hoppe tilbake.

Android 10 kommer også med nyheter for funksjonshemmede – spesielt ser «live caption»-funksjonen fiffig ut, som automatisk tekster alt du hører på telefonen, for eksempel om du ser en videosnutt du har fanget selv, mens «live transcribe» gir deg teksting av virkeligheten, inkludert lyder som bjeffing eller at folk klapper. Sound amplifier lar deg bruke telefonen som en mikrofon, slik at du kan høre omverdenen høyere med et par hodetelefoner på ørene.

Hva gjelder kameraet får Android nå støtte for å lagre bilder i .heic-format (samme som iPhone kom med i fjor), og et nytt filformat vil også brukes for å lagre dybdeinformasjon tilknyttet bildene du tar, slik at de også kan redigeres i andre apper.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer