iOS 13 beta klar for alle

Nå kan alle teste iOS 13

Apple åpner for publikum.

MØRK MODUS: En av de store nyhetene i iOS 13 er at du kan få mørkt utseende på brukergrensesnittet. Foto: Kirsti Østvang
MØRK MODUS: En av de store nyhetene i iOS 13 er at du kan få mørkt utseende på brukergrensesnittet. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert

Til høsten kommer splitter nye Apple-telefoner, og da slippes samtidig iOS 13.

Apple avduket den store oppdateringen til iPhone og iPad på sin årlige utviklerkonferanse i begynnelsen av juni.

Samtidig som de gjorde den første betautgaven tilgjengelig for registrerte utviklere, lovet de at alle ville få mulighet til å prøve en offentlig betautgave i juli.

I går slapp imidlertid Apple den første offentlige betautgaven av iOS 13, så nå er det fritt frem for alle å prøve ut det nye operativsystemet.

Bør du installere?

Egentlig ikke. Som 9to5Mac påpeker, er det vanskelig å anbefale installasjon av iOS 13 i sin nåværende form. Det har fremdeles en del feil og problemer, spesielt relatert til lydavspilling, HomePod-høyttalere og AirPods.

Du risikerer også at tredjepartsapper ikke fungerer som de skal, ettersom utviklere ennå ikke har oppdatert sine apper til iOS 13.

Vi anbefaler ikke nødvendigvis at du installerer den på en telefon du bruker i det daglige, selv om det sjelden er alt for alvorlige feil til stede når Apple åpner for mannen i gata.

Dog kan det være lurt å vente til den tredje eller fjerde betautgaven kommer, slik at de fleste feil har blitt luket bort.

Tar du likevel sjansen, sørg for all del at du tar en sikkerhetskopi først.

Kan du oppdatere?

For hver nye versjon av iOS, oppdaterer Apple sin liste over enheter som operativsystemet kan installeres på.

Når det gjelder iPhone, er følgende modeller kompatible med iOS 13:

  • iPhone X/Xs, iPhone Xs Max, iPhone Xr
  • iPhone 8, iPhone 8 Plus
  • iPhone 7, iPhone 7 Plas
  • iPhone 6s, iPhone 6s Plus
  • iPhone SE
  • iPod touch (7. generasjon)

Helt eget iPadOS

Med iOS 13 har for øvrig Apple valgt å skille ut operativsystemet til iPad i en egen versjon kalt iPadOS.

Det er en egen variant av iOS 13 med spesifikke nye funksjoner til iPad, deriblant en ny hjemskjerm hvor du kan ha widgeter ved siden av appene dine.

  • 12,9-tommer iPad Pro, 11-tommer iPad Pro, 10,5-tommer iPad Pro, 9,7-tommer iPad Pro
  • iPad (6. generasjon), iPad (5. generasjon)
  • iPad mini (5. generasjon), iPad mini 4
  • iPad Air (3. generasjon), iPad Air 2

Slik installerer du iOS 13-betaen

Har du en iOS-enhet du vil prøve ut iOS 13 på, peker du først nettleseren din (på telefonen eller nettbrettet) til Apple beta software program-siden:

Nå kan alle teste iOS 13

Her trykker du Sign up om du ikke har brukt en betaversjon før, eller Sign in dersom du allerede er registert betabruker. Hva enn du gjør handler det om å logge på med Apple ID-en din, altså den du også bruker for å handle apper og lignende.

Når du har trykket deg gjennom brukervilkår og den slags, kommer du til en side som ser slik ut:

Nå kan alle teste iOS 13

Her kan du altså velge hvilket operativsystem du vil teste ut. Merk at man også kan teste ut nye versjoner både av macOS (til Mac), iPadOS (til iPad) og tvOS (til Apple TV).

Vi velger iOS og skroller litt ned til Get started-avsnittet der vi følger lenka merket Enroll your iOS device.

Da blir vi først anbefalt å ta en full sikkerhetskopi via iTunes, som kan være lurt, og i steg nummer to kan man trykke på knappen som laster ned betaprofilen til telefonen:

Nå kan alle teste iOS 13

Trykk på Installer øverst til høyre for å installere profilen (gå til Innstillinger > Generelt > Profil om du ikke kommer dit automatisk). Telefonen trenger en omstart.

Når du er tilbake, går du til Innstillinger > Generelt > Oppdatering, og der ligger oppdateringen klar. Last ned og installér på vanlig måte, og så er du i gang med iOS 13.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer