Slik kan EU-avgjørelsen påvirke deg

Nå kan Android-telefoner bli dyrere

Google straffes hardt av EU

Norge er et av landene med potensielt høyest prisøkning. Foto: Pexels
Norge er et av landene med potensielt høyest prisøkning. Foto: Pexels Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Android-produsentene kan bli nødt til å betale store summer for å inkludere Chrome-nettleseren og Googles søkeapp på sine enheter. I et blogginnlegg bekrefter selskapet at de introduserer et nytt lisensieringssystem for bruk av diverse tjenester.

Ifølge dokumenter The Verge har fått tilgang til, kan summen bli opp mot 40 dollar per enhet, det tilsvarer rundt 330 kroner med dagens kurs. De europeiske landene er inndelt i tre nivåer med ulike prissetting og Norge er i den gruppen med de høyeste lisensieringskostnandene, som varierer ut ifra pikseltetthet på skjermen. Ifølge dokumentene, fordeler de «norske» lisensieringskostnadene seg slik:

Pikseltetthet Pris Pris i norske kroner
Under 400 ppi10 dollar82 kroner
400–500 ppi20 dollar164 kroner
Over 500 ppi40 dollar328 kroner
PPI = piksler per tomme.

Nettstedet skriver at det er ukjent hvorfor prisene er basert på enhetenes pikseltetthet, men at det trolig handler om at smarttelefoner med høyere pikseltetthet som regel er dyrere enn de andre.

Google har ikke kommentert saken overfor The Verge.

Ut ifra disse tallene har vi gjort noen estimater på hvor mye man muligens må betale for diverse enheter:

Modell Pris ved lansering Med Googles «gebyr»
Galaxy A95990 kroner6072 kroner
OnePlus 64995 kroner5159 kroner
Galaxy Note 99990 kroner10 318 kroner

Andre muligheter

Selv om Google introduserer et slikt system, er det ikke satt i stein at produsentene må betale «store» summer for å inkludere søkeselskapets apper på sine smarttelefoner og nettbrett. The Verge siterer en av sine kilder som sier at Google tilbyr ulike avtaler til produsentene, som velger å installere apper som Chrome, søk og Play Store, for å dekke deler av lisensieringskostnadene.

Det kan bidra til å minimere den eventuelle prisøkningen.

En annen løsning er at Android-produsentene dropper å forhåndsinstallere Chrome på sine enheter, men denne løsningen har sine ulemper. Ifølge rapportene vil disse produsentene gå glipp av omsetning fra søk som Google deler med selskapene. Kun dem som inkluderer Chrome og plasserer et søkefelt på hjemskjermen på enhetene sine, får en del av omsetningen fra søk, skriver The Verge.

Android vil fremdeles være gratis å bruke og produsentene står fritt til å velge andre tjenester, skriver Google i blogginnlegget.

Vi har snakket med Samsung og Huawei, de to største Android-produsentene i Norge. På nåværende tidspunkt kan ingen av dem si noe om hvordan norske kunder eventuelt berøres av dette.

Bakgrunn for avgjørelsen

I juli i år ble Google funnet skyldig i å ha brutt EUs konkurranseregler. EU-kommisjonen slo fast at det å inkludere Chrome og søk i Android, er konkurransehemmede og gjør det vanskelig for mobil- og nettbrettprodusentene å inngå avtaler med andre leverandører av søk og nettlesere.

Google ble dømt til å betale 4,3 milliarder euro, 40 milliarder kroner, etter å ha krevd at flere av sine tjenester lå forhåndsinstallert på enheter fra Android-produsenter. Selskaper som ikke gikk med på dette, ble nektet tilgang til Play Store.

«Vi har bøtelagt Google for tre ulovlige begrensninger for bruk av Android. På den måten har de befestet sin dominans blant søkemotorer og hindret rivalenes muligheter til å innovere og konkurrere på likt grunnlag. Det er ulovlig i henhold til EUs konkurranseregler. Google er nå nødt til å stanse det», skrev EU-kommisjonær Mergrethe Vestager på Twitter da dommen falt i juli.

Google har gått hardt ut mot avgjørelsen og har følgelig anket den.

– Android har skapt flere alternativer for alle, ikke færre. Et levende økosystem, hurtig innovasjon og lavere priser er klassiske kjennetegn for en robust konkurranse. Vi kommer til å anke kommisjonens avgjørelse, uttalte en talsperson for Google etter avgjørelsen falt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer