Google Family Link lansert i Norge

Nå kan du få full kontroll på barnas mobilbruk

Sett brukstider og velg hvilke apper barna kan bruke.

LANSERT I NORGE: Nå kan også norske foreldre bruke Family Link-tjenesten til Google. Foto: Pål Joakim Pollen
LANSERT I NORGE: Nå kan også norske foreldre bruke Family Link-tjenesten til Google. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er halvannet år siden vi først omtalte Googles Family link-løsning, som den gangen var i betaversjon og ble prøvd ut av enkelte amerikanske familier.

Senere har Googles familiefunksjon blitt tilgjengelig for alle i utvalgte land, også europeiske, men her i Norge har vi fortsatt ikke hatt tilgang.

Før nå – denne uka ble Family Link tilgjengelig også her på berget.

Gir foreldrene full kontroll

Family Link lar deg som forelder bestemme over barnas mobilbruk. Blant annet kan du gjøre det slik at barna må spørre deg om å få laste ned (eller kjøpe) apper, og du kan også styre hvor mye tid de får bruke på mobilskjermen hver dag – eller per app om man heller vil finjustere.

Som voksen kan du blant annet bestemme når på døgnet telefonen ikke skal brukes og hvor mye tid som kan brukes i hver app. Foto: Google
Som voksen kan du blant annet bestemme når på døgnet telefonen ikke skal brukes og hvor mye tid som kan brukes i hver app. Foto: Google Vis mer

I tillegg kan du definere tider på døgnet der telefonen ikke kan brukes (kjekt når poden ligger oppe halve natta og snapper), og er det på-med-klærne-opp-i-trærne-tid, kan du låse barnets telefon med et trykk i foreldreappen. Som forelder har du også mulighet for å se hvor mye tid som brukes på hva på telefonen, og barnets posisjon på kartet. Det er også mulig å deaktivere apper på barnetelefonen direkte fra voksentelefonen.

Dette fordrer at barnet har en Android-telefon, og den må kjøre Android 7.0 (Nougat) eller høyere, altså versjonen som ble lansert høsten for to år siden, men det skal også være enkelte enheter med tidligere versjoner av Android som er kompatible.

For å finne ut hvilken Android-versjon som er installert, kan man gå til innstillinger, om telefonen-menyen.

Som voksen står du imidlertid fritt til å bruke Android eller iOS.

Ingen nedre aldersgrense

Hvor tidlig barna får sin første mobiltelefon varierer, og Google har ingen nedre aldersgrense på Family Link. Er barnet under 13 år må du opprette en egen barne-Google-konto via voksenutgaven av Family Link-appen.

13 år er den magiske grensen der barnet står fritt til å opprette en Google-konto selv, og når barnet fyller 13, kan han eller hun bestemme selv om å fortsette som før, der foreldrene har kontroll, eller stoppe tilsynet og administrere Google-kontoen sin selv.

Velges sistnevnte vil foreldrene altså miste muligheten til å tidsbegrense bruken og den slags, og posisjonsdelingen blir også avslått (men kan slås på igjen om barnet vil). Barnet vil fortsatt være med i familiegruppen, slik at app-kjøp, musikkabonnement og den slags fortsatt deles med resten av familien, men kan også velge å forlate gruppen.

Slik kommer du i gang

For å starte med Family Link laster du som forelder ned Family Link-appen (iOS, Android), og så er det bare å dra igjennom instruksjonene.

Det innebærer blant annet at barnets telefon er i nærheten slik at dere kan gå igjennom oppsettet sammen. Barne-utgaven av appen finner du her (altså kun for Android).

Mer informasjon finner du på Googles Family Link-side.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer