Apple lanserer Self Service Repair

Nå kan du fikse iPhone selv

Men du vil ikke spare noe penger på det, mener amerikansk nettsted.

GJØR DET SJØL: Apple åpner for at privatpersoner kan reparere sine egne telefoner. Foto: Apple
GJØR DET SJØL: Apple åpner for at privatpersoner kan reparere sine egne telefoner. Foto: Apple Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I fjor kunngjorde Apple at de ville åpne opp for at kunder kan reparere sin iPhone på egen hånd. Dette via et program kalt «Self Service Repair», som skulle ha planlagt oppstart i 2022.

Kamp mot Apple

Nyheten kom etter en mangeårig kamp mot uavhengige reparatører som har tilbudt iPhone-reparasjoner med reservedeler som ikke er laget av Apple.

Selskapet har slått hardt ned på dette med begrunnelse i sikkerhets- og kvalitetsspørsmål knyttet til reservedeler fra tredjeparter, ifølge Dagens Næringsliv.

«Retten til å reparere» har vokst seg fram til å bli en hel bevegelse, med ulike aktører, reparatører og myndigheter, som har kjempet mot Apple.

Slik fungerer det

Nå melder Apple at reparasjonsprogrammet er åpnet. Dermed kan privatpersoner bestille originaldeler, verktøy og manualer til reparasjon direkte fra Apple.

Om delene som byttes ut sendes i retur, får kundene rabatt på neste kjøp, skriver Macworld Sverige.

Innledningsvis tilbys bare deler for iPhone 12, iPhone 13 og tredjegenerasjons iPhone SE. Dette skjer fra en egen nettbutikk, som per dags dato består av 200 ulike deler og verktøy.

Du sparer ikke så mye

Prismessig ser det ikke ut til å være noe billigere å fikse iPhone selv framfor å la en autorisert Apple-reparatør gjøre det, skriver The Verge.

En batteripakke til iPhone 12 og 13 koser 69 dollar, drøye 600 kroner. Det er det samme det koster å få byttet batteriet via offisielle kanaler.

Mangler du verktøy, vil Apple leie ut et sett til 49 dollar, drøye 400 kroner - så faktisk kan det koste deg mer å gjøre det selv. Leietida er ei uke.

I pressemeldingen understreker Apple at selv-reparasjoner bare er myntet på «kunder med erfaring i kompleksiteten i å reparere elektroniske enheter». Det kan forklare hvorfor Apple ikke har priset reservedelene lavere, mener The Verge.

Norge må vente

I første omgang er det også bare amerikanere som kan benytte seg av tilbudet. Programmet utvides imidlertid til Europa seinere år, opplyser Apple i en pressemelding. Hvor Norge står i køen, er uvisst.

Etter hvert skal det bli mulig å bestille deler til Mac-maskiner med Apples egne brikker (M-serien).

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer