Adressefeltet nederst i Chrome for Android

Nå kan du flytte adresselinja til bunnen

Mye kjekkere når du bruker én hånd.

MER PRAKTISK: Når du bruker telefonen med én hånd, er det praktisk å ha adressefeltet i nettleseren nederst. I Chrome for Android kan du nå fikse det på et par sekunder. Foto: Pål Joakim Pollen
MER PRAKTISK: Når du bruker telefonen med én hånd, er det praktisk å ha adressefeltet i nettleseren nederst. I Chrome for Android kan du nå fikse det på et par sekunder. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Var det én ting jeg likte da jeg levde en måned med Windows Phone for noen år siden, så var det at Edge-nettleseren hadde adressefeltet i bunnen, i stedet for på toppen som er vanlig på alle andre telefoner. Og siden den gang har jeg ofte stusset på at det fortsatt ikke er noen som har kopiert akkurat det.

For holder du telefonen i én hånd (særlig dagens toppmodeller som er ganske røslige av størrelse og ekstra høye om de har tynne rammer), når du enkelt adressefeltet med tommelen når dette ligger nederst, i stedet for å måtte strekke den helt til toppen av skjermen hver gang du vil taste inn en nettadresse.

Gleden var derfor stor da jeg i dag oppdaget at det faktisk er mulig å flytte adressefeltet nederst. Dette gjelder da for Chrome på Android – siden iOS-versjonen av Chrome egentlig er myntet på Safari, får du ikke gjort trikset der. Det har vi sjekket.

Slik gjør du det

Før vi går i gang er det greit med en pekefinger – dette er en del av Chromes såkalte «eksperimentelle» funksjoner, som kan bli standard i fremtiden, men ikke nødvendigvis.

Når du bruker disse funksjonene kan det være en risiko for at alt ikke fungerer helt hundre prosent, men de lar seg slå av. Skulle alt gå på tverke, blir nødløsningen i verste fall å avinstallere appen og laste den ned på ny.

Det første du vil gjøre er å trykke på adressefeltet og skrive chrome://flags:

Skriver du dette i adressefeltet i Chrome, kommer du inn til den «hemmelige» menyen med eksperimentelle funksjoner. Skjermdump: Pål Joakim Pollen
Skriver du dette i adressefeltet i Chrome, kommer du inn til den «hemmelige» menyen med eksperimentelle funksjoner. Skjermdump: Pål Joakim Pollen Vis mer

Her får du en lang advarseltekst om de nevnte eksperimentelle funksjonene, men et godt stykke ned på siden finner du bryteren «Chrome home». Det kan være litt nitidig å finne den, så det enkleste er egentlig å trykke på …-ikonet, velge «finn på side» og så skrive «chrome home».

LANGT NED: I stedet for å lete etter «Chrome home» langt ned på siden, er det enklere å bruke «Finn på side»-funksjonen. Skjermdump: Pål Joakim Pollen
LANGT NED: I stedet for å lete etter «Chrome home» langt ned på siden, er det enklere å bruke «Finn på side»-funksjonen. Skjermdump: Pål Joakim Pollen Vis mer

Så er det bare å velge «Enabled» fra nedtrekkslisten. Du får da beskjed om at Chrome må starte på nytt, og når den gjør det har du sikkert adressefeltet øverst fortsatt.

Men leste du det med grå tekst, står det at Chrome må omstartes to ganger for endringene å ta effekt, så du vil typisk trykke på bytte program-knappen og sveipe Chrome ut av bildet. Så kan du starte Chrome på ny, og da skal det være greit. (Hvis ikke, prøv enda en gang – vi måtte det).

Kan sveipes opp

Det kommer garantert til å være uvant de første dagene, men når det sitter i fingrene, tror vi mange vil være enige med oss at det er et bedre sted å ha adressefeltet.

Ikke fullt så elegant er at adressefeltet flytter seg til toppen mens du skriver i det, men …

Merk også at du kan sveipe adressefeltet opp fra bunnen for å få opp de mest brukte sidene dine, de siste nyhetene og lignende (om du bruker Google Nå).

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer