Doublicat

Nå kan du lage dine egne deepfakes

Snart kommer alle til å dele slike.

GIF: Har du sett en GIF og tenkt at du gjerne ville sett ditt eget ansikt der i stedet? Slik gjør du det! Video: Ingebjørg Iversen Vis mer
Publisert

En «deepfake» er et bilde, et lydklipp eller en video som er laget med kunstig intelligens og som fremstår ekte, men er falsk.

Fenomenet har skutt fart de siste årene, og har imponert så mye at mange anser det for å være en trussel mot demokratiet. Som en følge har Facebook valgt å forby «villedende» deepfakes fra plattformen sin.

Nå får imidlertid en ny deepfake-app kalt Doublicat oppmerksomhet rundt på nettet, skriver The Next Web - og her spørs det om du kommer til å lure noen.

Med Doublicat, tilgjengelig for både Android og iOS, kan du nemlig putte ditt eget ansikt i en valgfri GIF.

Ifølge The Next Web bruker appen noe som heter RefaceAI for å bytte ut ansiktet ditt i en GIF.

Bak denne teknologien står et selskap med samme navn. Det har tidligere blitt brukt i en annen app kalt Reflect, som blant andre Elon Musk har gjort berømt.

- Vi sletter bildene

For å lage en deepfake med Doublicat, er det bare å åpne appen og ta en selfie, som brukes for å legges oppå GIF-en. Denne blir lagret i profilen din, og så kan du bla rundt i biblioteket med GIF-er og velge hvilken du ønsker å plassere deg selv i.

GØY MED GIF: Doublicat spiller på et konseptet som slår an hos overraskende mange; bli en kjendis-meme. Skjermbilde: Kirsti Østvang
GØY MED GIF: Doublicat spiller på et konseptet som slår an hos overraskende mange; bli en kjendis-meme. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

I kjølvannet av kontroversen rundt ansiktsmanipulasjons-apper som FaceApp, lurer du kanskje på hva som skjer med bildet ditt når det lastes opp til Doublicats server?

RefaceAI bedyrer overfor The Next Web at bildet slettes umiddelbart etter å ha blitt prosessert.

- Vi lagrer bare vektorrepresentasjoner av ansiktstrekk som vi ikke deler med noen, sier selskapet til nettstedet.

Så får du selve velge om du ønsker å stole på det. Forbrukerrådet har tidligere uttalt til Dinside at man bør tenke seg om før en laster ned slike apper.

- Mange apper har dessverre forretningsideer som er ganske spekulative. Ansiktet og fingeravtrykket vårt et helt unikt. Plutselig kan en slik app bruke bildene våre til en ansiktsgjenkjenningstjeneste som brukes til helt andre ting, har Finn Myrstad, fagdirektør for digitale tjenester i Forbrukerrådet, sagt i en kommentar til Dinside.

Resultatet da?

Vi lo oss skakk av Mashables 29 deepfakes laget med Doublicat, så vi skal ikke herme helt, men la oss likevel vise hva du kan lage med denne appen. Ok, det ble litt herming likevel.

Doublicat er gratis å laste ned til Android og iOS. Den viser imidlertid reklame mens den holder på å lage GIF-ene for deg.

For øvrig er det bare å stålsette seg for enda mer deepfakes i tiden fremover. Ifølge ryktene skal både TikTok og Snapchat komme med funksjoner som bruker deepfake-teknologi, skriver Forbes.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer