iOS 12: Slik bruker du Siri-snarveier

Nå kan du styre mye mer med stemmen

Siri-snarveier lar deg lage egne snarveier som aktiveres med stemmen – også til ikke-Apple-apper.

LAG SNARVEIER: Med Snarveier-appen fra Apple (tidligere Workflow), kan du lage egne snarveier eller velge blant ferdige løsninger. Foto: Kirsti Østvang
LAG SNARVEIER: Med Snarveier-appen fra Apple (tidligere Workflow), kan du lage egne snarveier eller velge blant ferdige løsninger. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Stemmestyring er i vinden om dagen. Nylig ble Google Assistant endelig lansert i Norge, og i forrige uke lanserte Amazon et skred med nye produkter med støtte for sin Alexa-assistent, inkludert en mikrobølgeovn (!).

Apple har akkurat lansert iOS 12 med flere forbedringer til sin talestyringsassistent Siri.

Foreslår hva du skal gjøre

Apple sier selv at Siri er blitt mer proaktiv. Enklere forklart: Siri vil lære seg dine rutiner, og komme med forslag til handlinger du kan gjøre.

Da Apple viste frem iOS 12 på sin årlige utviklermesse WWDC tidligere i år, brukte de kaffekjøp som eksempel. I USA får du kjøpt kaffe via apper som tilbys av ulike kafeer. Bestiller du den samme kaffevarianten flere ganger i uka, vil Siri plutselig begynne å tilby seg å bestille den for deg.

Ifølge Digital Trends vil Siri for eksempel også kunne advare deg hvis du er i ferd med å komme for seint til et møte, og så tilby å sende en tekstmelding til møetorganisatoren om at du ikke vil rekke det.

HUSK Å RINGE: Har noen i kontaktlista di bursdag, vil Siri nå foreslå at du ringer og gratulerer med dagen. Skjermbilde: Kirsti Østvang
HUSK Å RINGE: Har noen i kontaktlista di bursdag, vil Siri nå foreslå at du ringer og gratulerer med dagen. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Fra før av vil du få forslag fra Siri når du åpner Spotlight-søket (ved å sveipe ned på hjemskjermen).

Bruk Siri til å styre apper

Så kan du endelig bruke Siri til å styre apper. I iOS 12 introduserer Apple noe de kaller Siri-snarveier, og i den anledning har de også sluppet en ny app kalt Snarveier (litt forvirrende, for Siri-snarveier er også tilgjengelig utenom Snarveier-appen).

FLERE MULIGHETER: Snarveier kan brukes på flere måter, enten ved at du bruker en talekommando eller som en widget.
FLERE MULIGHETER: Snarveier kan brukes på flere måter, enten ved at du bruker en talekommando eller som en widget. Vis mer

Snarveier-appen er en såkalt automatiseringsapp, og kan brukes til å lage snarveier som utfører handlinger i ulike apper via Siri, gjerne flere i samme slengen. Ikke helt ulikt hvordan den geniale tjenesten IFTTT funker.

Det aller beste: Siri-snarveier funker ikke bare med Apples egne apper, men også tredjepartsapper. Apputviklere kan legge til en «Legg til Siri»-knapp for å utføre ulike handlinger i appen (du må inn og aktivere de manuelt fra innstillingene, enten i appen eller i iOS).

Vi har allerede begynt å bruke det, og kan gjøre ting som å sjekke flystatus (i for eksempel App in the Air), se over reiseplaner (i TripIt) eller finne nøklene våre (med Tile).

Og siden dette er knyttet opp mot Siri, bruker vi bare stemmen. Vi har lest inn personlige taleutrykk for de ulike snarveiene, selv om vi også har tilgang på dem fra både Snarveier-appen og i Snarveier-widgeten til venstre for hovedhjemskjermen.

Flere handlinger i én snarvei

Så kan du som nevnt legge til flere handlinger i én snarvei, slik at du kan automatisere ulike oppgaver. Dette er det virkelige gullegget, som nå er mulig fordi Apple kjøpte opp den glimrende automatiseringsappen Workflow i 2017. Det er for øvrig den appen som nå heter Snarveier.

AUTOMATISERING: Legg til flere handlinger i en snarvei. Skjermbilde: Kirsti Østvang
AUTOMATISERING: Legg til flere handlinger i en snarvei. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

For eksempel kan du lage en snarvei du bruker når du skal hjem fra jobb.

Da kan du ved å si «Reise hjem» få Siri til å starte navigasjon, sette på en podkast, og så beregne hvor lenge det er til du er hjemme og deretter sende en tekstmelding til din partner hvor du gir beskjed om at du er på vei hjem og når han eller hun kan forvente deg.

Eller kanskje du lager en snarvei hvor du sier «God morgen», så skrur Siri på smartlyspærene dine samtidig som smartkaffetrakteren settes i gang og Apple Music begynner å spille av din favorittmusikk. Og kanskje du får et værvarsel og dagens kalenderavtaler i tillegg.

Med fare for å bruke en klisjé, så er det nesten bare kreativiteten som setter grenser for hva du kan gjøre.

Slik lager du en snarvei

Så lenge du ikke allerede har lasta ned den tidligere Workflow-appen, må du laste ned Snarveier fra App Store (den finnes til både iPhone og iPad).

Appen består av en fane med ditt snarvei-bibliotek samt et galleri med forhåndsdefinerte snarveier. Galleriet kan være et fint sted å starte hvis du ikke føler for å lage din egen. Det kan være litt tungvint å komme i gang, i hvert fall med de mer avanserte snarveiene, og så kan det være lurt å se hvordan andre funker før man lager sine egne.

LAG EN SNARVEI SELV: Legg til en eller flere handlinger for å lage din egen Siri-snarvei. Skjermbilde: Kirsti Østvang
LAG EN SNARVEI SELV: Legg til en eller flere handlinger for å lage din egen Siri-snarvei. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Vil du imidlertid lage en snarvei, trykker du bare på pluss-tegnet oppe til høyre i biblioteket ditt.

Da vil du få opp en liste med foreslåtte snarveier, typisk populære handlinger, men du kan også søke etter funksjoner og handlinger. Så er det bare å snarveie i vei ...

Den enkleste måten å bruke en snarvei på er ved å bruke en talekommando. Apple lar deg lese inn ditt eget uttrykk for de ulike snarveiene dine.

Si du vil lage en snarvei som setter på en alarm for når du vanligvis står opp om morgenen. Da leser du inn kommandoen «Sett på morgenalarmen», og så sier du bare det til Siri når du vil bruke den.

Du kan for øvrig dele dine egne snarveier med andre - og andre med deg. Det finnes blant annet et nettsted kalt Sharecuts hvor folk har delt snarveier laga med Snarveier-appen. Her fant vi for eksempel en snarvei som beregner tips.

For enkle énhandlings-snarveier, sjekk også innstillingene i appene dine, og se etter den overnevnte «Legg til Siri»-knappen.

Hvilke apper støtter Siri-snarveier?

Du kan også gå til Innstillinger > Siri og søk, og se hva som dukker opp av forslag under Foreslåtte snarveier. Her får du forslag til snarveier til handlinger du gjør ofte, uten å måtte gå via Snarveier-appen.

iMore har laga en oversikt over hvilke apper som støtter Siri-snarveier, og i skrivende stund består den av over 60 apper. Forhåpentligvis kommer flere etter hvert.

Blant våre favoritter finner vi:

 • App in the Air
 • Kayak
 • TripIt
 • Things 3
 • PCalc
 • CARROT Weather
 • Tile
 • Drafts
 • Overcast
 • Day One Journal
 • PayPal
 • Headspace Meditation
 • Halide Camera
 • Scanbot Scanner App
 • Hotels.com

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer